Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: ktory tryb lepszy AV czy TV?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

remolmar, dobrze zresumowales.. ale to tak "ogolnie". na podroz kup se jakas ksizke o fotografii mysle ze sie przyda

remolmar
    Guest

Domyślnie

mam G6, spoko czytam pytam i szukam i ............... trenuje.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remolmar Zobacz posta
    mam G6, spoko czytam pytam i szukam i ............... trenuje.
    No tak - obiektyw o ogniskowych 7.2-28.8 (czy jakoś tak) na jakims małym sensorze CCD 1/1.8". f8 to przysłona na max (więcej się nie da) a GO jest prawie od 0.5m do nieskonczoności. Nie wszystkie zdjęcia z GO "od początku do końca" wyglądają dobrze więc trzeba popróbować z Av i dobrać odpowiednie do potrzeb GO.

Nie da się podać "recepty" na zdjęcia a sprowadzenie wszystkiego do iso50, f8, i Av wygląda nazbyt prosto

Trenuj, trenuj :0 "Uebung macht Meister" jak mówia chinczycy

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

O, w kompakcie do 8 nie ma co przymykać bo dyfrakcja na przesłonie zje wszystko. Wystarczającą GO uzyskasz lekko przymykając obiektyw lub w ogóle na pełnej dziurze, o ile jakość obiektywu w G5 jest wystarczająco wysoka. W swoim mydle (A60) trochę jednak przymykam. Ostrzej jest.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

W ogólności to chyba to "Av, ISO50, f/8" jest wcale nienajgorszą "rule of thumb" na fotki wakacyjne, oczywiście z poprawką na to, że to małpka a nie DSLR - czyli lepiej f/4. Nie chodzi przecież o to, żeby robić tu kurs fotografii ahtystycznej, ale o jakiś prosty hint...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remolmar Zobacz posta

wybieram sie na wakacje - koncowe . .... bede robil zdjecia w plenerze, napewno tez sloneczna plaza - wakacje w Afryce...... i wlasnie niewiem jak sie najlepiej do tego przygotowac....
    http://www.sklepfotograficzny.pl/lit...h-i-w-podrozy/

http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Wakacje/

Te dwie ksiazki + praktyka dadza ci wszystko czego potrzebujesz.

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Ja w Egipcie będę musiał kombinować z przesłonami bo jest tam strasznie jasno..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sali128 Zobacz posta
    Ja w Egipcie będę musiał kombinować z przesłonami bo jest tam strasznie jasno..
    Wiesz bo byłeś? Easy, pomału... Tam jest "goronc" - jasno niekoniecznie.

1. Światła wcale nie ma wiele więcej niż u nas 22 czerwca. Teraz słońce jest na równiku to światło w Egipcie jest takie samo jak u nas w II połowie czerwca.

2. Zwykle najlepsze światło jest o wschodzie a drugie w kolejności tuz przed zachodem i to sie niczym nie różni w strefach klimatycznych.

3. Mało kto narzeka na nadmiar światła w w/w porach. W 350 dołożysz polara (dwa f-stopy) i bedziesz płakał, ze światła za mało

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Niestety polara mieć chyba nie będę bo kasy nie mam ;(.Ale byłem już w Egipcie i jest dużo światła na statku,gdy fotografowałem brzeg i na pustyni....Muszę kupić ultra 2...i chyba mi nie starczy na polara,ale polar jest tam przydatny??....

Ps-jeśli polara to znośny jest polar Hoya wersja fioletowa???bo Uv mam-standartową Hamę..
    Ostatnio edytowane przez sali128 ; 02-09-2006 o 13:34

Dopiero zaczyna Awatar michalkalka
    Miasto
    Luton,UK

Domyślnie

Czy sa jakies zelazne zasady dotyczace GO?Odleglosc od fotografowanego obiektu=dobor przyslony?
    ,,Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi"
    Albert Einstein
    400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.8 macro,Tamron28-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów