Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: IS w supertele Canona

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

crater, no ja właśnie o to od samego początku pytam. Jeśli IS wykrywa statyw to się wyłącza, czyli nie działa. Istnieje również możliwość, dla której niestety nie ma pełnego potwierdzenia w poście obeya cytującym Luminous L, że w tych długich modelach wykrywa i przełącza się w inny tryb stabilizacji. Są jeszcze starsze modele IS, które w ogóle nic nie wykrywają, i dlatego trzeba je ręcznie wyłączać, bo inaczej powodują skutek odwrotny do zamierzonego, czyli rozmazują obraz. Poza tym to nie jest tylko kwestia stary-nowy IS, ale jeszcze półki rynkowej, założę się, że nowy 70-200/4 IS nie będzie pozwalał robić na statywie (a jeśli już to jedynie wyłączy IS).

To, że wykrywa jest już jasne, tylko czy dalej stabilizuje - tego nie jestem pewien

P.S> pomysł z czujnikiem w gwincie jest bez sensu, bo wszyscy korzystający z takiego sprzętu podpinają szybkozłączki i Wimberley'e.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Kraków

Domyślnie

znalazłem u Juzy ciekawy artykuł na ten temat, rozwiewający chyba wątpliwości.
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...bilization.htm

obey
    Guest

Domyślnie

Wątpliwości były rozwiane już wcześniej niemniej bardzo dobry, rzeczowy artykuł o stabilizacji w Canonie. Ciekawe jest np. że w 100-400 nadal jest stabilizacja pierwszej generacji (!!). Dodatkowo taki "kwiatek": Canon w instrukcjach do swoich supertele podaje aby wyłączać stabilizcje na statywie, podczas gdy na stronie Canona jest sprostowanie. Ktoś wspomniał wcześniej, że jego znajomy (posiadacz 600/4) wyłącza stabilizację na statywie (powodowany zapewnie zapisem z instrukcji obsługi) - można chłopa uświadomić
    Swoją drogą: zauważyliście, że całą masę zdjęć autor strony wykonuje swoim 600/4 podpiętym do... 350D!! A na dpreview kiedyś ktos dowodził, że nie ma sensu robić zdjęć 500/4 podpiętym pod 30D

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdjęcia Juzy są znane
    W galeriach sam dawałem linka do jego zdjęć Żołn.
    A facet wydaje się mieć jeszcze sporo przed sobą (o ile pamiętam ma 25 lat)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obey Zobacz posta
    Swoją drogą: zauważyliście, że całą masę zdjęć autor strony wykonuje swoim 600/4 podpiętym do... 350D!!
    Mnie to wcale nie dziwi... ja jak czasem porównuję kadry, które ze 100-400 wyciskają (uzywajac body z cropem 1.6) moi koledzy na airshow, to mam ochotę odpiąć 1D i zostawić go na szerokie kadry/statykę ;-) Tyle że po kilku minutach w kombinacji 20D+100-400.... jakoś tak mniej przyjemnie się pstryka

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów