Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: IS w supertele Canona

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Naturalnie tylko i wylacznie gdy statyw jest czarny.

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    problem polega na tym, i już to pisałem, że wedle informacji dostępnych w sieci, IS się wyłącza gdy wykryje, że aparat jest na statywie.
    nie do końca jest to zgodne z prawdą .W przypadku 300/4IS i 300/2,8 IS instrukcja nakazuje wyłączyć IS w przypadku zamocowania obiektywu na statywie, podpytywałem kolege który uzytkuje 600/4IS , też wyłącza.

obey
    Guest

Domyślnie

problem w tym, że jest kilka typów IS.

Za: http://www.luminous-landscape.com/re...mm_f_2_8.shtml

One advancement that Canon has included in this latest generation of IS lenses is the ability for IS to work even when the lens is tripod mounted. This is very worthwhile since even a tripod mounted lens is subject to vibration. I felt tremendous confidence using this lens under a wide range of conditions.

I jeszcze trochę z tej samej strony:

Some people ask — is IS really necessary when one is using a tripod? The answer is a resounding yes. A 500mm or 600mm lens has 10X and 12X magnification respectively. Even the resting of ones hands on a tripod mounted lens this long causes vibration, and if there's a wind blowing then that's another contributor to camera shake. It needs to be borne in mind that when shooting wildlife, at least, one is usually working in low light levels, early and late in the day, which means sometimes shooting at 1/60th or even slower. I have done this successfully with the 500mm and 600mm IS lenses but not so successfully with earlier long non-IS telephotos.

One other question is whether the 500mm and 600mm lenses can be hand-held successfully because of IS. The answer is, it depends. I don't find the 600mm hand-holdable at all. It's simply too heavy. The 500mm f/4 can be hand held, but in my case only for a minute or so before I start to shake too much. But I do have some successful frames shot at as slow as 1/125sec with the 500mm.

A break of a minute or so then allows hand holding again for a short while. I find that I can hike with the 500mm f/4 either in my hand (carried by its padded combined tripod mount and handle) or using its shoulder strap. The 600mm is too big and heavy for this, at least for my mid-sized build.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolega wyzej dal dokladna odpowiedz - najnowszy IS NIE wylacza sie na statywie i NIE musi byc wylaczany.
    Wykrywajac statyw przelacza sie w tryb niwelowania drgan statywu.
    Tylko za cholere nie moge sie domyslec jak ten IS 'wykrywa' statyw .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tylko za cholere nie moge sie domyslec jak ten IS 'wykrywa' statyw .
    Obstawiam, ze po charakterystyce drgan - ich malej amplitudzie, raczej duzej czestotliwosci i przebiegu pewnie w jednej plaszczyznie...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

hmm.
    Ja też widziałęm ludzi ( z reutersa itp) strzelających z ręki 500mm i 600mm.
    Sam miałem okazję strzelać z 300/2.8 z ręki.
    No i pieprzyć stabilizację - po prostu ręka boli.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

wydaje mi sie ze co do tego wykrywania statywu to prostsza rzecza jest raczej jakis czujnik wbudowany w miejsce montarzu statywu z tele.Bo raczej wykrywanie rgan w plasczyznach bylo by zbyt skomplikowane technologicznie... tak mi sie tylko wydaje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    wydaje mi sie ze co do tego wykrywania statywu to prostsza rzecza jest raczej jakis czujnik wbudowany w miejsce montarzu statywu z tele.Bo raczej wykrywanie rgan w plasczyznach bylo by zbyt skomplikowane technologicznie... tak mi sie tylko wydaje...
    A co wtedy, jak jakis lajkonik podepnie statyw pod puszke? (wiem, wiem, lajkoniki nie kupuja takich obiektywow). Druga rzecz - nie wiem, jak w wiekszych potworach, ale w mniejszych mocowanie do statywu to po prostu kawalek metalu, nic wiecej...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    raczej wykrywanie rgan w plasczyznach bylo by zbyt skomplikowane technologicznie...
    Sam mechanizm IS to w tak dużym stopniu cud techniki, że dodanie takiego wykrywania to naprawdę pikuś ;-) Zwłaszcza że sensory są, tylko pewnie trzeba dopisać kawałek firmware...

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

no ok, to moze byc mozliwe...i bardzo prawdopodobne, ale co w przypadku (teoretycznie) - supertele ktore wykrywajac statyw same wyolaczaja IS - jezeli polozymy go na jakims podlozu, sam wylacza ten system, czy IS nadal jest aktywny.(Pytanie w czystej toerii, bo w takich wypadkach IS nie jest chyba potrzebny)

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów