Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Spacerowy do 300D - Sigma czy Canon?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Wystarczy ze podalem 28-105 a juz twoja teoria o braku "dobrego szkla z USM ponizej 2 tys" sie sypla :P
    Vitez, Ty nic nie podałeś, Ty cytujesz moją propozycję jako swoją i jeszcze sie spierasz. Czytaj co jest napisane w postach, z którymi polemizujesz i nie przypisuj sobie nie swojej argumentacji
    Ales sie namotal...

najtańsze nowe jasne szkło USM kosztuje 5 000 PLN (24-70L). latet nie chce Tamrona i Sigmy bo nie są USM, więc skoro odradzasz 28-135, to co proponujesz?
    Na co ja odpisalem dosc dlugiego posta ale zaproponowalem w nim m.in. 28-105 ktory jest w miare jasny, w miare dobry optycznie, ma USM i NIE kosztuje 5000PLN wiec obala twoja teorie o "najtanszych, nowych, jasnych szklach USM" .
    Nie wnikajmy w to ze ty proponowales 28-105 juz wczesniej, wnikajmy w to ze NIEPRAWDE napisales o kwocie 5 tys zl vs jasny, dobry, USM obiektyw, bo mozna znalezc taki (ktorego sam zaproponowales) w nizszej kwocie .
    W calych tych moich przykladach wlasnie o to mi chodzi - ze nie masz racji co do kwoty i podalem przyklad (zreszta twoj wlasny) obalajacy twoja teze o magicznej kwocie 5 tys za dobre szklo z USM.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiesz co Vitez, zaczynasz mnie męczyć. Pisałem wyraźnie, że chodzi o JASNY obiektyw Canona z USM jako odpowiedź na Twojego posta w którym proponowałeś Tamrona. Chyba się zgodzisz, co do tego, że jasny zoom to zoom f2.8, a nie f3.5-4.5. Starasz sie w celu udowodnienia swoich wątpliwych racji manipulować kontekstami wypowiedzi, ale efekt jest opłakany. Tworzysz jakieś nowe kategorie typu "w miare jasny" itd, a tydzień temu sprzedawłes 70-210/3.5-4.5 bo był za ciemny i 2.8 Ci było potrzebne - to co Vitez, przez ostatnie kilkanascie dni definicja jasności ci sie zmieniła?
    Powtórzę Ci to jeszcze raz i wyraźnie - Nie ma jasnego zooma Canona poniżej ca. 5000PLN (mówimy o nowym obiektywie na kupionym w Polsce np. na Allegro - w USA to bedzie jakieś ca. 1200$).
    Nie wnikajmy w to ze ty proponowales 28-105 juz wczesniej, wnikajmy w to ze NIEPRAWDE napisales o kwocie 5 tys zl vs jasny, dobry, USM obiektyw, bo mozna znalezc taki (ktorego sam zaproponowales) w nizszej kwocie
    28-105 jasny - nie pisz takich rzeczy bo się kompromitujesz. Jasny, dobry USM Canona poniżej 5000 PLN - gdzie masz telefon kupuję w ciemno

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Prosze bardzo. Jasny, dobry zoomik Canona ponizej 5000 zł.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35365790

Do wziecia za 4999 zł

Takie same w cenie nawet za 'tylko' 4700 zl.

A w kategorii 'spacerowych' ze swiatlem 2.8 ponizej 5000 zl to niestety nie znam...
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Eeeee, ale jakiś taki biały.., sam nie wiem
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Zrobic mod na czarny i bedzie pasowal
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Eeeee, ale jakiś taki biały.., sam nie wiem
    Ta, i chyba sie nie dowiemy co jest w miare ok i uniwersalne
    Arkan, Ty masz widze kit-a i sigme o ktorej mowa - bylbys uprzejmy
    zrobic po jednym zdjeciu każdym i gdzieś udostepnic ?
    zrobic=w miare ciemno, pokoj, bez lampy

A pytanie: zakladajac ze spadl meteoryt i nie ma L-ek, zakres jakosci kalibrujemy:
    - kitowy 18-55=jakosc 5 w skali 0-10
    - 28-135 is ums=jakos 10 w skali 0-10
    to gdzie bedzie sigma 18-125 ?

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fotki z Sigmy masz tutaj http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1413. Jeśli chodzi o zdjęcia z kit'a to jest ich pełno w sieci w różnych wariantach testowych. Nie będę miał w najbliższej przyszłości czasu robić testu (koncówka roku w pracy ). Generalnie z moich obserwacji wynika, że kit jest trochę ostrzejszy od Sigmy, natomiast wszystko inne na korzyść Sigmy (kontrast, kolory, CA, wykonanie itd). Ja osobiście mogę Sigmę polecić jako uniwersalne szkło.
    A pytanie: zakladajac ze spadl meteoryt i nie ma L-ek, zakres jakosci kalibrujemy:
    Jesli mówimy o jakości optycznej to będzie 8, no i meteoryt musiałby także znieść stałki :wink:

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba się zgodzisz, co do tego, że jasny zoom to zoom f2.8, a nie f3.5-4.5.
    Nie, nie zgodze sie. Dla mnie 3.5-4.5 jest jasny. I chyba tu nastapilo nieporozumienie miedzy nami i naszymi kategoriami rozumowania. Dla mnie to (28-105) jest wlasnie przyklad jasnego, dobrego zoomu ponizej 5 tys. Jesli ty sie upierasz ze jasny musi miec 2.8 to trudno - nic na to nie poradze, ale mam odmienne zdanie i wg moich kryteriow taki zoom z USM istnieje a wg twoich nie. Tak wiec musi byc EOT bo ja swojego zdania ze 3.5-4.5 jest jasny nie zmienie, a ty zapewne tez nadal bedziesz sie przy 2.8 upieral :P .
    Dla mnie ciemne zoomy to te ktore maja od 5.6 wzwyz na dlugim koncu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie to (28-105) jest wlasnie przyklad jasnego, dobrego zoomu ponizej 5 tys.
    LOL
    Vitez, dyskusja z Tobą zaczyna mi coraz bardziej przypominać dyskusje z moja żoną na tematy wymagające znajomości definicji. Np:
    - O jaka ładna limuzyna.
    - Nie kochanie, to jest kombi.
    - Nie poprawiaj mnie! Dla mnie to jest limuzyna! itd.
    Vitez, pozwól, że pochwalę sie nędzną znajomośćią angielskiego. Słowo "jasny" w odniesieniu do obiektywu jest kontekstowym tłumaczeniem słowa "fast" (dosł. "szybki"). A teraz drogi Kolego wejdź na stronkę http://photozone.de/bindex2.html i zobacz gdzie jest sklasyfikowany Twój "jasny" Canon i skoro jest dobry to dlaczego jest "average" (dosł. "średni"). Podejrzewam, że zasugerowałeś się słowem "average" i stąd Twoje "w miarę jasny", ale niestety ocena ta dotyczy jakości optycznej, a nie jasności obiektywu
    Tak wiec musi byc EOT bo ja swojego zdania ze 3.5-4.5 jest jasny nie zmienie
    Prawdziwy człowiek renesansu
    No i wszystko jasne , a ja głupi sprzedałem swojego Canon EF 4.5-5.6 55-200mm USM, a miałem takie ładne prawie w miarę jasne tele :wink:

Arkan

"Błądzić jest rzeczą ludzką, ale głupotą jest tkwić w błędzie"
    Pentax K-5 II, Leica M9

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fotki z Sigmy masz tutaj http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1413. Jeśli chodzi o zdjęcia z kit'a to jest ich pełno w sieci w różnych wariantach testowych. Nie będę miał w najbliższej przyszłości czasu robić testu (koncówka roku w pracy ). Generalnie z moich obserwacji wynika, że kit jest trochę ostrzejszy od Sigmy, natomiast wszystko inne na korzyść Sigmy (kontrast, kolory, CA, wykonanie itd). Ja osobiście mogę Sigmę polecić jako uniwersalne szkło.
    Jesli mówimy o jakości optycznej to będzie 8, no i meteoryt musiałby także znieść stałki :wink:
    Ta, fotek jest pełno - chodziło mi o porównanie w identycznych warunkach (vide to do któregoś ktoś podawał urla - 18-125 sigmy i 18-85 is ums
    Jak dla mnie sigma mogla by byc - boje sie tylko tych opisow odnosnie pracy tego
    szkła - głównie AF....
    Powiedziałbym ze swoich doświadczeń - ze af w 18-55 jest w miare cichy i dość szybki
    Jeśli szybkość sigmny jest gorsza (załóżmy że mówimy o warunkach "domowych" - kiepskie światło) to jak dla mnie to dyskfalifikuje to szkło niestety....
    Podejrzewam że mam dylemat jak wielu innych - czasem robie coś w domu (dzieci), wiec
    jeśli mam wolny AF - to scena mi ucieknie zanim sie ostrość ustawi
    A że to "wąskie przestrzenie" - potrzebny jest głównie szeroki kąt - 18 jest ok, 28 to już
    niestety nie to (zakładając crop, czyli 28 to będzie ponad 44mm)

reasumując, dylemat polega na: (biorać pod uwage jakość/cena i ograniczoną gotówkę)
    1) kit + jakieś 28-105/135
    czy
    2) sigma 18-125 - do środków dół, góra na reszte

sigma będzie tańsza o jakieś conajmniej 500-600pln - ale jeśli sie okaże że jest kiepska
    z AF i ma koszmarny dół (=gorszy od kit'a) to sigma+kit nie ma sensu i zysk jest mizerny...

do tego dochodzi drobiazg: niby nie, ale majac 28-135 trzeba to 18-55 zawsze taskac, a nie
    wszyscy tego chcą w końcu...

[ Dodano: 29-11-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Chyba się zgodzisz, co do tego, że jasny zoom to zoom f2.8, a nie f3.5-4.5.
    Nie, nie zgodze sie. Dla mnie 3.5-4.5 jest jasny. I chyba tu nastapilo nieporozumienie miedzy nami i naszymi kategoriami rozumowania. Dla mnie to (28-105) jest wlasnie przyklad jasnego, dobrego zoomu ponizej 5 tys. Jesli ty sie upierasz ze jasny musi miec 2.8 to trudno - nic na to nie poradze, ale mam odmienne zdanie i wg moich kryteriow taki zoom z USM istnieje a wg twoich nie. Tak wiec musi byc EOT bo ja swojego zdania ze 3.5-4.5 jest jasny nie zmienie, a ty zapewne tez nadal bedziesz sie przy 2.8 upieral :P .
    ktoś w innym wątku dawał urla porównującego (chyba czacha) tamrona 17-35/2.8 z kitowym 18-55/3.5 (pólki w sklepie foto) rożnica cenowa: tamron=4xkit zdaje sie

faktem jest że pierwszy był na 10d drugi na 300d (pomiar światła) - powiedziałbym że 3.5 to jest dość ciemny obiektyw - ale patrzać na te przykłady .... nie widać specjalnie żadnej
    różnicy w 2.8 i 3.5 na nastepnej focie (exifow nie oglądałem, nie chciało mi sie)
    wiec powiem tak: 3.5 w kompakcie - to jest ciemne szkło :-))
    w lustrzance, zakładając że iso400 jest cięzko odróżnialne od iso50 kompakta, 3.5 vs 2.8 to żadna różnica
    a jasne szkło to nie 2.8, tylko 2.0 i mniej ;-)))

pzr.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów