Tak to prawda, i w zasadzie to jesteśmy z tego dumniEch, wy to tylko o kasie i o ****ch![]()
latet, mieszasz pojęcia i fakty 28-135 IS ma się nijak do 17-85 IS. 28-135 jest najlepszym non-L zoomem Canona i nie znajdziesz na tym forum nikogo, kto by Ci go odradzał. 17-85 IS łączą z 28-135 IS 3 rzeczy:Dziś testowalem po raz pierwszy obiektyw z IS (Canon 28-135). Jestem zachwycony skutecznoscia stabilizatora i to mnie jeszcze bardziej przekonuje, aby kupić Canona 17-85 zamiast Sigmy 18-125.
1. producent
2. IS
3. USM
A różni je oprócz zakresu ogniskowych jedna podstawowa rzecz - JAKOŚĆ OPTYCZNA![]()
Jeśli masz już kita i chcesz mieć USM za rozsądne pieniądze to masz do wyboru 3 Canony 28-135, 28-105 i 24-85 - w tej właśnie kolejności jeśli chodzi o jakość optyczną.
latet, pamietaj również że IS jest protezą statywu, a nie jasności obiektywu. To powoduje, że ciemne obiektywy nadają się do focenia ruchu (sport, reporterka itd) tylko w dobrych warunkach oświetleniowych, a uwierz mi że w naszej strefie klimatycznej to dość poważne ograniczenie móć robić ostre zdjęcia od f8 (a tak będziesz miał w tym 17-85). Dla porównania Tamron 28-75 daje Ci b.dobrą jakość od f4. Jeśli chcesz koniecznie mieć na dole 17 to kup 17-40/4L - z cropem to się robi bardzo użyteczny spacer zoom.
Arkan