Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Dla drukarzy IP4200.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Dla drukarzy IP4200.

Kiedyś napisałem o kosztownych wydrukach, bo po zakupie Pixmy IP200 cieszyłem się krótko, a zasadzie do czasu jak poszedłem do sklepu i chciałem kupić nowy tusz, a sklepikarz pokazał cenę za nowy wkład. Długo kopałem za czymś alternatywnym, aż wreszcie na Agawie znalazłem zamienniki, właściwie uzupełniacze. Są różne opakowania, na początek kupiłem 30 ml które wystarczą na 3 pełne napełnienia pojemników. Cenowo wychodzi po ok. 5 PLN za 1 uzupełnienie do pełna. Zainstalowane chipy jednak liczą i po skończeniu orginalnego tuszu wyświetla się komunikat o potrzebie wymiany zbiornika. Należy wyjąć i uzupełnić pojemnik, a po ponownej instalacji, potwierdzić wszystkie komunikaty. Drukarka mówi o nieorginalnych tuszach i możliwości awarii, ale to trzeba olać, aby drukować tanio.
    Po potwierdzeniu komunikatów, procesor przestaje czytać stan licznika w chipie i należy ręcznie co jakiś czas kontrolować poziom tuszu, aby nie dopuścić do zaschnięcia głowicy.
    Jakość druku identyczna z orginałami, koszt 10 krotnie mniejszy. Sprawdzone, polecam Agawę, kończę już całą partię zamienników i nie wystapiły żadne problemy.
    Pozdrawiam.
    Dominik.
    Być albo nie być, oto jest pytanie.

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

liczyles moze ile cie kosztuje w sumie wydruk jednego zdjecia (papier+tusz), tak powiedzmy w moim ulubionym formacie - 13x18....

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Właśnie zakupiłem IP5200. Na allegro widze zamienniki za 9zl sztuka (LOL). Czy ktoś może mi potwierdzić czy to działa po wyciągnięciu chipa z oryginałów i naklejenie na zamienniki?

Jeśli tak to koszty druku będą właściwie kosztami samego papieru
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Właśnie zakupiłem IP5200. Na allegro widze zamienniki za 9zl sztuka (LOL). Czy ktoś może mi potwierdzić czy to działa po wyciągnięciu chipa z oryginałów i naklejenie na zamienniki?

Jeśli tak to koszty druku będą właściwie kosztami samego papieru
    Już gdzieś pisałem - działa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co do kosztów jednego zdjęcia to nie przeliczałem, bo sporo drukuję na papierze i płytach DVD, a chcąc dokładnie to obliczyć to trzeba wydrukować określoną ilość zdjęć i zużyć określoną ilość tuszu, czego nie robiłem. Po napełnieniu wszystkich pojemników wydrukowałem 1 zdjęcie A4 bez ramek i po sprawdzeniu ubytek farby był praktycznie niezauważalny. Z pewnością stwierdzam jednak, skoro napełnienie kosztuje 10 razy mniej, to i wydruk tyle samo. Oszczędności są widoczne w kieszeni.
    Powodzenia
    Dominik.
    Być albo nie być, oto jest pytanie.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciekawi mnie jak się ma jakość tuszu z zamienników do jakości oryginałów. czy kalibracja to potwierdzi. Czy też wyjdzie to wielki zero jakości. Czy kol. "Ripek" to sprawdzał?

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Jest już system ciągłego napełniania do iP4200 i innych canona.
    http://www.agawa.pl/g1.asp?nrs=256&ln=&bk=1#25831_10
    Czy ktoś z forumowiczów miał już z tym do czynienia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czarek Zobacz posta
    Też się nad tym zastanawiam. Co prawda obecnie dużo nie drukuję, ale przy tym systemie mógłbym spokojnie zapomnieć o labach więc ta sytuacja mogłaby ulec zmianie znacząco.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Allor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czarek Zobacz posta
    Z tym akurat nie, ale kupiłem coś takiego z www.ciss.pl (za nieco mniej). Wykonanie w miare ok, montuje się to raczej bezproblemowo (instrukcja była od innego sprzętu ale udało się znaleźć w necie dobrą). Potem pozostało napełnienie atramentem i hajda.

Ale żeby nie było różowo, problemy też były. Z atramentami. VanSon (z Galexa czy jakoś tak) zatkał mi głowicę na amen bardzo szybko. Kupiłem nową drukarkę (wyszło taniej niż sama głowica, bo atramenty oryginalne sprzedałem) i nowy atrament - tym razem właśnie w Agawie. I było lepiej, ale po pewnym czasie pojawiły się drobne nierówności w niebieskim kolorze. Cóż, jestem perfekcjonistą, więc jeszcze raz zmieniłem atramenty. Tym razem na InkTeca, który na jakimś forum (nie pamiętam gdzie) miał najlepsze opinie. I potwierdzam - jak na razie problemów zero (no, może poza koniecznością czyszczenia od czasu do czasu głowicy, bo się czarny nieco przytyka - ale czyszczenie to usuwa), a przeszło już więcej atramentu niż z VanSona i Agawy.

Co do kosztów, to polecam stronę www.inktec.pl - kupowałem w butlach 0,5l, wyszło mocno groszowo. Papier kupuję z allegro (od fxstrikera czy jakoś tak), na oko uzyskuję (przy użyciu oryginalnych profili do drukarki i skalibrowanego Spiderem monitora) wyniki wystarczająco zgodne z zamierzeniami, że nie widzę problemu kalibrować dodatkowo drukarki. W sumie odbitki 10x15 to około 17gr/sztuka za papier, drugie tyle za atrament, więc nawet w tym formacie lab jest mało konkurencyjny. Przy większych formatach wychodzi jeszcze lepiej, a wszystko mam na miejscu.

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Jeśli chodzi o trwałość, to z tymi zamiennikami tuszu nie jest wcale tak różowo.
    Używam od kilku lat tuszów Jet Tec do drukarki epson r300. Oczywiście są tańsze, mają większą pojemności o 30% w porównaniu z oryginałami, etc. Niestety niedawno robiłem porządki w albumach i okazało się, że wydruki z sprzed roku wyglądają tak jak by sie na nich rozlała woda. Fotki mają rozmyte kontury, zero detali i mają wyblaknięte barwy
    Drukowane były na papierach epsona, folex, tetenal.

Mówiąc krótko : już nie polecam tuszu Jet Tec.:-(
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 29-04-2007 o 16:07

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów