Hmmm... zaczne od pytań
1. Jaki masz ACR - (w zakładce Calibrate w Camera Profile)
2. Żeby mówić o WB to najlepiej podawać temperature i tint - tekst "ustawione na..." jest mało precyzyjny - ja nie wiem ca co dokładnie ustawiałeś i czy we wszystkich programach WB był taki sam.
Zdjęcia (200% - hmmm... po co to? 100% to TYLKO do ostrzenia a 200% to...) różnią się nasyceniem i wybarwieniem. Znowu nie jestem pewien czy miałeś je ustawione podobnie. Programy o których piszesz używaja różnych algorytmów więc i wyniki moga sie nieznacznie różnić. Artefaktów tragicznie dużych to tam za bardzo nie widze. Czerwona kropka na tych dwóch blikach na zasłonce (wyglądają jak dwie świeczki na kracie)- to jeszcze nie tragedia. To łatwo usunąć używając Calibrate w RawCamera. Wiem, że Scott Kelby pisze o tym, że to dla zaawansowanych. Mam na ten temat inne zdanie. Warto pobawić się tym na jakimś zdjęciu z np. lampkami choinkowymi i zapisać ustawienia. To aparat, obiektyw wspólnie z programem demozajkującym produkje takie przebarwienia na granicy obszarów przepalonych. To jest egzemplarzo zależne ale zrobione raz dla zestawu aparat+obiektyw pozwala usunąć te podbarwienia. To też wyjaśnia dlaczego statystycznie najwięcej osób używa C1 i/lub RSP/RSE
EDIT: Dobrze jest załączyć plik z rozszerzeniem .xmp - tam jest zapisane wszystko co naustawiałeś w Raw Camera.