Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: SIGMA 70-300 f/4-5.6 APO DG MACRO czy Canon EF 75-300 f/4-5.6 III USM

Domyślnie SIGMA 70-300 f/4-5.6 APO DG MACRO czy Canon EF 75-300 f/4-5.6 III USM

Hej,

Mam 350D z kitowym szklem, ktore w przyszlosci chce wymienic na Tamrona 28-75/2.8 dosc obficie chwalonego. Rowniez znajomy jest posiadaczem tego skzielka, widzialem zdjecia, sam cykalem - wiec pod tym katem jestem raczej zdecydowany. Na razie jednak, poniewaz z kitowego szkla jestem dosc zadowolony, mysle o kupnie drugiego szkla ktore rozszerzy moj zakres ogniskowych, zanim wymienie to, co juz teraz posiadam. Moje zapedy sa czysto amatorskie, nie jestem i nie bede profesjonalista - dlatego z gory skreslam wszystkie L-ki canona jako nieosiagalne cenowo i szukam szkiel ponizej, ew. niewiele powyzej 1kpln (rowniez uzywane). Ktore z tych dwoch szkielek - sigma, lub canon - jest bardziej godne uwagi w tym zakresie ogniskowych? Rozwazalem jedna z propozycji 55-200 - Canona, Sigmy lub Tamrona, paru znajomych jednak skwitowalo mnie, ze to zabawkarstwo i lepiej poszukac czegos 70-300, ktore sa o wiele lepsze optycznie. Z mojego punktu widzenia za Sigma przemawia opcja makro z odwzorowaniem 1:2 - fotografia makro sprawia mi duza frajde, a Sigma ma do tego lepsze predyspozycje niz Canon. Niespecjalnie stac mnie na dodatkowe szklo typowo do makro - za rzadko robie takie fotki, zeby specjalnie w to inwestowac dodatkowo spore pieniadze. Wyszarpniecie sie na jakiekolwiek szkielko blisko tysiaca nie jest latwe, biorac pod uwage, ze jestem dopiero w szkole sredniej Nie precyzuje dokladnie do jakiego typu zdjec potrzebuje szkla, bo samemu trudno mi to okreslic - jako amator cykam zarowno portrety, landszafty, jak i mam zapedy ku fotografii zwierzyny do ktorej nie podejde za blisko - stad pragnienie dlugiego konca. Doskonale zdaje sobie sprawe, ze sa szkla duzo lepsze zarowno od krotkiego Tamrona jak i dlugiej Sigmy, jednak nie sa one ani na moje potrzeby, ani zasoby portfela. Ale jezeli sa inne alternatywy do dwoch szkiel, o ktorych mysle - rowniez chetnie poslucham sugestii

Pozdrawiam!
    Mati

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

sigma, jest zdecydowanie lepsza od canona. z mojej strony polecalbym tamrona ( tego co w stopce ), jest troche gorszy od sigmy optycznie, ale af zdecydowanie szybciej dziala.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Domyślnie

Do rozwazenia Kusi mnie ta funkcja Macro w sigmie z ostrzeniem od 0.9m, ale moze to olac? Czytam forum i coraz blizej Sigmy sie sklaniam - duzo jest fajnych szkiel, ale co sie zachwyce, to budzet daleko poza planami i L w nazwie... ;p

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

tamron tez mam macro od 0.95
    pozatym macro to taki gadzet, choc czasem go uzywam, ale to tylko dlatego ze nie posiadam szkla do macro.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maticomp Zobacz posta
    Do rozwazenia Kusi mnie ta funkcja Macro w sigmie z ostrzeniem od 0.9m,
    Ten Tamron, co kolega wyzej o nim wspomina to jest w zasadzie klon Sigmy. Ma takie samo Macro 1:2
    http://www.tamron.com/lenses/prod/70300_di_a017.asp

Jeśli to prawda, co kolega o nim pisze, to musisz wybrać pomiędzy jakością obrazu (Sigma) a skutecznoscią AF (Tamron)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Hm, faktycznie. Rowniez mysle o funkcji Macro jako prowizorki - ale szkla do macro nie ma w planach i raczej nie bedzie przez jeszcze pewien (dlugi) czas, a mozliwe ze nigdy. Dlatego fajny ficzer Tamron czy Sigma... oto jest pytanie. Tak jak gwozdzt pisze, ten Tamron wyglada tocka w tocke jak sigma. Trzebaby znalezc w Lodzi jakis sklep, gdzie pozwola zapiac oba szkla i wyrobic jakies wlasne spostrzezenia przed zakupem :]

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Sigma jest na pewno lepsza od canona. Nie wiem jak się ma sprawa z tym tamronem.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Miałem tego Canona tyle że bez USM. Sigma znacznie lepsza - bierz sigme.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maticomp Zobacz posta
    ... Trzebaby znalezc w Lodzi jakis sklep, gdzie pozwola zapiac oba szkla i wyrobic jakies wlasne spostrzezenia przed zakupem :]
    niekoniecznie musisz szukać sklepu. Każdy TIP (Tani Importer Prywatny :-)) też Ci da przymierzyć szkło :-)
    A w Łodzi to akurat jest zagłębie: tommy_j, michalmag, medfoto,... :-)
    Szukaj Użytkownika --> http://www.allegro.pl/search_form.php
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-09-2006 o 10:57
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Jasne - ale glupio isc do tipa przymierzac szkla, a potem powiedziec mu " to teraz przyjde jak uzbieram kase " Wiec zapinal do porownan bede jak juz budzet na szklo uskladam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów