Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Zdjęcia macro - konfiguracja.

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Aby go wprowadzic w stan odretwienia, etc. aby sie nie ruszal.
    Jesli chcesz miec super jakosci zdjec, niskie iso, wysoka przyslona,
    latwiej takiego delikwenta upozowac etc.
    Nie przepadam za taka metoda.. nigdy tego nie stosowalem...
    Natura sama czesto to robi nad ranem... ze owady sa mniej aktywne...
    Ale jako ktos nie lubi wczesnie wstawc..

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paradox Zobacz posta
    Będąc laikiem w dziedzinie fotografii macro mam pytanie które nasuneło mi się podczas czytania tego wątku,a mianowicie po co trzyma się owada w lodówce?
    Obniżenie temperatury obniza ich aktywność życiową :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

A czy przypadkiem nie kórczą się? bo ptaszek od zimna zawsze się kurczy a tak na serio to moze jakiś rozcięczony azot w aerozolu i juz mamy lodówkę na plener :-P a po tygodniu to jak mrówka zobaczy człowieka to od razu w kożuch i czapkę będzie wskakiwać
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paradox Zobacz posta
    moze jakiś rozcięczony azot w aerozolu i juz mamy lodówkę na plener
    Nigdy nie probowalem ale podobno uzywa sie do tego takiego kioskowego gazu do zapalniczek, on przy rozprezaniu zamraza

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mrozi się raczej w studio albo w zaplanowany plenerze, można uzyć gasnicy z dwutlenkiem węgla. Jesli temperatura spadnie poniżej 12-14 stopni owady zasypiają coś jak hibernacja.
    Do makro uzywam 100/2.8 Macro i lampy MR-14 EX ale powoli myślę na MP-65.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Neneo (jakis czas temu perzed wyjazdem na Litwe jak jechalismy do hastings) kupilem sobie (zeby jakos zabic czas w pociagu) gazete PHOTOGRAPHER MONTHLY. Caly wrzesniowy numer poswiecony jest forografii makro, sa opisy, testy sprzetu, reklam w pip. sa opisy tego kto jak i co robi. Pod koniec gazety jest zestaw (testy, opinie) ok 20 obiektywow makro (canon, nikon, tamron, sigma ............ i wiele innych). Gazeta ma z 180 stron (w tym co 3 to reklama). Poniewaz u mniw krucho z czasem (mam stala robote ale ma niuelimitowany czasami i "kontraktuje" dodatkowo) teraz lece do PL na 5 dni odpoczac. Jak wroce to moge zeskanowac gazete i wyslac (bede skanowal w pracy (w domu nie mam skanera z racji tego iz niep potrzebuje). bede wysylal skany na PRV emial strona po stronie albo przekieruje sobie publiczny IP i postaie server www/frp jak chcesz. W robocie ciut szybciej (1Gb/s). Jesli jestes zainteresowany to pisz na robert(@)air-it.org. Teraz kupie sobie kolejnu magazyn na czas prezelotu w 2 strony to dam znac o czym jest

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Jak wroce to moge zeskanowac gazete i wyslac (bede skanowal w pracy (w domu nie mam skanera z racji tego iz niep potrzebuje). bede wysylal skany na PRV emial strona po stronie albo przekieruje sobie publiczny IP i postaie server www/frp jak chcesz. W robocie ciut szybciej (1Gb/s).
    Wiesz... gdyby moj pracodawca kiedys, gdzies znalazl tego typu moja zapowiedz ze zamierzam lamac prawa autorskie z wykorzystaniem firmowego sprzetu... to dlugo bym nie popracowal.
    Pisz tego typu oferty na priv (PW,email) - bezpieczniej dla ciebie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wiesz... gdyby moj pracodawca kiedys, gdzies znalazl tego typu moja zapowiedz ze zamierzam lamac prawa autorskie z wykorzystaniem firmowego sprzetu... to dlugo bym nie popracowal.
    Pisz tego typu oferty na priv (PW,email) - bezpieczniej dla ciebie.
    Sie robi.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Przeczytałem chyba wszystko na forum co dotyczy macro, ale mam konkretne pytanie, jeśli chodzi o macro to jestem totalnym laikiem :

Jaka konfiguracja sprzętowa da mi takie powiększenie ?
    Mam 20D i chcę dokupić canona 100/2,8 macro USM, ale to nie wystarczy.
    Co musiałbym dokupić do w/w zestawu aby otrzymać takie powiekszenia :

To są bardzo duże obiekty (Carabus coriaceus L. — około 4 cm, Carabus intricatus L. — około 2,5 cm i Tabanus sp. — około 2 cm) i do uzyskania takiego efektu w zupełności wystarczy zwykła małpka z funkcją makro. Jeżeli jednak uparłbyś się na dSLR, to obiektyw C 100/2,8 macro USM bez wspomagania (pierścienie, mieszki, konwertery etc.) lub C EF-S 60/2,8 macro.
    Prawdziwa „zabawa” w makro rozpoczyna się z obiektami nie większymi niż 5 mm, a takich w naszej faunie jest nie mniej niż 80%.
    PS
    W makro jeżeli nie zachodzi taka realna potrzeba nie ma sensu „uganiać się” za maksymalną skalą odwzorowania, ponieważ z jej zwiększaniem drastycznie spada GO (przy skali 5:1 użyteczny zakres GO to zaledwie 0,2 - 0,3 mm!). Lepiej ciąć cropy!

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Dobrze napisane. Owady na tych zdjęciach są sporych rozmiarów, ale z tą małpką przesadziłeś :-)
    Fakt jest faktem, że prawdziwa zabawa w makro zaczyna się od skali 2:1 a taką uzyskujemy dodając komplet pierścieni. Ja uzywałem czasami dwóch kompletów, ale wtedy trzeba mocniej trzymać zestaw bo zaczyna się wyginać.
    Konieczna jest oczywiście lampa.
    Co do czasów to śmaiło wystarczy 1/125 czy 1/160 przy f/22 i można zdjęcia robić z ręki. Trzeba sporo wprawy. Dużo zdjęć robi się na leżąco więc za podpurkę służą łokcie, w innych wypadkach wystarczy w zupełności monopad

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów