Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Zdjęcia macro - konfiguracja.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Zdjęcia macro - konfiguracja.

Przeczytałem chyba wszystko na forum co dotyczy macro, ale mam konkretne pytanie, jeśli chodzi o macro to jestem totalnym laikiem :

Jaka konfiguracja sprzętowa da mi takie powiększenie ?
    Mam 20D i chcę dokupić canona 100/2,8 macro USM, ale to nie wystarczy.
    Co musiałbym dokupić do w/w zestawu aby otrzymać takie powiekszenia :

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

O ile nie są to cropy, to wydaje mi sie, że do tak dużych skal odwzorowania będzie niezbędny mieszek (choćby przerobiony ruski):
    http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/mieszekef.html
    http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet1.html

a jeśli nie mieszek, to raczej MP-E65/2,8
    http://www.e-fotografija.com/artman/...icle_910.shtml

I tak mi jeszcze przyszło do głowy, że z tańszych rowiązań to mógłbyś spróbowac tego 100/2,8 Macro skręcić za mordkę z jakimś standardem 50mm (najlepiej jakiś niedrogi manual f/1,4). Niestety nie potrafię powiedzieć, jaka skala by z tego wyszła?
    W każdym razie wg mnie do tych zdjęc potrzeba coś w okolicach 5:1.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-09-2006 o 10:17
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    O ile nie są to cropy, to wydaje mi sie, że do tak dużych skal odwzorowania będzie niezbędny mieszek (choćby przerobiony ruski):
    http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/mieszekef.html
    http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet1.html

a jeśli nie mieszek, to raczej MP-E65/2,8
    http://www.e-fotografija.com/artman/...icle_910.shtml

I tak mi jeszcze przyszło do głowy, że z tańszych rowiązań to mógłbyś spróbowac tego 100/2,8 Macro skręcić za mordkę z jakimś standardem 50mm (najlepiej jakiś niedrogi manual f/1,4). Niestety nie potrafię powiedzieć, jaka skala by z tego wyszła?
    W każdym razie wg mnie do tych zdjęc potrzeba coś w okolicach 5:1.
    Szczerze mówiąc szukam czegoś bardziej mobilnego / nawet za cenę mniejszej skali / , bo nie wyobrażam sobie chodzenia z tym całym arsenałem ze zdjecia, po lasach, bagnach czy innych kniejach.

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

LOL, no ale niestety cos za cos, chcesz mobilne to kup sobie 100/2.8 macro i zapnij na pierscieniach. Niestety lampa blyskowa z dyfuzorem (albo lepiej lampa makro) jest potrzebna, bo jak domkniesz przeslone do f/16 czy wiecej to bedziesz potrzebowal duzo swiatla.

Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...

EDIT: ooooooo nie sadzilem ze ten MP-E65 sie tak wydluza
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 01-09-2006 o 11:38

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta

Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...

Właśnie też to zauważyłem, a mnie bardziej interesuje macro w miarę mobilne w terenie.

A jakby tak mieszek zamienić na RAYNOX DCR-250 ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

... chcesz mobilne to kup sobie 100/2.8 macro i zapnij na pierscieniach.
    W ten sposób za wiele też nie osiągniesz. Zeby uzyskać skale 2:1 to musisz 100mm pierścieni wpiąć. Komplet Kenko (36/20/12mm) to raptem łącznie 68mm, a kosztuje 600zł. Za duzo ich też nie złączysz, bo rura zacznie się zginać.

... Niestety lampa blyskowa z dyfuzorem (albo lepiej lampa makro) jest potrzebna, bo jak domkniesz przeslone do f/16 czy wiecej to bedziesz potrzebowal duzo swiatla.
    Oczywiście, bez lampy niewiele zdziałasz.

... Nie mowiac juz o tym, ze masa ludzi od makro robi zdjecia swoim pupilom w studio a nie w plenerze...
    No popatrz, tego nie wiedziałem :-)
    To wystarczy po lasach z siatką pobiegać, zerwać przy okazji kilka listków i... do studia :-)

... EDIT: ooooooo nie sadzilem ze ten MP-E65 sie tak wydluza
    Też się kiedyś zdziwiłem :-)
    Fajny dla onanistów, no nie? ;-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Moim zdaniem do takiej 100 2,8 Macro trzeba dopiąć ze 8 cm pierśieni a może 12cm dla prawie takich powiększń i da radę ...... sam robię sonnarem 135 MC i po podpięciu 8 cm już mam dość spore powiększenie a 12 to już prawie takie robaczki .... inna sprawa że mam taką 35mm która z ok 5 cm (z pierścieniami) robi już ogromne powiększenia ..... ale takie co u góry to albo super specjalistyczne obiektywy właśnie 5:1 czy miech inaczej nie wykombinujesz...

zresztą te fotki prawie na 100% są "upozowane" ...... a w studiu z długimi czasami statyw miech, najlepeiej ze zmianą kąta

co do raynoxa to nie wiem nie widziałem ...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

aby zrobić takie powiększenie ostre, z ręki trzeba by robić z czasami 1/500 , 1/800 a może i krótszymi mam wątpliwości co do możliwości robienia takich powiększeń w terenie nawet z lampą ... choć może się mylę ... i ludziska trzaskają takie w trawie z ręki ?

Domyślnie

Tak jak już wcześniej napisano, masz kilka możliwości zwiększenia skali odwzorowania:

1. pierścienie pośrednie - bardziej mobilne od mieszka, ale zasada jest ta sama, problem to strata światła
    2. soczewki nasadkowe, brak straty światła, problem to zmiana minimalnej odległości ostrzenia, pogorszenie jakości.
    3. crop - musimy mieć z czego robić cropa więc zdjęcie musi mieć dobrą jakość. Ma tą zaletę że nie zmniejsza nam się głębia ostrości. Obiektywy makro są na tyle dobre że crop 1:1 jest używalny.

Jeśli chodzi o Raynoxa to nie używam go z obiektywem macro w terenie, praktycznie tą samą skalę odwzorowania uzyskam robiąc kropa, a uzyskuję większą głębię ostrości. Z raynoxem trudniej ustawić ostrość, zmniejsza się odległość ostrzenia, mamy płytszą GO.

W makro bardzo ważne jest oświetlenie, światło zastane to statyw i długie czasy naświetlania lub odpowiednio rozproszone światło błyskowe, zwykła zewnętrzna lampa wymaga jeszcze zastosowania dodatkowych rozpraszaczy, lub oczywiście można kupić dedykowaną lampę pierścieniową.

Tutaj masz zdjęcie cropowane, zrobione z ręki. Z tego co pamiętam to można by było jeszcze je trochę powiększyć.
    Ostatnio edytowane przez jacam ; 01-09-2006 o 13:47

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów