Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Akumulator w 350D i nie tylko....

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Question Akumulator w 350D i nie tylko....

Witam!!

Po pierwsze,mam pytanko do Was bardziej z dziedziny elektroniki niż fotografi,a więc..
    Dzisiaj kupiłem sobie zamiennik akumulatora do 350D,będzie mi on potrzebny na wyjazd do Egiptu 12.09.Teraz mało robię zdjęć i ten jeden firmowy mi wystraczy.Mam pytanko,kiedy mam sformatować nowy akumulator.Chodzi o to czy on może długo leżeć,czy musi być używany?? Mam go teraz już sformatować,czy podczas wyjazdu??

Drugie pytanko z innej beczki....do czego służą ostrości pow.F/16,ja maksymalnie używam F/11 do zachodów słońca....??

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

"Formatowaniem" (poprawne słowo to formowanie) nie musisz się martwić. Ot, naładuj i tyle.
    Formuje się aku Ni-Cd i Ni-MH.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 31-08-2006 o 17:19

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Ale on może leżeć długo nieużywany?? A jeśli chodzi o te ostrości??

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Lepiej załaduj go teraz i sprawdź czy wszystko z nim w porządku. Czy dobrze się załadował. Zazwyczaj pełną pojemnosc uzyska po 2, 3 ładowaniach. Spróbuj go potem rozładować ( albo robiąc zdjęcia albo np właczając podgląd na LCD i wyłaczają auto wyłaczanie) i załadować powtórnie tuż przed wyjazdem. Każdy naładowany akumulator z czasem się rozładowuje.

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Ok,dzięki. Ale jeszcze odpowiedzcie mi na pytanie o ostrość...

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ostrości? Chyba przesłony. Im większa tym większa głębia ale i tym większa strata na jakości - już było o tym na forum i wniosek że większośc obiektywów przy f/8 ostra. Ja do zachodów używam f/8 na kicie i jest kit....tfu - git jest :wink:
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sali128
    ....do czego służą ostrości pow.F/16,ja maksymalnie używam F/11 do zachodów słońca....??
    Pozdrawiam
    Takiej przysłony (do F/16) używam w makro, powyżej tego mój EF 100/2.8 macro traci na ostrości (stopniowo, ale jednak). Często te F/16 to mało. Poza makro to sam nie wiem
    Ostatnio edytowane przez Toffic ; 31-08-2006 o 18:36
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Przeslona to takie cudo ze najlepiej w normalnych zdjeciach robic w przedziale tak pomiedzy 7 a 12 i wsio jasne, przy makro moze byc i musi wieksza, ale wiadomo ze traci na tym jakosc znacznie - tak to juz jest ;/
    Przeslona zalezy od swiatla, iso, czasu naswietlania, poruszania sie przedmiotu czy tez nie, wiesz zbyt ogolne to zapytanie jest. Ogolnie zawsze radze robic gdzies pod 8.

*Ksiezyc robilem na 16 i byly fajne efekty na lufie 600 L ;>

Zdrowko

Dopiero zaczyna Awatar Karlolek
    Miasto
    okolice Sanoka

Domyślnie

Ja mam podobne pytanie. Czy świeżo po zakupie aparatu, dołączony do niego akumulator należy sformować? W jaki sposób mam to zrobić? Gdyby to była latarka, to bym zostawił ją włączoną na całą noc, a aparat? Nie zostawię włączonego LCD, bo tylko niepotrzebnie wypalę nim kilkanaście godzin. Czy istnieją jakieś specjalne ładowarki do rozładowywania akumulatorów? Podobno, by uzyskać pełną sprawność należy naładować i rozładować akumulator 3 razy. Ale gdy przez dłuższy okres czasu nie będę go używał, sam się rozładuje - tylko do jakiego stopnia? Przyznam się, że się już w tym gubię.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Li Ion w zasadzie nie wymagają formowania. Normalne użytkowanie im wystarczy. Należy jedynie niedopuszczać do długotrwałego przebywania w stanie rozładowanym i np. akumulatorki leżące w szufladzie podładować co jakiś czas.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów