"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wykardrowałem poszczególne sekcje i po odszumieniu ISO 800 wygląda naprawdę bardzo przyzwoicie.Generalnie kompakty poprawiają się w tym temacie....choć do Fuji F30 jeszcze daleka droga.
Tutaj masz szczegółowy jego przegląd i na końcu galerię zdjęć.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Bawiłem się G7 i powiem tak:
Pierwsze wrażenie pozytywne, solidna obudowa (chyba z metalu) trzyma się go bardzo dobrze i ma swoją wagę.
Negatywów jest więcej:
- obiektyw widać w wizjerze,
- nawet przy jednym ze zdjęć makro zauważyłem aberacje chromatyczna.
- brak zapisu w RAW.
postaram sie wrzucić jakieś sample.
No to mam dylemat G 7 czy A 640 bo potrzebuje przyzwoity kompakt powiedzmy kieszonkowy ( do kurtki) mialem kiedyś G 5 był super aktualnie 20 D i 350 D które nie zawsze chce mi się nosic. Więc może jakieś opinie o A 640 kontra G 7. W A 640 podoba mi się ekran i nie chodzi tu o to że mozna go "powyginac" a przedewszystkim o to że można zabezpieczyc na czas noszenia nie rysując LCD.
Wizjer nie jest do kadrowania w tym aparacie, wiec to , ze widać w nim obiektyw imho nie jest wadą.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ja posiadam Canona G7 od prawie 2 tygodni. Szybko łapie ostroiść nawet w trudnych warukach, a jeśli chodzi o iso to uważam, że iso 800 nadaje się do fotografowania i powiem szczerze, że chyba nikt z wypowiadających się tutaj tak na prawdę nie używał dłużej G7. tutaj iso 800 jest na poziomie iso 400 w innych kompaktach. owszem w iso 1600 szumy są duże ale też jak ktoś mocno potrzebuje to można go użyć i później sobie odszumić w jakimś dobrym programie. Będę się upierał, że iso 800 nadaje się do fotorgrafowania. ale tak jak wszędzie i tak lepiej stosować niższe iso. Nie ma co porównywać aparatów kompaktowych do lustrzanek To kompletna głupota bo kompakty nigdy nie osiągną poziomu lustrzanek. Owszem wadą może być brak RAW- tutaj kolosalny bład CANONA. Owszem wadą jest za mała matryca-konkurencja na dzień dzisiejszy oferuje wieksze matryce 1/1.6". Tutaj też trochę CANON nawalił. A odchylany ekran- jak kto woli.Ja osobiście mialem 4 inne cyfraki i żaden nie miał obracanego ekranu. Ja tego nie potrzebuję. Stabilizacja sprawdza sie trudnych warukach i jakość zdjęć jest równie dobra.
Mylisz się. moim zdaniem ISO 800 w G7 jest odpowiednikiem ISO 200 u konkurencji..
O obiektywach wiem prawie wszystko