Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Piszczacy HSM Sigmy?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam okazje bawic sie obiektywem Sigma 10-20 EX z ostroscia ustawiana przy pomocy HSM. Zauwazylem ze obiektyw podczas przelatywania skali wydaje wysokie dzwieki, dla mnie lekko irytujace, dla pewnych forumowiczow nieslyszalne.

Piski nie sa CHYBA bezposrednio zwiazane z samym HSM, raczej z poruszaniem sie (ocieraniem?) elementow obiektywu. Slychac je przewaznie przy przelatywaniu calego zakresu, przy doostrzaniu juz nie.

Pytanie moje jest nastepujace, czy mieliscie cos takiego w swoich obiektywach? Czy to jest kwestia "dotarcia" sie mechaniki czy powod do reklamacji?
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 31-08-2006 o 18:00

Bywalec Awatar TomaszQ
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Mam okazje bawic sie obiektywem Sigma 10-20 EX z ostroscia ustawiana przy pomocy HSM. Zauwazylem ze obiektyw podczas przelatywania skali wydaje wysokie dzwieki, dla mnie lekko irytujace, dla pewnych forumowiczow nieslyszalne.
    Może po prostu zostałeś obficie obdarowany przez naturę w uszy .

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomaszQ
    Może po prostu zostałeś obficie obdarowany przez naturę w uszy .
    Wlasnie. IMHO to tam nic nie piszczy
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sęk w tym, ze wczesniej bawilem sie sigma 10-20 ripka, ktora byla bezglosna prawie jak USM.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nowa ta Sigma czy używana? Jeśli używka to mam pewną hipotezę bazującą na moim doświadczeniu. Mam ci ja bowiem Canona EF 75-300/4-5.6 IS USM. Inna firma co prawda, ale zasada napędu taka sama. I był się w nim mi spalił silnik USM. No i ten silnik właśnie był z siebie wydawał takie piski przy ostrzeniu, zwłaszcza przy przejeżdżaniu zakresu. Do tego chodził dużo wolniej i nieprecyzyjnie, ale zaczął od piszczenia. W końcu wymienili mi silnik w serwisie. Może w tej Sigmie to też coś podobnego.
    A może po prostu masz większą od średniej skalę dźwięków słyszalnych :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Oj z tymi Sigmami jest roznie. Gdy testowalem 2 egzemplarze 30/1.4 (opis gdzies na forum) to jednej focus dzialal szybko i plynnie.. ale szklo bylo mydlane. 2ga zas dawala obraz ostry jak zyleta od f1.4, tylko co z tego skoro AF sie mylil. Zeby bylo malo, przeychlajac aparat z obiektywem o jakies 45stopni do gory/w dol cos zaczynalo ocierac w srodku podczas ostrzenia. Tak jakby byl zbyt duzy luz i przechyl powodowal ocieranie elemenetow.

Od tej pory PRECZ Z SIGMA! Obie byly nowe..

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Od tej pory PRECZ Z SIGMA! Obie byly nowe..
    A ja mam 3 sigmy, żadnej nie wybierałem, kupiłem pierwszy obiektyw z brzegu. Nic w nich nie trzeszczy i nie świszczę. Moja 30/1,4 jest ostra, przeżyła zdjęcia w o praktycznie oberwaniu chmury gdzie po kilku minutach byłem kompletnie przemoczony łącznie z bielizną a zdjęcia robiłem z 30 minut, przeżyła upadek na beton razem z aparatem z samochodu. Nawet sama jakość wykonania, odczucie z wzięcia obiektywu do ręki porównując do tatrona 28-75/2,8 to jest niebo a ziemia (tamron kolegi identycznego upadku nie przeżył). Nie mam jakiegokolwiek zastrzeżenia do obiektywów sigmy serii EX i polecam.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

peri nord: jak CI się udało spalić silnik usm??
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    A ja mam 3 sigmy, żadnej nie wybierałem, kupiłem pierwszy obiektyw z brzegu. Nic w nich nie trzeszczy i nie świszczę. Moja 30/1,4 jest ostra, przeżyła zdjęcia w o praktycznie oberwaniu chmury gdzie po kilku minutach byłem kompletnie przemoczony łącznie z bielizną a zdjęcia robiłem z 30 minut, przeżyła upadek na beton razem z aparatem z samochodu. Nawet sama jakość wykonania, odczucie z wzięcia obiektywu do ręki porównując do tatrona 28-75/2,8 to jest niebo a ziemia (tamron kolegi identycznego upadku nie przeżył). Nie mam jakiegokolwiek zastrzeżenia do obiektywów sigmy serii EX i polecam.

Ja cały czas rozważam tą sigme. Co prawda Czacha mnie mocno zniechęcił ale skoro Czeczot pisze inaczej to może się skuszę. I komu tu wierzyć? Pewnie obaj macie rację i będę musiał osobiście pomacać to szkło.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po prostu w Sigmie bardzo duzo zalezy od danego egzemplarzu.. a przy takich cenach obiektywow to chyba lekkie przegiecie aby byl taki rozrzut?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów