Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 178

Wątek: My hands on... 400D :]

squirrel
    Guest

Domyślnie

alien, nie można było przeprowadzić testu lepiej, to, co ja pisałem o obiektywach - to jest moje własne doświadczenie, pokaż mi choć jedną osobę, która przełącza zooma 12-24 lub 10-20 na manual robiąc zwykłe fotki?

ja to robię, bo zaobserwowałem kilka nieścisłości w działaniu różnych autofocusów, a czy ktoś w ogóle zauważył, że nowoczesne obiektywy mają możliwość przeostrzania? a czy ktoś wie jak obiektyw zachowuje się w takim przypadku?

Początki nałogu

Domyślnie

nie o to mi chodziło....spox nie kłócmy sie już =)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Co bardziej emocjonalne przekomarzania wycięte na śmietnik, jeszcze zaraz tutaj trochę podczyszczę...

Edit: zanim zacznę ciachać: proponuję wyciąć (już nawet nie do pralni) to, co się tyczy "tego co Trolu zrobił źle" i zostawić to, co na temat, czyli: Hands on z 400D. Nie 20 stron testu u Askey'a, nie laboratoryjny test w białych rękawiczkach, ale hands on, jakby nie patrzeć jeden z pierwszych.

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zrobienie takiego testu (RAW, taka sama ekspozycja, te same parametry wywołania) rzeczywiście dałoby jakieś pojęcie o matrycy.
    Nie moge sie niezgodzić z tym co napisałeś wcześniej, ale wg mnie takie samo pojecie dadzą zdjecia JPEG prosto z jednego i z drugiego aparatu, przeciez one również korzystają na samym początku z danych RAW i sposób ich interpolacji jest (jak sam napisales) identyczny. Mój błąd (a w zasadzie przeoczenie) polegał na tym, że nie zauwazyłem ze ustawienie Standard w 400D oznacza +3 do sharpness co i tak wiele tu nie pomogło względem 350D.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    To gdzie się zaczynają różnice, to co się po samej interpolacji dzieje z kolorami, jesli konwerter "wie" że źródło pochodzi z innego aparatu i chce z tej wiedzy skorzystać. Ale np. taki C1 "wie ale nie chce" ;-) co mnie zresztą niepomiernie wkurza.
    I to wlasnie mialem na myśli... do tego dochodzi jeszcze kwestia szumów, one też są traktowane już po interpolacji i również często w oparciu o dane z jakiego aparatu pochodzą. Ze swojej strony dziekuje jeszcze, że zrobiles porzadek i wytlumaczyles co oznacza "hands on"
    Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
    *** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***

squirrel
    Guest

Domyślnie

moim zdaniem nieostrość 400D wynika z dwóch powodów, albo jest to aparat do kitu, albo autofocus zawiódł, cała reszta jest ok - generalnie mówi, że są to aparaty bardzo zbliżone to wszystko, ani lepszy, ani gorszy

gorszy/lepszy wyniknie w praniu - dokładniejszy autofocus, mniej zabrudzeń, szybszy zapis itp

zakładając, że register jest ten sam w obu aparatach, powinieneś był zastosować pełny manual i na aparatach (nie Av) i na obiektywie, w obu przypadkach focus powinien był być ustawiony na tę samą odległość (najlepiej tuż przed nieskończonością) - by wyeliminować błąd płynący z obiektywu, poza tym użycie kita lub jakiejś canonowskiej L było by chyba najlepsze właśnie ze względu na register aparatów

reszta to kosmetyka, nawet statyw by nie wiele zmienił bo przecież zmienić musiałeś aparat a nie obiektyw, a taka operacja wiązała by się z całkowitym poruszeniem właśnie aparatu
    Ostatnio edytowane przez squirrel ; 01-09-2006 o 17:44

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Trolu - dzięki za hands-on. No pewno nie jest w pełni miarodajny ale umożliwia jakieś wstępne wyrobienie sobie zdania na temat 400D.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki Trolu, miło że Ci się chciało podzielić wrażeniami
    puszka, szkieŁko i błyskotka

Coś już napisał Awatar Trolu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przywracacie mi nadzieje

Spoko, pobieżnie przejrzałem i widze ze moje spostrzezenia byly sluszne. 400D nie daje wiekszej ilości detali, a 10mp se mogą wsadzić
    Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
    *** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

mam 300D, nie bede zmienial poki co
    milo sie czyta gdy ktos ma checi napisac wlasne spotrzezenia co do nowego/nieznanego sprzetu gdy tyle jest watpliwosci, jednoczesnie dziwie sie ludziom ktorzy nie potrafia tego docenic
    Canon 30D

Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów