Szukalem na forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Czy wspomniany pilot ma opcje blokady migawki? Mam na celu robienie zdjec nocnych w slabym oswietleniu z czasami wiekszymi niz 30 s.
BTW. Jestem nowy, wiec witam wszystkich.
Szukalem na forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Czy wspomniany pilot ma opcje blokady migawki? Mam na celu robienie zdjec nocnych w slabym oswietleniu z czasami wiekszymi niz 30 s.
BTW. Jestem nowy, wiec witam wszystkich.
tez witamy!!
ma opcje wyzwalania z opoznieniem 2 sekundowym lub bez opoznienia.. czas musisz sobie ustawic wczesniej sam.. jesli chcesz sam regulowac czas podczas naswietlania pozostaje oryginalny wezyk lub "wersja domowa"
masz rację tylko co do czasów wyzwalania z opóźnieniem 2s. i bez.Zamieszczone przez Kubak82
Co do dalszej cześci jest następująco. RC 1 wyzwala i działa z kazdymi czasami. z bullb również. Wyzwalanie RC 1 jest po nastawieniu na samowyzwalacz w aparacie (przycisk seria i samowyzwalacz w 350-ce). W manualu nastawiasz np Bullb (lub dowolne czasy w innych programach) Wyzwalasz pilotem migawkę. Przy bulb migawka uruchomiona jest do chwili aż drugi raz nacisniesz przycisk w pilocie. RC1 do doskonały wynalazek. !
Pamietaj tylko o zakrywaniu wizjera przy samowyzwalaczu i uruchamianiu pilotem
pozdrawiam
zapomniałem dodać, że tylko przy bullb naciskasz 2-gi raz przycisk w pilocie (sam określasz czas otwarcia migawki. Przy ustawieniu kazdego innego czasu po upływie nastawionego czasu migawka sama sie zamyka.
W!
Alez Kubak dokladnie to napisal co Ty potwierdziles, ze najpierw trzeba ustawic czas na bulb to jasne i pozniej otworzyc rc1 migawke i ponownym nacisnieciem ja zamknac...
Zdrowko
Ależ nie . Kubak napisał, że do czasów które chcesz sam nastawiać (czyli bulb) musisz miec tradycyjny wężyk lub zmajstrowany domowy. A to nieprawda . RC1 to załatwia i to Tobie napisałem. Przeczytaj ostatnie zdanie Kubaka uważnie.
Gdybym tak nie odczytał nie zareagował bym pewnie.
Nie ma zreszta co kopi kruszyć o duperele. Wazne jest że mozna RC 1!
pozdrawiam wszystkich
zawsze milo sie czegos nowego dowiedziec![]()
o takim zastosowaniu rc-1 myslalem ale stwierdzilem, ze Canon od tego ma wezyki.. a tu takie mily "suprise" 8) .. dzieki januszP.![]()
Ponawiam lekko zakurzony wątek...
Czy RC-1 jest kompatybilny z 400D, bo na wszystkich dostępnych specyfikacjach opisy kończą się na współpracy z 350D?![]()