Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: grozi nam bezrobocie...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Teraz tak, bo sa mlodzi i (na szczescie) malo choruja.
    Zobaczymy jak beda starsi, lub beda chcieli skorzystac z naszej sluzby zdrowia, czy chocby wyzyc GODNIE z emerytury
    jasne zobaczymy za 10lat jak tam sie nasi urzadza, bo juz sa glosy w GB zeby zamykac rynek przed tania sila robocza... poczekajmy jak unia sie rozszerzy o kolejne panstwa z jeszcze tansza sila robocza, wtedy sie szybko z polakami tam pozegnaja ;-)

poza tym nkazdy rynek ma swoja pojemnosc to nie bedzie trwalo w nieskonczonosc, dzis juz wielu wraca z kwitkiem a bedzie ich jeszcze wiecej, poczekajmy jak bede musieli wyslac syna na studia, jak pojda do dentysty itd itp... wracaja tutaj zeby sie leczyc bo tam nie daja rady - poza tym kazdy kto nie przepracowal w pl powiedzmy 5-10 lat powinnien oddac kase za nauke i leczenie ... nalezalo sie? a jakim prawem ?

kiedys byla wojna (wiem ze to mocno porownanie) czesc ludzi uciekala a czesc lapala za bron i nie pytal sie gdzie jej bedzie lepiej... dzis jest wojna gospodarcza slabi sa konsumentami mocni producentami ;-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    poczekajmy jak bede musieli wyslac syna na studia, jak pojda do dentysty itd itp... wracaja tutaj zeby sie leczyc bo tam nie daja rady
    Nie, nie dlatego że nie dają rady, ale dlatego, że jest taniej Ja jakbym chciał, mógłbym sobie leczyć zęby w Szwajcarii, a co... tyle że proporcja jest mniej więcej taka, jak zarobki sprzedawcy w sklepie w PL i ceny usług dentystów w PL. Czytaj: można, ale po co?

Uzależniony

Domyślnie

jasne zobaczymy za 10lat jak tam sie nasi urzadza, bo juz sa glosy w GB zeby zamykac rynek przed tania sila robocza... poczekajmy jak unia sie rozszerzy o kolejne panstwa z jeszcze tansza sila robocza, wtedy sie szybko z polakami tam pozegnaja ;-)

poza tym nkazdy rynek ma swoja pojemnosc to nie bedzie trwalo w nieskonczonosc, dzis juz wielu wraca z kwitkiem a bedzie ich jeszcze wiecej, poczekajmy jak bede musieli wyslac syna na studia, jak pojda do dentysty itd itp... wracaja tutaj zeby sie leczyc bo tam nie daja rady - poza tym kazdy kto nie przepracowal w pl powiedzmy 5-10 lat powinnien oddac kase za nauke i leczenie ... nalezalo sie? a jakim prawem ?

kiedys byla wojna (wiem ze to mocno porownanie) czesc ludzi uciekala a czesc lapala za bron i nie pytal sie gdzie jej bedzie lepiej... dzis jest wojna gospodarcza slabi sa konsumentami mocni producentami ;-)
    troszke sobie przeczysz w dwoch postach w tym samym watku, napierw piszesz (odczytuje ze z nieukrywana radoscia) ze polacy z uk i innych krajow eu zarabiaja zagranica i kupuja sobie mieszkania i inwestuja lub beda inwestowali w pl, natomiast w powyzszym poscie juz narzekasz ze przyjezdzamy leczyc zabki do pl bo taniej, no coz takie prawa rynku ze bardziej sie oplaca kupic bilecik centralem i pojsc w pl do dentysty, znam nawet przypadki ze osoba noszaca staly aparat na zeby lata co 1,5 miecha do pl na wizyty kontrolne bo z biletem wychodzi nadal taniej niz pojscie tutaj, wiec sie zdecyduj albo jest ci po drodze z polakami ktorzy przylatuja do polski kupic mieszkanie za $$ zarobione w uk, albo smierdza ci polacy ktorzy tluka sie za ta sama $$ 24 autobusem do uk, bo to nadal sa ci sami polacy, a wiesz ja tez 2,5 roku temu jechalem z lublina do londka autobusem (od tego czasu nigdy wiecej, jakos mi to tak nie przeszkadzalo, ... ale zaraz moze ja ci przeszkadzam ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jak mi to mowi moja byla dziewczyna - za bardzo dramatyzujecie:P tego jak bedzie z nasza ekonomia i gospodarka, nie wie nawet Tadeusz Moszcz z "plus minus"
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

chodzi mi tylko o jedna rzecz - wiekszosc narzeka jast w polsce jest kiepsko i fatalnie - a jak przychodzi co do czego to wracaja leczyc zabki, kupic mieszkania itd... czy tu jest tak zle? po co wracac? z czystej ekonomi? dlaczego masz wpisane Lublin/Edinburgh - nie wiesz gdzie mieszkasz?

mi w zasadzie nikt nie przeszkadza, nie lubie jak ludzie sa dwulicowi z jednej strony jada na Polske ostro jak to tutaj jest zle, ale jak maja potrzebe to szybko wracaja, z drugiej stronny jak sa potrzebni dla Polski to zamiast za "bron" lapia za walizke - taka prawda, smutna ale prawda

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie mozna generalizowac. przed wyborami stwierdzilem ze jak wygra PO to zostaje w kraju, jak PiS to zaczynam doszlifowywac swoj angielski i wyjezdzam a jak wygra LPR albo SO to od razu jade. a jednak nie doszlifowuje swojego angielskiego i nie przymierzam sie do wyjazdu. czemu? bo tu nie jest tak zle.tu sie urodzilem, tu moj dziadek walczyl na wojnie i jak trzeba bedzie to i ja bede

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mi w zasadzie nikt nie przeszkadza, nie lubie jak ludzie sa dwulicowi z jednej strony jada na Polske ostro jak to tutaj jest zle, ale jak maja potrzebe to szybko wracaja
    To nie żadna dwulicowość tylko takie są prawa ekonomii

z drugiej stronny jak sa potrzebni dla Polski to zamiast za "bron" lapia za walizke - taka prawda, smutna ale prawda
    Możesz rozwinąć myśl? Ja Polsce jestem potrzebny do płacenia podatków z których utrzymuje się biurokracja a w zamian za to nie mogę się dostać przez pół roku do lekarza specjalisty (poszedłem w końcu prywatnie żeby nie zniszczyć sobie zdrowia), na ulicach pełno bandytów i po zmroku wszyscy siedzą w domach, korupcja w sądach i urzędach i tak można dalej wyliczać... No dobra, dostałem od państwa podstawówkę i liceum. WOW! Teraz trzeba podać za przykład jakiś biedaków ze wschodu którzy do nas przyjeżdżają i okaże się że jednak u nas jest cudownie.

I jeszcze jedno: Ja nie narzekam, to bez sensu. Nie oczekuję w krótkim czasie poprawy życia w Polsce. Ja po prostu zbieram się do wyjazdu.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 30-08-2006 o 20:02

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja dalej twierdze ze niektorzy tu dramatyzuja:P

fotografia biznesowa

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Ja Polsce jestem potrzebny do płacenia podatków z których utrzymuje się biurokracja a w zamian za to nie mogę się dostać przez pół roku do lekarza specjalisty (poszedłem w końcu prywatnie żeby nie zniszczyć sobie zdrowia), na ulicach pełno bandytów i po zmroku wszyscy siedzą w domach, korupcja w sądach i urzędach i tak można dalej wyliczać...
    no dokladnie tak jest, w polsce jest be, natomiast za granica ludzie sa zdrowi, piekni i bogaci, nie maja problemow, nie ma morderstw z kranu leci wodka, i kazdy ma trzy rece na rolexy i cztrey domy dla kazdej kochanki, kochajca i wybaczajaca zone i kilka milionow dolarow na koncie

tak w polsce jest gorzej - znacznie gorzej ale zastanowcie sie dlaczego tam jest lepiej? przeciez tak sie samo nie zrobilo!, to ludzie to zrobili, tak jak i tutaj robia - i wlasnie wy jestescie potrzebni mlodzi z pomyslami z wizjami z motywacjami...a co wy robicie? za kilka $ pakujecie sie i harujecie przy zmywaku - zamiast tu byc kims tam jestescie w wiekszosci szaraczkami a co najwazniejsze pomagacie innym gospodarkom niszczyc polska gospodarke ;-) posrednio oczywiscie ;-)

zreszta z mojej strony EOT

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak w polsce jest gorzej - znacznie gorzej ale zastanowcie sie dlaczego tam jest lepiej? przeciez tak sie samo nie zrobilo!, to ludzie to zrobili, tak jak i tutaj robia - i wlasnie wy jestescie potrzebni mlodzi z pomyslami z wizjami z motywacjami...a co wy robicie? za kilka $ pakujecie sie i harujecie przy zmywaku - zamiast tu byc kims tam jestescie w wiekszosci szaraczkami a co najwazniejsze pomagacie innym gospodarkom niszczyc polska gospodarke ;-) posrednio oczywiscie ;-)
    Eh, też kiedyś taki byłem, chciałem zmienić świat na lepszy Do tego żebym mógł coś tu w Polsce zrobić to potrzebne są warunki. Ja nie mam wpływu na stan służby zdrowia, czas w jakim toczą się nawet najprostsze sprawy w sądzie, skuteczność policji, wysokość podatków, przepisy kodeksu pracy i korupcję. Mój wysiłek czyli podatki które tu płacę są w marnotrawione przez biurokrację zamiast zasilać skutecznie działające państwo. Oczywiście zawsze można próbować zmienić władzę na taką która to wszystko będzie poprawiać, tyle że demokracja ma to do siebie że wszystkie zmiany odbywają się w sposób ewolucyjny i bardzo powolny. A z prawa wyborczego chętnie skorzystam, następnym razem już pewnie w ambasadzie w Sztokholmie

P.S
    Nie jadę pracować na zmywaku tylko w swoim zawodzie programisty.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów