Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: 300D tryby fotografowania - niech mnie ktoś oswieci

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    To tak jak z kobietami? Mój kolega (wielki miłośnik dużych kobiet) mawiał, że wielka kobieta ma wszystko wielkie...
    Ciekawa teoria kolegi... Ale problemy z wielka kobieta tez chyba wielkie? Bo facet musi miec wielki samochod, wielkie konto w banku, wielki dom... i moze cos jeszcze? 8)
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaW
    Ciekawa teoria kolegi... Ale problemy z wielka kobieta tez chyba wielkie? Bo facet musi miec wielki samochod, wielkie konto w banku, wielki dom... i moze cos jeszcze? 8)
    Hmm.. z znacie kawał o dziecku "wielka głowa"? Bo z niego wynika że to trzecie to raczej musi być ciasne ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zaryzykowałbym twierdzenie, że tam dyfrakcja w ogóle nie przeszkadza. Efekty tego typu pojawiają się, gdy mamy do czynienia z niewielkimi otworami. W wielkim formacie wszystko jest większe
    Wątek z zainteresowaniem przeczytałem, a na dodatek przemyślałem po drodze z pracy do domu. Nie bardzo rozumiem dlaczego w dużym formacie dyfrakcja nie przeszkadza Bo, że występuje to raczej na pewno skoro powtarzam, że mamy tam do czynienia z otworami przysłony 1:40 i mniejszymi!!!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jurek Plieth, to taki strzał. 1:40 przy dużym formacie ze względu na ogniskową jest otworem IMHO na tyle dużym, że dyfrakcja nie wystąpi. Muszę jeszcze raz przemyśleć tą zależność od ogniskowej, bo już niewiele pamietam.

BTW. Musimy uważać, bo Vitez zaraz każe nam robić zdjęcia a nie dyskutować Przy okazji, jak sztorm wyszedł?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

1:40 przy dużym formacie ze względu na ogniskową jest otworem IMHO na tyle dużym, że dyfrakcja nie wystąpi.
    Ja liczę tak. Przy takim typowym większym formacie studyjnym obiektyw portretowy ma ogniskową ok. 200 mm, a najmniejszy otwór przysłony jest nawet rzędu 1:60. Z prostego rachunku daje to otwór rzędu 3 mm. Tego samego rzędu otwór otrzymuje się przy ogniskowej 100 mm o przysłonie ok 1:30, lub 50 mm i przysłonie 1:15. Itd.
    Przy okazji, jak sztorm wyszedł?
    Nie jestem zadowolony Wicher był taki, że ciężko było o stabilną pozycję przy naciskaniu migawki. Natomiast kilkadziesiąt zdjęć, jakie zrobiłem pokazują morze takie sobie. Żadnej grozy, która w rzeczywistości miała miejsce. Przykład poniżej:

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    1:40 przy dużym formacie ze względu na ogniskową jest otworem IMHO na tyle dużym, że dyfrakcja nie wystąpi.
    Ja liczę tak. Przy takim typowym większym formacie studyjnym obiektyw portretowy ma ogniskową ok. 200 mm, a najmniejszy otwór przysłony jest nawet rzędu 1:60. Z prostego rachunku daje to otwór rzędu 3 mm. Tego samego rzędu otwór otrzymuje się przy ogniskowej 100 mm o przysłonie ok 1:30, lub 50 mm i przysłonie 1:15. Itd.
    Chyba racja. Właśnie zastanawiam się nad zależnością dyfrakcji i ogniskowej. Za przesłoną są jeszcze soczewki, które efekt rozmycia mogą powiększać chyba. Żeby to dobrze zrozumieć trzebaby solidnie przestudiować konstrukcje obiektywów. Ciekawi mnie też jaki dokładnie efekt daje dyfrakcja. Chyba wbrew temu o czym pisałem Meteorowi, efekt może być skrajnie inny. Może bardziej przypominać jakąś filtrację Fourierowską...

Wracając do wielkiego formatu. Trzeba pamiętać, że klatka jest również dużo większa. Jeśli pojawi się rozmycie takie jak w małym obrazku przy f30 np. to może być w ogóle niezauważalne. To zupełnie jak z wyborem krążka rozpraszania (circle of confusion) w GO (ostatnio coś tu pisaliśmy). Trzeba ustalić, jakiego rozmiaru szczegóły nas interesują, a jakaś formuła poda nam maksymalne f. Pytanie, czy w tej formule zawiera się ogniskowa?

Przy okazji, jak sztorm wyszedł?
    Nie jestem zadowolony Wicher był taki, że ciężko było o stabilną pozycję przy naciskaniu migawki. Natomiast kilkadziesiąt zdjęć, jakie zrobiłem pokazują morze takie sobie. Żadnej grozy, która w rzeczywistości miała miejsce.
    Rzeczywiście trochę nijakie. Chyba niebo zbyt jasne było jeszcze. A morze rzeczywiście takie spokojnawe
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm... jakim cudem wy przeszliscie od trybow fotografowania w 300D do wielkoformatowcow i zdjec sztormu?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez, możesz nas przemoderować do nowego wątku, albo nawet tego starego, który był tu linkowany.

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie chce mi sie 8) . Nie jestem jedynym ktory moze to zrobic :P

Miasto
    Białystok

Domyślnie

hehe, ale jestes jedynym, który to robi

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów