Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 121

Wątek: adrisim - UWAGA!!!!!!

Mieszany widok

worms07
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich ! Zaznaczam, że konto na forum założyłem (niestety narazie) tylko w celu krótkiego opisania mojej historii.

2 (a może 3? już nie pamiętam) lata temu, o ile dobrze pamiętam Pan Adrian zamieścił na KomForum ogłoszenie o sprzedaży nowego telefonu. Zadzwoniłem, umówiłem się na wysyłkę kurierską i (tu mój błąd) ufając czlowiekowi z jednej społeczności wpłaciłem pieniążki.
    Najpierw zawiniał kurier, potem on sam już nie wiedział o co chodzi. Ostatecznie miał mi zwrócić pieniążki. Ale nie zwracał, tak jak innym. Pół roku później odwiedzili go moi znajomi z Olsztyna, żeby przypomnieć o sprawie. Obiecal zwrot pieniędzy w ciągu kilku dni. Jako, że działaliśmy zgodnie z prawem - owe odwiedziny skutku nie przyniosły. Sprawa się ciągnęła, ja o niej trochę zapomniałem. Ostatecznie przed wakacjami zmusiłem się i poszedłem zgłosić sprawę na policję. Opisałem całą historię, wydrukowałem przelew, parę danych o nim, screen ogłoszenia. Miesiąc później zostałem zaproszony (tak jak i kolega z Olsztyna) na dodatkowe przesłuchanie. Miesiąc później zadzwonił do mnie tatuś Adriana i kulturalnie spytał jak widzę rozwiązanie sprawy. Powiedziałem prosto - przekaz lub przelew pełnej kwoty do mnie, podałem numer konta. Milczał, pieniędzy nie było. Na policji, pani z dochodzeniówki powiedziała, że czekają już tylko na papiery z Olsztyna i rozpoczynają proces. Dziś, odwiedzam moje konto mbankowe (a robię to dość żadko) i moim oczom ukazał się przelew, od kogo innego jak nie od Pana Adriana. 660 zł. Pełna suma.

Tym którzy nie dowierzają, albo potrzebują wskazówek, na maila/pwka prześlę numer telefonu do mnie.

Warto walczyć o swoje.

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez worms07 Zobacz posta
    660 zł. Pełna suma.
    (...)
    Warto walczyć o swoje.
    To nie jest pełna suma.
    Odsetki inflacyjne+odsetki karne+odszkodowanie za straty moralne (fatyga) tak długiego oczekiwania na zwrot pieniędzy.
    Ale by o to się ubiegać to musiałbyś do istniejącej sprawy karnej (prokuratura zakłada takie z urzędu przy oskarżeniu o oszustwo) dorzucić wniosek (najlepiej podanie napisane przez prawnika) o ściganie również z powództwa cywilnego. Bo tak to tylko jakąś karę w zawiasach mógłby dostać, bez zasądzenia wypłaty odsetek/odszkodowania.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Domyślam się, że suma nie uwzględniała inflacji z 2-3 lat?
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

worms07
    Guest

Domyślnie

Oczywiscie, ze nie. Ale dla mnie, osoby ktora te pieniazki akurat zbiera na inwestycje nie robi to wiekszej roznicy. Wtedy, te 6 stowek byloby zabookowane na ten sam cel co dzis. Takze nie robi mi to wiekszej roznicy. Aczkolwiek, gdybym sie uparl to rzeczywiscie, moglbym zadac dodatkowo roznicy wynikajacej z inflacji, procentu za zwloke i dodatkowej sumy za fatyge znajomych. Wtedy, pewnie bym nic nie dostal i skonczylo by sie na komornikach po wygraniu sprawy w sadzie... Czy taka opcja nie jest lepsza, a napewno wygodniejsza?

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
    Ja bym sobie dodatkowo lichwiarskie procenty od 'pożyczki' naliczył.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 28-09-2008 o 23:20
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

worms07
    Guest

Domyślnie

Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
    w zasadzie dzwonić nie masz po co.. oszustwo jest oszustwem - zostałeś oszukany i za to powinna być kara.. sprawa niekoniecznie powinna być umorzona bo kwota oszustwa jest powyżej 250 zł co wyczerpuje tzw. "niską szkodliwość społeczną", jeśli zostałaby umorzona to gość "w papierach" miałby czysto - najlepiej jakby dostał "zawiasy" bo wg prawa byłby już karany... ja bym nic nie robił - to że dostałeś kasę po kilku latach nie zmienia całego kontekstu - tak jak Vitez pisze - "straty moralne" odsetki itp. Ja bym nic nigdzie nie zgłaszał.. nie masz takiego obowiązku a gość chyba za twój telefon i czas chyba nie płaci
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

...Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
    worms07 chciałem Ci pogratulować - nie tylko odzyskania pieniędzy ale głównie postawy i konsekwencji
    Właśnie o takie postępowanie apelowałem już parokrotnie i jeśli masz takie możliwości, to pomimo zwrotu pieniędzy, nie odpuszczaj!

"Sympatyczny" kolega A. chyba czytuje CB ... wnioskuję to bo próbowałem ostatnio pomóc jednemu z użytkowników CB odzyskać sprzęt - niestety moje telefony i nagrane prośby o kontakt pozostały bez odzewu co wskazuje na to, że A. już mnie "nie lubi" ... niedługo zaczyna się sezon ligowy w PLS - ciekaw jestem czy będziemy się widywać
    5d MkII

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Z tego co można wyczytać gość ma na koncie tyle przekrętów, że przydałoby mu się za przeproszeniem nasrać w papiery.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów