Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 28-09-2008 o 23:20
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
To nie jest pełna suma.
Odsetki inflacyjne+odsetki karne+odszkodowanie za straty moralne (fatyga) tak długiego oczekiwania na zwrot pieniędzy.
Ale by o to się ubiegać to musiałbyś do istniejącej sprawy karnej (prokuratura zakłada takie z urzędu przy oskarżeniu o oszustwo) dorzucić wniosek (najlepiej podanie napisane przez prawnika) o ściganie również z powództwa cywilnego. Bo tak to tylko jakąś karę w zawiasach mógłby dostać, bez zasądzenia wypłaty odsetek/odszkodowania.
w zasadzie dzwonić nie masz po co.. oszustwo jest oszustwem - zostałeś oszukany i za to powinna być kara.. sprawa niekoniecznie powinna być umorzona bo kwota oszustwa jest powyżej 250 zł co wyczerpuje tzw. "niską szkodliwość społeczną", jeśli zostałaby umorzona to gość "w papierach" miałby czysto - najlepiej jakby dostał "zawiasy" bo wg prawa byłby już karany... ja bym nic nie robił - to że dostałeś kasę po kilku latach nie zmienia całego kontekstu - tak jak Vitez pisze - "straty moralne" odsetki itp. Ja bym nic nigdzie nie zgłaszał.. nie masz takiego obowiązku a gość chyba za twój telefon i czas chyba nie płaci
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Z tego co można wyczytać gość ma na koncie tyle przekrętów, że przydałoby mu się za przeproszeniem nasrać w papiery.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
worms07 chciałem Ci pogratulować - nie tylko odzyskania pieniędzy ale głównie postawy i konsekwencji
Właśnie o takie postępowanie apelowałem już parokrotnie i jeśli masz takie możliwości, to pomimo zwrotu pieniędzy, nie odpuszczaj!
"Sympatyczny" kolega A. chyba czytuje CB ... wnioskuję to bo próbowałem ostatnio pomóc jednemu z użytkowników CB odzyskać sprzęt - niestety moje telefony i nagrane prośby o kontakt pozostały bez odzewu co wskazuje na to, że A. już mnie "nie lubi"... niedługo zaczyna się sezon ligowy w PLS - ciekaw jestem czy będziemy się widywać
![]()
5d MkII
Do WORMSA 07:
ja poprosze o kontakt, wyslalem Ci wiadomosc prv, pozyczylem adrianowi swojego backupowego EOSa 30D i nie moge odzyskac spowrotem.
p.s.: to w mojej sprawie Lesio prawdopodobnie probowal interweniowac. Tym samym dziekuje Lesiowi za zainteresowanie sprawą.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez etanol ; 22-10-2008 o 01:34
Dziękować to byś mógł gdyby mi się coś udało... ale od czasu do czasu się przypominam wspólnemu znajomemu (z tego co wiem od dłuższego czasu się nie widują).
Teraz nie byłem na PLSie ale przy następnym meczu postaram się poszukać samego sprawcy...
BTW dowiedziałem sie o kolejnym wyczynie "naszego" pupila - poprosił znajomego fotografa o namiary na jego ksiegową bo chciałby korzystać z usług ... szczegółów jeszcze nie znam ale ją też już przekręcił![]()
5d MkII
zglosilem moja sprawe na policje, jezeli ktos dysponuje zdjeciem adriana k. to bardzo bym prosil o podeslanie na mojego maila (bartek_krupa@wp.pl).