Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: powłoki czyszczenie obiektywu

guest2006
    Guest

Domyślnie powłoki czyszczenie obiektywu

czy istnieje realna grozba zdarcia powłok na soczewkach podczas czyszczenia obiektywu?

czyte powłoki są na przednich i tylnich soczewkach. jak stwierdzic ze powłoki są uszkodzone?
    sory za lamerskie pytanie ale czyscilem soczewki (tylnią) i płyn do czyszczenia optyki hama zamieszał mi troche w obiektywie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tzn. jak Ci "zamieszał" w obiektywie ? Z tego co wiem to powłoki mogą być nakładane chemicznie lub fizycznie i pozbycie się ich nie jest takie łatwe. Ja bym się zabardzo nie obawiał. Wczoraj wyczyściłem w Heliosie wszystkie soczewki spirytusem i wacikami. Żadnych rys a wszystkie powłoki nadal świecą różnymi kolorami

guest2006
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007
    Żadnych rys a wszystkie powłoki nadal świecą różnymi kolorami
    u mnie tez swiecą ...ale bardziej wyglada to na banke mydlaną, z pomieszanymi kolorami. nie moge tego dotrzec

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Aha, czyli jedno szkło świeci różnymi kolorami. Myślę że zmiana płynu pomoże, ale ja Ci nie doradzę jaki bo nie używałem. Ja to robię spirytusem, ale trzeba chwilkę polerować bo zostawia niebieskie smugi. Innym pomysłem może być izopropanol, jeszcze nie próbowałem, ale ponoć sprawuje się nieźle.

guest2006
    Guest

Domyślnie

dzieki. tak tez zrobię ten płyn hama tylko sie rozmazuje.

a i jeszcze jedno wiem ze głupie ale wynika z ciekawosci.
    jak taki lamer jak ja moze poznac ze powłoki zostały uszkodzone, czy jest to związane tylko z mechanicznym uszkodzeniem, ryski, przetarcia itd. czy moze je cos tak poprostu wytrzec za pomocą chemikaliów?

czy brak powłok jest bardzo zauwazalny i czym sie objawia?

czy te powłoki mozna tak poprostu wytrzec, aby szkło zostało idealnie gładkie, białe?? (bo jak rozumiem te kolory to efekt powłok)

czy istnieje mozliwosc ze taka powłoka sie rozwarstwi(oderwie od szkła) po jakims tam odprysku itd. (oczywiscie chodzi mi o mikroskopijną skalę)

jesli to głupie pytania to przepraszam, ale nigdzie w necie nie znalazłem odpowiedzi na trywialne pytania, no a w sumie od takich powinnismy zaczynac eukacje.pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guest2006
    czy brak powłok jest bardzo zauwazalny i czym sie objawia?
    Calkowitym brakiem 'swiecenia' chyba?

mani
    Guest

Domyślnie

ja bym nie ryzykował spirytusu ani żadnych takich

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

izopropanol jest ok, powłok na pewno nie rozpuszcza przy czyszczeniu trzeba po prostu uważać by nie uszkodzić powierzchni soczewki mechanicznie (np jeśli nie usuniesz najpierw dmuchawką drobin kurzu, piasku itd, to nie polecam trzeć niczym obiektywu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A szmatka jaka? Dedykowana do optyki, czy można bezpiecznie użyć jakiegoś ekwiwalentu?

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

ja kupiłem w dobrym sklepie optycznym chemax 3. 15 ml w aerozolu płyn do czyszczenia szkieł z powłoką antyrefleksyjna. czyszcze obiektywy i filtry i jest ok. Spryskac i przetrzec szmatka do okularów nie pozostawiającą zadnych kłaczków. (tez w sklepie optycznym) Płyn ok. 15 zł . szmatka ok. 20 zł.(juz nie pamietam)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów