Albo 350D,albo S3 Is.....?? Zależy czy lutro czy kompakt...
Albo 350D,albo S3 Is.....?? Zależy czy lutro czy kompakt...
>>Sony???? Ja nie chce telewizora ani walkmana
A moze Ona chce Canona a nie aparat ? ;-)
Sony jest jedną z lepszych firm na rynku kompaktów i że jest jedną z firm która ma w nim najwięcej udziałów.
A teraz moja osobista obserwacja.
W zakopanem do dziesiąta osoba miała DSLR/like i najczęściej widywałem Fuji S5600 albo Sony DSC H5, kilka razy widziałem też sony R1 i 828. Natomiast w tzw małpkach najwięcej było olympusów, canonów i Sony.
Może pomyśl też o nowym fuji S6500 (który właśnie nadchodzi). Jest znana firma foto a i wygląda na dobry aparat.
Ważniejsze info:
matryca: super CCD 6,3mpx 1/1,7"\
ISO 100-3200
Migawka 30-1/4000s
lcd 2,5" 230 tys punktów
zoom: 28-300mm 10,7x.
Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 01-09-2006 o 10:45
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
OK, parametry wyglądają nieźle jak na "kompakt" - celowo w cudzysłowiu, bo ten sprzęt ma gabaryty oraz ekwiwalentny zakres ogniskowych takie same jak np. 350D + Tamron/Sigma 18-200 i chyba nie ma wątpliwości co lepiej kupić.
Nie ma też obowiązku rozbudowy systemu EOSa, ale po co zamykać sobie drogę? Gdzieś na początku tego wątku Jac napisał, że nie widzi sensu w zakupie "kompaktu" o gabarytach DSLR i pod tym ja również się podpisuję.
Jeśli aparat ma być kompaktowy, to powinien mieścić się w kieszeni. Niekoniecznie w tej najmniejszej, ale w jakiejkolwiek ;-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-09-2006 o 11:13
KuchateK niech teraz ja zgadne... pewnie nigdy nie miales do czynienia z tym sony?Niech zgadne. Porownywales jotpegi z aparatow? Nie dziwne ze tuning w aparacie by sony wygral![]()
Porownywlem i jpg i raw, tym bardziej moje rozczarowanie bylo wieksze. Nie jestem sprzadawca sony mam canona ale patrze na pare rzeczy obiektywnie nie jak co poniektorzy tutaj zakochani w marce Canon-narazam sie jeszcze jakiegos warn'a dostane buahahNa dpreview 350D jest ostrzejsze ale o paranojo tam zakrecili 50/1.4 szkoda ze nie 85/1.2L II.
Jesli dziewoja chce koniecznie (nieduze) lustro to moim zdaniem chyba najlepszy bedzie 50D (lub uzywany 70D) z nikkorem 18-70/3.5-4.5 tak jak zaproponowal cezner albo canon 350D tylko tu jest problem szkla mozna kupic jakas nie za droga tokine 28-70/2.8 ale brak dolu...
A jesli przekonasz ja do telewizora, to obstaje przy Sony R1.
A jeszcze tak zapytam zaczyna dopiero przygode z fotografia?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez flippy ; 01-09-2006 o 11:36
Ten Fuji S6500 też jest fajną maszynką.... Ale ona chyba wogóle nie umie się zdecydować.....
Ja mam odmienne zdanie. Przypomnij sobie czasy analogowe. Guru kompaktowym byl wtedy Olympus. I nie chodzilo tu o rozmiary, tylko jakosc zdjec. Trzeba sobie wyposrodkowac pomiedzy wygoda uzytkowania a ostatecznym wynikiem jakim jest fotka.
Takie cyfrowe malenstwa, wg mnie nie sa kompaktami, tylko mikro aparacikami u ktorych jakosc fotek daje wiele do zyczenia. One sa potrzebne, ale nie o nie w tym watku pytam i nie tego szuka kolezanka (zreszta ja rozumiem).
Jaki sens ma zakup kompakta z gabarytami dSLR'a a nie samego dSLR'a?
Ano duzy zakres szkla, lepsza jakosc wykonania calosci, wiecej rzeczy w komplecie (chocby karta), brak dalszych wydatkow (no, moze zewn. flash), mozliwosc korzystania z funkcji M, co pozwala sie tez i uczyc jak ktos ambitny (tego praktycznie nie ma w mini aparacikach). Ot i to chyba tyle.
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770