Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 72

Wątek: Sigma Sd14

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Nie do końca. Mimo wszystko algorytmy interpolacji są naprawdę niezłe ;-) I myślę, że taki Foveon "prawdziwe 4 megapiksele", do 16MP z 1DsII raczej nie podskoczy jeśli chodzi o detale ;-) Obstawiałbym wręcz, że i 8M z 20D pod tym względem go pobije.
    No moze nie popadajmy w takie skrajnosci Bayer radzi sobie calkiem niezle jesli chodzi o ostrosc... Ale foveon tez taki najgorszy nie jest...

Jedno trzeba zauwazyc. Nawet jesli trzeba by wiecej wzmacniac i zwiekszyl by sie szum to foveony bardzo przyjemnie szumia w stosunku do kolorowej kaszy wypluwanej z cemosow canonowskich Jesli sensor z podmienianym filtrem zaowocuje podobnym rodzajem szumow to ja nie mam nic przeciwko temu.

http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd10/page13.asp

Natomiast mniejszy problem mory wystepujacy na foveonach pozwala zmniejszyc sile filtra AA (albo wrecz sie go pozbyc), dzieki czemu zdjecia zyskaly by na ostrosci i detalach ktore potem mozna wykorzystac przy drukowaniu wiekszych formatow.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ale to jest porównanie do 10D Od tamtego czasu Canon "trochę" poprawił się jeśli chodzi o szumy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Zauwazcie jednak jedna rzecz... Jednym pixelem matrycy z "migajacym filtrem" da sie zastapic cztery (!) z bajera Nie wiem jak tam rosnie czulosc pixela ze wzrostem rozmiaru, ale nie wypada to tak zle.
    rosnie tez 4 razy. albo i wiecej, bo zajmuja powierzchnie także scieżki odprowadzające sygnał i zysk na powierzchni będzie wiekszy.

ale i muflon ma racje. co prawda w foweonie nie ma chyba podwójnego G, więc jego 4,6 MP mogłoby byc odpowiednikiem 13,8 MP.

myślę, że dobrze by było gdyby odpowiadał 5D. przy jego niskiej cenie to byłaby ciekawa oferta.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-08-2006 o 22:53
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ale to jest porównanie do 10D Od tamtego czasu Canon "trochę" poprawił się jeśli chodzi o szumy...
    Ale nadal sa kolorowe

Zreszta sigma tez raczej nie stala w miejscu w tym czasie.

Gdyby Canon zrobil taka matryce na cemosie szumy by nie wzrosly tak bardzo. Zyskujemy za to ich mniejsza dotkliwosc na obrazie z racji ich monochromatycznosci.

A matryca musiala by byc cemosem jesli liczyc dobry odczyt wielokanalowy wymagany przez predkosc taktowania, dodawanie ladunku przy kolejnej ekspozycji czy poziom jaki juz osiagneli na tym polu i powszechne zarzucanie duzych ccd.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Chłopaki Wy się marnujecie jesteście lepsi od inżynierów Canona. Podobno zgłosili taki patent w US i Japonii. Wciąż szukam jakiegoś bardziej wiarygodnego źródła. Info o tym patencie gdzieś mi się ze dwa razy przewinęło ale nie mogę tego znaleźć jak znajdę to na pewno przytoczę. Nie mam takiego pojęcia o tym jak Wy ale canon zgłasza tych patentów rocznie tysiące są zresztą światowym rekordzistą (IBM ich chyba tylko wyprzedza). Podejrzewam, że większość idzie do szuflady z nadzieją, że może w przyszłości coś z tego będzie.
    A słuchy o tym że canon pracuje nad matrycą podobnego typu jak Foveon chodzą już od lat. Póki co mam wrażenie, że w bayerze (zwłaszcza w wersji CMOS) osiąga się bardzo zbliżone efekty dużo prościej i taniej.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 31-08-2006 o 00:23
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    A wracając do tematu to CMOS podobno więcej szumi ale jest jakoś tak że mniej:wink: :-D. Przynajmniej tak twierdzą w canonie. Najwyraźniej w Foveonie się tym też przejęli bo Foveon to chyba cmos??
    W plenerze był rewelacyjny ze swoją głębią tonalną (SD9) Tylko to zapotrzebowanie na światło. I ergonomia body na 5+, o wizjerze nawet nie wspominam. I jeszcze tak mi się po Sigmie narobiło, że do dzisiaj wszystko w RAWach robię, tylko dobrego edytora znaleźć nie mogę a komercyjnnych cudów za kilkaset zlotych i więcej kupował nie będę. Więc pozostaje RSE.

Mechaniczno-elektroniczno-optyczne rozważania teoretyczne. Ja chcę zobaczyć sample z tej Sigmy a matrycę może mieć z kryształu. Nie stanowi mi, póki działa czy to w Sigmie czy w Canonie.
    Ostatnio edytowane przez joshua ; 31-08-2006 o 08:44
    | http://www.wizjer.net | dobre chęci i żadne umiejętności | body xxD na końcu i kilka szkieł USM IS coś tam w plecaku a ostatnio częściej w torbie | lampę ze statywem, filtry też mam, bo pisali, że tak trzeba |

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie mam takiego pojęcia o tym jak Wy ale canon zgłasza tych patentów rocznie tysiące są zresztą światowym rekordzistą (IBM ich chyba tylko wyprzedza).
    Przez dwa ostatnie lata nieco ponad 1800 rocznie.

Listed below are the 10 corporations receiving the most U.S. patents for inventions in 2005, along with their 2004 ranking.
    Załącznik 1677
    Wyciete z http://www.rechargermag.com/news.asp?id=200601504

Z tego co pamietam w ostatnich dziesieciu latach sa zawsze w pierwszej dziesiatce, ale nie chce mi sie szukac

Btw... Podoba mi sie ta nazwa
    ...

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

He, mam aparat: Kabushiki Kaisha 350D, no to teraz niech mnie sie ktoś spyta czym robie zdjęcia
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

toż to tak dobre jak Leitz albo Carl Zeiss... nie ma co od dzisiaj bede mowil Kabushiki Kaisha

pzdr
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Na razie dostępne są takie sample.
    Niestety w niepełnej rozdzielczości.

http://images4.fotosik.pl/108/69734f7ee68540c1.jpg

http://images3.fotosik.pl/144/97243d89d1735cbf.jpg
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów