ja tym bardziej, po prostu sobie kombinujęZamieszczone przez muflon
to faktycznie może być największy problem, ale chyba do obejścia odpowiednim wzorem interpolacyjnym.Jak je podzielić? 6 na G i po dwa na RB? A co jeśli nie da się to tak ładnie po równo rozłożyć? "Poprawiać" czas otwarcia migawki, żeby zachować ekspozycję?
no ja się nie znam, ale skoro to nie jest rzeczywisty filtr barwny, a jedynie interpretacja konkretnego adresu na matrycy jako R,G,B, to uzależniając formułę interpolacyjną od zmiennej zależnej od częstotliwości możemy odpowiednio interpretować natężenie różnych kolorów w tym samym sensorze. W końcu sensor nie mierzy nic poza luminancją. Zerowanie komórki to chyba żaden problem w pamięciach robi się to kilkanaście razy szybciej, nie mówiąc o procesoraach.będą rzeczywiście pojedyncze czujniki ze zmieniającym się filtrem (jak??? tego sobie w ogóle nie wyobrażam ;-))
Tylko foveon potrzebuje więcej światła, a przede wszystkim daje dużo mniejszą rozdzielczość Mpx. Zresztą cos mi się zdaje, że i tak wyniki sa właściwie nierozróżnialne.Zamieszczone przez czornyj