Cytat Zamieszczone przez Kubaman
Gdyby mieć odpowiednio szybki procesor i krótki czas przełączania, to w sumie dlaczego nie?
Nie jestem w te klocki ekspertem, ale to nie takie proste.. Weźmy te 50kHz i czas otwarcia migawki 1/8000s. To daje trochę ponad 6 "mignięć" na całą ekspozycję. Przy czasie 1/5000s robi się dokładnie 10. Jak je podzielić? 6 na G i po dwa na RB? A co jeśli nie da się to tak ładnie po równo rozłożyć? "Poprawiać" czas otwarcia migawki, żeby zachować ekspozycję?

Zresztą tak naprawdę ciekawi mnie co innego: zakładając, że to będą rzeczywiście pojedyncze czujniki ze zmieniającym się filtrem (jak??? tego sobie w ogóle nie wyobrażam ;-)) to w ciągu tych 20 mikrosekund aparat będzie musiał przemielić całą matrycę (kilkanaście MPix), zrzucić to gdzieś do jakiegoś bufora akumulacyjnego i "wyczyścić" ładunek w sensorach. Zwłaszcza to ostatnie mnie zastanawia, bo w to że Canon potrafi zrobić odpowiednio szybką elektronikę to nie wątpię ;-) ale tutaj to chyba trochę już fizyka zaczyna przypominać o swoich prawach?

To wszystko jest bardziej "na wyczucie" niż poparte konkretami, ale jakoś tak coś mi tu się instynktownie nie zgadza...