flippy - jak ktoś kupi Foveona to to nie będzie ktos nowy, tylko canon, nikon albo .. sony. Stawiam, że jak juz to Sony.
flippy - jak ktoś kupi Foveona to to nie będzie ktos nowy, tylko canon, nikon albo .. sony. Stawiam, że jak juz to Sony.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Nie, no z tym porównaniem do drukarek to przecież żartowałem ;-) A co do tego...
...to się nie zrozumieliśmy. Ja mam na myśli bardziej przyziemną i "niefizyczną" interpretację sprawności ;-) : to, że zakładając chęć otrzymania takiej samej ekspozycji, pixele w matrycy "z migajacym filtrem" musiałyby być trzy razy czulsze od bayerowskich. Policz na palcach jak nie wierzysz :-PZamieszczone przez Tomasz Golinski
a nawet wiecej. bo liczyć sie powinno:
1. czas na zmiane koloru filtra.
2. jeśli konieczne jest opróżnienie z ładunku, bo wtedy jest pomierzenie stanu sensora, to też trzeba uwzględnić.
choć te dwie czynności moga przebiegać jednoczesnie
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
a moze mi ktos wytlumaczyc co ze swiatlem? skoro ta sama ilosc wpadajacego swiatla musi wystraczyc do trzech pomiarow, to kazdy detektor musi byc chyba trzykrotnie czulszy? co bedzie z szumami przy wzmocnieniach ?
przeciez muflon to wyżej napisał - cytuje:
"pixele w matrycy "z migajacym filtrem" musiałyby być trzy razy czulsze od bayerowskich"
a ja stwierdziłem, że wiecej niz 3x.
a co będzie z szumami to sie okaże jak wyprodukują ten wynalazek.
Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 30-08-2006 o 22:20
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
no to juz widac ze nie jest to FF ;-)
jaca, w sumie fakt bo nie zawzze migania starczy na jakas tam krotnosc pomiaru ;-) wiec czesc z czasu naswietlania odpadnie bo nie bedzie kompletna czyli bedzie brakowalo albo jednego albo dwoch migniec...
Zauwazcie jednak jedna rzecz... Jednym pixelem matrycy z "migajacym filtrem" da sie zastapic cztery (!) z bajeraNie wiem jak tam rosnie czulosc pixela ze wzrostem rozmiaru, ale nie wypada to tak zle.
...
No i cholera przez przeczytanie całego tego wątku nie będe mógł dziś spać, bo będe wymyślał nowe patenty :-D A tak przy okazji, to chyba narazie łatwiej by było zrobić 3xCMOS i parę pryzmatów. Albo 1 CMOS i jakiś filtr przemieszczany ultradźwiękami 20kHz![]()
Nie do końca. Mimo wszystko algorytmy interpolacji są naprawdę niezłe ;-) I myślę, że taki Foveon "prawdziwe 4 megapiksele", do 16MP z 1DsII raczej nie podskoczy jeśli chodzi o detale ;-) Obstawiałbym wręcz, że i 8M z 20D pod tym względem go pobije.Zamieszczone przez KuchateK