Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Tylko jedno zdjęcie :)

kotek
    Guest

Domyślnie Tylko jedno zdjęcie :)

Witam, zdecydowałam się zamieścić tu zdjęcie, chociaż nie tworzę swojej galerii. Jestem całkowicie początkująca, do tej pory przez 15 lat służył mi wiernie Nikon - całkowity automat, więc nie było problemów, teraz mam Canona S1 IS i przyznam, że to dla mnie całkowita zagadka (utknęłam w połowie instrukcji, bo nie znam terminologii fotograficznej).
    Zdjęcie zamieszczam z nadzieją na uzyskamie dobrych rad i podpowiedzi: jak robić zwierzętom zdjęcia, żeby wyszły normalne kolory, nie prześwietlone, żeby nie były poruszone i na co trzeba zwracać uwagę, żeby zdjęcia do czgokolwiek się nadawały

Możecie mi oszczędzić uwag, że jest to najmarniejsze zdjęcie na tym forum, ale na rady, jak to zmienić - czekam:wink:

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

kompletna tragedia
    nieostre, przeswietlkone, kadr nie przemyslany, kompozycja

powinnas ogladac duzo zdjec zwierzat ( kotow jesi chcesz je fotografowac ), zwrocic uwage w jakich warunkac sa robione zdjecia itp.. ogladaj exify i duzzzooo czytaj forum. przejzyj galerie Viteza kompletnego maniaka kotow
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

kotek
    Guest

Domyślnie

Wiedziałam:sad:
    Zanim złapię w kadrze kota, to on już się odwraca ogonem, więc kadry są kompletnie przypadkowe. Co do prześwietlenia, to zwyczajnie nie wiem, jak tego uniknąć, gdy wyłączam lampę, to zdjęcia są ciemne, gdy ustawiam na automat - są za jasne. I nie wiem, co to są exify...
    Galerię Vitoza i nie tylko oglądam i się zachwycam, ale od oglądania umiejętności mi nie przybyło...

Domyślnie

jestem ciekawy czy posypia sie gromy czy bedzie delikatniej by nie uciekla nam uzytkowniczka forum
    i proponuje jak kolega wyzej duuzo ogladac zdjec zwierzat analizowac.. i poczytac pare poradnikow jak fotografowac (kompozycje ustawienia podstawowe terminy itp) wiekszosc mozesz znalezc nawet na tym forum w odpowiednich dzialach
    bo raczej nikt nie bedzie od poczatku tego pisal specjalnie dla 1 osoby ale moge sie mylic :P
    Ostatnio edytowane przez alx_80 ; 29-08-2006 o 13:54

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

To może na poczatek zacznij od zdjęć jak kot nie biega a leży? A do biegających kotów to raczej masz za wolny aparat.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

kotek
    Guest

Domyślnie

Nie wiem, czy leżący kot to dobry pomysł... zdjęcie leżącego kota w moim wykonaniu wygląda tak:

Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

rowniez kiepskie
    przykladn standardowego zdjecia.
    kot lezy na trawie, a Ty na lezaca go fotografujesz, ustawiasz ostrosc na glowe i naciskasz spust. musisz zwrocic uwage na tlo zeby bylo ladne, ciekawe, a nie tam jakies smietniki itp...NIE ROB NA AUTO!!! poprobuj na AV- preselekcji przyslony ( ustawiasz przyslone, a aparat sam dobiera czas ), iso najnizsze, balans bieli musisz sama wybrac, w zaleznosci od warunkow.

EDIT - a EXIF to sa dane zdjecia ktore sa zawarte w zdjeciu exifa mozesz otworzyc w programie graficznym.

EIDT 2 -
    http://www.lorens.strefa.pl/koty.html
    http://www.lorens.strefa.pl/wystawy.html
    http://www.photographytips.com/page.cfm/5209 - zwroc uwage na tlo, wg mnie od takich zdjec powinnas sie uczyc.
    Ostatnio edytowane przez FOTOGRAF ; 29-08-2006 o 14:14
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Autoportrety, od autoportretow zacznij

Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    Autoportrety, od autoportretow zacznij
    a to, to swoja droga
    Canon? moze niedlugo!

kotek
    Guest

Domyślnie

A miało być tylko jedno zdjęcie...
    Zdjęć z poziomu kota próbowałam, skutek taki:

na trawie też:

ale sami widzicie rezultaty.
    Cóż, muszę , poznać forum dogłębniej i wrócić do instrukcji aparatu, może to mnie czegoś nauczy (dowiem się, co to preselekcja przysłony;-) )

Nie wiem, czy pisząc o autoportretach macie na myśli robienie zdjęć sobie w czasie robienia zdjęcia??
    Ostatnio edytowane przez kotek ; 29-08-2006 o 14:59

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów