Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Tylko jedno zdjęcie :)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kotek
    Galerię Viteza i nie tylko oglądam i się zachwycam, ale od oglądania umiejętności mi nie przybyło...
    A wystarczy zapytac... PW dziala, email tez dziala .

Kilka porad na szybko:

- unikaj okien w jakiejkolwiek okolicy aparatu/kota a SZCZEGOLNIE okna w tle albo ogolnie pyszczka kota w cieniu na ostrym tle - BARDZO musisz zwracac uwage na tlo (przyklad - pierwsze zdjecie z tych wyzej jakosciowo i ostroscia calkiem dobre tylko zbyt jasne tlo zmieszalo pomiar i pyszczek niedoswietlony)
    - na odwrot - unikaj wlasnego cienia na kocie/tle jesli staniesz tylem do okna a ostre swiatlo jest
    - kadruj ciasniej, ja np specjalizuje sie w portretach kocich 8)
    - najlepiej robic w dwie osoby. Jedna zabawia kota, tzn interesuje go czyms tak by zamarl i obserwowal (czyli nie zabawa na maksa piorkiem a czajenie sie), ty w tym czasie robisz zdjecia, jak ta osoba stanie za toba to bardzo ladnie mozna kota en face zlapac
    - seria zdjec nawet w tej samej pozie, z wlaczonym dzwiekiem "migawki" w kompakcie = kot sie moze zdjeciem zainteresowac i spojrzec slicznie prosto w obiektyw (u mnie to zadanie spelnia seria zdjec z softboxem na zewn lampie - mocno nie blyska a bardzo interesuje koty)
    - nie zapominaj o obrobce na komputerze, nawet delikatna zabawa levelsami, kontrastem i wyostrzenie duzo daje.

kotek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alx_80
    jestem ciekawy czy posypia sie gromy czy bedzie delikatniej by nie uciekla nam uzytkowniczka forum
    Bez obaw, uciekać nie będę:-P
    Zaglądam tu od jakiegoś czasu, zachęcona przez jednego z użytkowników i wiem, ze gromy nie sypią się bezsensownie, nawet uszczypliwe uwagi mają jeden cel - pomóc

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kotek nie zalamuj sie. Nie od razu krakow zbudowano, przed toba troche pracy ale mysle ze Ci sie uda;-) tylko czytaj, zglebiaj wiedze i cwicz. Bedzie dobrze No i najwazniejsze - zostan z nami na forum, tu sie duzo nauczysz i spotkasz jakies 5% zyczliwych i nie kasliwych ludzi ktorzy Ci beda chcieli pomoc:grin: no i najwazniejsze, zostan na forum bo za duzo tu facetow;-) Pozdrawiam
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

Autoportret - podobizna artysty, wykonany przez niego samego. Autoportretem może być zarówno dzieło malarskie, jak i rzeźba albo fotografia

http://pl.wikipedia.org/wiki/Autoportret

co do zdjec, to rpzedostatnie najlepsze jest, mimo obcietych lapek i przeswietlen. musisz tez zaczac sie bawic w obrabianie zdjec.

mozesz sie tez pobawic w robienie portretow pupilowi
    Ostatnio edytowane przez FOTOGRAF ; 29-08-2006 o 16:10
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

A z autoportretami to lepiej bez aparatu
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

kotek
    Guest

Domyślnie

No cóż - dzisiejszy wieczór mam już z głowy, może dobrnę do końca instrukcji?? A co do autoportretów, to chyba poprzestanę na kotach
    Vitez, dzięki za propozycję, ale pewnie zapchałabym Ci skrzynkę pytaniami, a tego byś nie chciał.
    I chyba wkrótce zmienię jednak tytuł wątku...

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Praktyka czyni mistrza!!

Domyślnie

@FOTOGRAF - chyba wszyscy wiemy co to autoportret, wiec nie wiem po co przytaczasz te definicje. A druga rzecz - bardzo nieladnie sie wcinac komus do galerii ze swoim zdjeciem (nawet podanym jako przyklad).:rolleyes:

@Kotek - sorry za OT to raz, a dwa:

Kota nie mam, wiec strzelam (domyslam sie, ze kot malo cierpliwy model). Sprobuj zrobic taka rzecz: rzuc na podloge/sofe/gdziekolwiek_kotek_lubi_przebywac jakis jednolity kolorystycznie material (koc, przescieradlo etc) i posadz/zwab tam kotka (na pewno masz jakies sposoby). I wtedy sprobuj zrobic kilka ujec, znalezc jakis ciekawy kadr. Jak juz znajdziesz cos, co Tobie sie spodoba - pokaz! (a my sie popastwimy)

(specjalnie nie pisze o stosownym swietle, po troszke, po kolei)
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

he czytam i sie nadziwic nie moge jacy to pomocni jestescie - bo ja sie o komentarze od miesiaca doprosic nie moge
    zfrustrowany fotoamator
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak sie okaze ze jestes "kris-tinka" to zaraz sie i chetni do pomocy znajda

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów