Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jak działa AWB w DSLR?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Jak działa AWB w DSLR?

Robię zawsze w RAW i w zasadzie temat mnie nie dotyczy :-)
    Ja tylko tak z ciekawości... Jak działa AWB w DSLR? Z tego co wiem aparat nie ma bladego pojęcia o temperaturze aktualnego światła.
    Dlaczego niektóre kompakty radzą sobie całkiem dobrze z AWB a DSLR czasem daje ciała (w tych samych warunkach). Na wakacjach kolega miał jakąs małpkę Olympusa a ja 350d.
    Zdjęcia z Oly powiedzy że takie sobie :-) (zwłaszcza jak się zrobi 100% cropa :-) ), ale AWB mnie zastanowił - prawie zawsze poprawny/dobry. Ja gdyby nie RAW i późniejsza obróbka to gdybym robił tylko w jpg na AWB to miałbym wiele roboty...
    Czy to jest kwestia softu w aparacie albo jakiegoś "czujnika" o którym nie wiem :-). Tak BTW jak taki soft w aparacie działa. Czy on automatycznie robi korekty zafarbu w mocnych cieniach i światłach (coś jak pipetki w levels). Przecież soft nie ma bladego pojęcia co powinno być neutralnie szare.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Robię zawsze w RAW i w zasadzie temat mnie nie dotyczy :-)
    A dlaczego Cie nie dotyczy
    Zrob kiedys fotke w domu przy domowym oswietleniu na AWB a potem recznie ustaw zaroweczke, to zobaczysz (nawet w RAW) czy Cie nie dotyczy?

ps
    Chyba, ze wychodzisz z zalozenia, ze z RAW-ow, to se wszystkie niedociagniecia wyciagne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    A dlaczego Cie nie dotyczy
    Zrob kiedys fotke w domu przy domowym oswietleniu na AWB a potem recznie ustaw zaroweczke, to zobaczysz (nawet w RAW) czy Cie nie dotyczy?

ps
    Chyba, ze wychodzisz z zalozenia, ze z RAW-ow, to se wszystkie niedociagniecia wyciagne
    Źle to ująłem...oczywiście dotyczy jak najbardziej i w ekstremalnych sytuacjach oświetleniowych oczywiście staram się ustawić WB ręcznie w K. Tylko że w RAW mam nieporównywalnie lepszy komfort i możliwości w korekcie WB.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W małpce matryca pracuje non stop, więc jej procesorek jest w stanie pobierać sobie próbki do ustawienia WB(a także to ustawienia innych parametrów np AF) na bieżąco, bezpośrednio z matrycy. W DSLRach matryca jest używana wyłącznie podczas robienia zdjęcia, kiedy migawka jest otwarta.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Drążac temat :-)... gdy celowo zwalę WB i zrobię RAW, to jakie będą konsekwencje? Zgaduję że clipping w jakimś kanale, który nie usunę (tzn. usunę, ale stracę dane) gdy będę korygował WB w konwerterze?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Albo inaczej korekta zwalonego WB spowoduje clipping przy wywoływaniu RAW.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Albo inaczej korekta zwalonego WB spowoduje clipping przy wywoływaniu RAW.

Nie panimaju... co ma WB do RAW? Przecież w RAW wogóle nie ma WB (poza zaszytą miniaturką). Wiec jak miałoby to powodować clipping?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Drążac temat :-)... gdy celowo zwalę WB i zrobię RAW, to jakie będą konsekwencje?
    Żadne.

W RAW zapisane są dane z matrycy bez obróbki w stylu AWB, kontrasty itp itd. WB ma wtedy znaczenie tylko pozorne. Aparat stosuje swoje algorytmy do ustalenia WB (jeśli jest AWB, jesli nie to przyjmuje to co ustalono ręcznie) i zapisuje wynik w RAW na boku, jako sugestia dla programu wywołującego. W ten sposób zabierając się za obróbkę RAW masz już od razu obrazek zbliżony do prawidłowego. Dodatkowo, zgodnie z tym wyliczonym WB jest pokazywany histogram i JPG do podlgądu zawartości RAW, stąd może być wrażenie, że obrazek w RAW zależy od WB.

Mimo focenia w RAW ja przejmuję się balansem bieli, jeśli oczywiście jest czas. Trochę można zaoszczędzić wysiłku przy wywoływaniu RAWów jeśli każdej fotki nie trzeba przy WB majstrować.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

W całkowitym skrócie pisząc wygląda to tak:
    - AWB to akcja oprogramowania, "czujnikiem" jest sama matryca,
    - automatyka bazuje na składowych widma światła w temperaturze ~5500K z polem +/- 500K,
    - po naświetleniu procesor sprawdza udział składowych i jak dominują RG to dokłada B lub odwrotnie,
    - z tego czasem biorą się błędy, szczególnie w przypadku fotografowania sceny z wyraźnym kolorem dominującym żółtym lub niebieskim,
    - znacznie lepiej jest nie korzystać z AWB,
    - a czemu niektóre kompakty radzą sobie z tym lepiej? Tego nie wiem.

W każdym razie AWB w lustrzankach cyfrowych to dodatek klasy programów tematycznych. Nic by się złego nie stało gdyby tego nie było.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Zdjęcia z Oly powiedzy że takie sobie :-), ale AWB mnie zastanowił - prawie zawsze poprawny/dobry.
    Niewiem jak działa AWB w dSLR, powiem tylko, że najlepszy AWB widziałem w Oly E-10, najgorszy w Nikonie D70. Canon gdzieś po środku.
    Stwierdzenie, że Canon ma dobry AWB jest delikatnie mówiąc mocno naciągane.
    Drążac temat :-)... gdy celowo zwalę WB i zrobię RAW, to jakie będą konsekwencje?
    http://www.fotosite.pl/index.php?tit...i_na_warstwach
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29-08-2006 o 09:15

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów