Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Jak działa AWB w DSLR?

Domyślnie

W niektorych aparatach jest dodatkowy czujnik za mlecznym (bialym) plastikiem, np u mnie w e1, ale chyba cos takiego i w wyzszych nikonach widzialem, dziala to tak ze przez te mleczna szybke wpada swiatlo na czujnik ktore powinno miec po rowno R G i B, jezeil nie ma to procesor prubuje wyrownac te skladowe, nazywa to sie chyba hybrydowy balans bieli bo dodatkowo jeszcze matryca bierze w tym udzial. dziala to nawet dobrze, jedynym przypadkiem w ktorym sie to wywalilo byly zdjcia robione w lesie , kolor zielony poszedl w fiolet

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zdecydowanie nie. Możemy mówić o trzech róznych histogramach:
    - luminancji - R = 30%, G = 59%, i B = 11% (średnia ważona) i ten jest wyświetlany w canonach
    Ja wiem, że luminancja tak wygląda, ale podobnoż wykonano eksperymenty i wyszło, że w histogramie w 350D czy 20D jest sam zielony. Może eksperyment został źle przeprowadzony? Cholera, samemu trzeba będzie to jakoś sprawdzić.

Cytat Zamieszczone przez tymin3
    jedynym przypadkiem w ktorym sie to wywalilo byly zdjcia robione w lesie , kolor zielony poszedl w fiolet
    W lesie to chyba każdy AWB idzie w maliny...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Ja wiem, że luminancja tak wygląda, ale podobnoż wykonano eksperymenty i wyszło, że w histogramie w 350D czy 20D jest sam zielony. Może eksperyment został źle przeprowadzony? Cholera, samemu trzeba będzie to jakoś sprawdzić.
    Teza, że w 350D i 20D jest sam zielony jest równoznaczna ze stwierdzeniem, ze Canon oszukuje Bez przesadyzmu, aż tak źle to nie jest. Ilościowa dominacja zielonego w histogramie luminancji może stwarzać wrażenie że to sam zielony.

To byłoby zupełnie bez sensu Trzeba przeprowadzić demozajkowanie, zrobić statystykę dla jego (demozajkowania) efektów to po cholere na końcu oszukiwać z histogramem skoro i tak wszystkie potrzebne obliczenia i tak już zostały wykonane.

Domyślnie

wyjaśnijcie tylko czy mówicie o histogramach gdy wywołujecie RAW - np w PS, czy o histogramach wyświetlanych w body.
    wnioskuję, ze o tych ostatnich.
    mam w takim przypadku pytanie - czy aparat pokazuje histogram z RAW (wtedy zmiana WB nie spowoduje zmiany histogramu), czy też - histogramu dla jpg "wyprodukowanego" w danych ustawieniach WB dla danego zdjęcia. Wtedy zmiana WB by zmieniała ten histogram.
    nie mam canona, nie sprawdzę.
    w nikonie D70 brał do histogramu tylko zielony. czyli jednak chyba dane prosto z matrycy, bez uwzglednienia nastawienia WB.
    teraz mam D200, on pokazuje wszystkie kanały plus sumę. mam problem z głowy.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

Powiem z włąsnego doświadczenia AWB w canonie jest bardzo słaby jeśli chodzi o sztuczne oświetlenie-a raczej o mieszane=lampa błyskowa+żarówki, widać ogromne zafarby co czesto trudno usunąć. I prosze niech nikt mi nie mowi ze ratunkiem jest RAW, bo nikon dużo lepiej wypada na AWB. Canon ma gorszy system pomiaru. Szczególnie denerwującą sprawą są zafarby.

Domyślnie

Jak masz mieszane kolorki swiatła z róznych stron to nic nie pomoże.
    Nie da się ustawić prawidłowego WB, bo go nie ma po prostu w takiej sytuacji.
    Ja zaczynałem z canonem 300d i był on o niebo lepszy niż mój późniejszy d70.
    Właśnie AWB nikon miał zdecydowanie słabszy. Dopiero w D200 jest w wiekszosci sytuacji do zaakceptowania.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca
    ...
    mam w takim przypadku pytanie - czy aparat pokazuje histogram z RAW (wtedy zmiana WB nie spowoduje zmiany histogramu), czy też - histogramu dla jpg "wyprodukowanego" w danych ustawieniach WB dla danego zdjęcia. Wtedy zmiana WB by zmieniała ten histogram...
    Histogram (pisałam już ale powtórzę) może być luminancji, "zrzutem matrycy", i osobno dla każdego kanału RGB. Aparat (20D, 300D, 5D...) pokazuje wg. instrukcji "brightness" - jak dla mnie to jest luminancja. Kiedyś sądziłem, ze jest to zrzut matrycy ale po uwagach Tomka Golińskiego i "przekopaniu" internetu wychodzi jednak luminancja jako średnia ważona.

Średnia ważona z kanałów implikuje, że clipping w jednym z kanałów może nie byc widoczny. Oznacza również, że histogram na ekranie jest zależny od WB ustawionego/wyliczonego w kamerze. To raczej histogram z RAW-u. Po co powtarzać te same rachunki dla zaszytego jpega - skoro, żeby sporządzić jpega trzeba wyliczyć WB i wszystko "po drodze". Tyle, że histogram z RAW-u po demozajkowaniu. Inaczej się nie da.

Cytat Zamieszczone przez jaca
    w nikonie D70 brał do histogramu tylko zielony....
    Nie mam Nikona nie sprawdze, ale też nie sądzę żeby był tylko zielony. Prawdopodobnie ten sam błąd co z teorią, ze w Canonach histogram na ekranie to kanał zielony.

Cytat Zamieszczone przez electron
    ...widać ogromne zafarby co czesto trudno usunąć. I prosze niech nikt mi nie mowi ze ratunkiem jest RAW, bo nikon dużo lepiej wypada na AWB....
    No tak. Masz rację Nikon rulez. Tylko ja mam Canona a mój syn Nikona i obydwaj wiemy, że na mieszane światło lampa+żarówki+halogeny+świece+co tam jeszcze chcesz to ani Canon ani Nikon nic nie poradzą. AWB jest generalnie o kant d... potłuc. Najlepiej ustawiać aparat na "zielone". RAW-y są dla.... eeee... dam se spokój.

Domyślnie

No tak nie ma idealnego systemu. Może przesadziłem z tą pochwała nikona. Jednak jeśli chodzi o takie mieszane światło to nikon lepiej oddaje kolor skóry i nie ma takich zafarbów jak Canon. POrównuje tutaj N d70 i C 20D.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez electron
    No tak nie ma idealnego systemu. Może przesadziłem z tą pochwała nikona. Jednak jeśli chodzi o takie mieszane światło to nikon lepiej oddaje kolor skóry i nie ma takich zafarbów jak Canon. POrównuje tutaj N d70 i C 20D.

Sorry ale żaden aparat cyfrowy nie oddaje lepiej kolorów, żaden nie oddaje też gorzej bo one wszystkie robią czarno-białe zdjęcia. Reszta to obróbka i pytanie co program potrafi zrobic z RAW-em. Twierdzenie, że jeden aparat lepiej oddaje kolor skóry i nie ma zafarbów jest niestety niesłuszne. Z gruntu niesłuszne. Zafarby - te powstałe na skutek różnic oświetlenia poprostu są.

EDIT: Przewrotnie postawiłbym tezę, że aparat który "na zielonym" "pokazuje" więcej zafarbów ma lepszy soft. Lepiej oddaje rzeczywistość i światło w scenie ;-) Oczywiście wykluczam Sony i inne uszkodzone egzemplarze telefonów z aparatem (albo aparatów z telefonem)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 29-08-2006 o 20:01

Domyślnie

Witam!

Jeśli chodzi o AWB w 20d to bardzo sie rozczarowałem zdjęciami generowanymi w tym ustawieniu. Zauważyłem że przy słonecznym oświetleniu zdjęcia są przeżółcone, białe jest żółte.Normalnie radze sobie autopozimami lub autokolorem w PS. Gdyby to był RAW napewno zjechałbym o 500 K na minus, a tinte na ok 3. Po testach okazało się że ustawienia sunny daje mniej żółte zdjęcia, oraz manualne K i z menu 5100K dają efekty które mnie zadowalają. W sumie dobrze że aparat nie daje odczuć posiadania automata który za nas myśli, tylko sprzęt który troszke wymaga od uzytkownika. Wystarczy popatrzeć na to co chce się sfocic, i jeśli zna się własny aparat to wiadomo co ustawić.
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów