Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 350d niedoświetlone zdjęcia

darek.k
    Guest

Domyślnie Canon 350d niedoświetlone zdjęcia

Witam
    Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem podstawowej lustrzanki cyfrowej jaka
    jest Canon 300d. wcześniej bawiłem sie kompaktowymi cyfrówkami. Mam problem,
    mianowicie zdjęcia które robie w większości wychodzą ciemne, niedoświetlone...
    mam obiektyw Sigma 70-300 APO DG i Lampe błyskową Canon 380EX. Wiem ze
    powinien być większy czas naświetlenia ale bez przesady wtedy musiał bym robie
    zdjęcia ze statywu a to jest mało praktyczne. Może robie jakiś błąd lub mam
    zle ustawienia aparatu.
    Jeżeli ktoś może mi cokolwiek podpowiedzieć będę Wdzienczny

I proszę o wyrozumiałość…

Domyślnie

Większe ISO I zobacz jaki zasięg ma lampa. Chyba nie robisz z lampą przy 300mm

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

I napisz co to za aparat - w tytule 350d a w treści 300d

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Mój 300d za to w trybie Av przeważnie prześwietla zdjęcia W Twoim przypadku ekspozycja za + i powinno być dobrze. U mnie przynajmniej działa (tyle, że w drugą strone).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire
    Mój 300d za to w trybie Av przeważnie prześwietla zdjęcia
    A wiesz ze aparat nie potrafi myslec za fotografa?
    Ma tylko glupie, wbudowane algorytmy i przerozne elementy kadru, otoczenia, oswietlenia potrafia czesciowo lub calkowicie oglupic te algorytmy.
    I tu nastepuje miejsce gdzie uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem" ) ma swoj moment glorii bo musi zaczac myslec za aparat i wprowadzac adekwatne do fotografowanej sceny korekty nastawow automatycznych.
    Jesli fotograf tego nie potrafi to niestety - pozostaje kupno kompaktu, ktory przeroznymi magicznymi kombinacjami w swoim wewnetrznym sofcie robi tak by bylo dobrze, niestety kosztem jakosci (i nie tylko jakosci) zdjec.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ale ciemne z lampą, czy ciemne wogóle ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A wiesz ze aparat nie potrafi myslec za fotografa?
    Ma tylko glupie, wbudowane algorytmy i przerozne elementy kadru, otoczenia, oswietlenia potrafia czesciowo lub calkowicie oglupic te algorytmy.
    I tu nastepuje miejsce gdzie uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem" ) ma swoj moment glorii bo musi zaczac myslec za aparat i wprowadzac adekwatne do fotografowanej sceny korekty nastawow automatycznych.
    Jesli fotograf tego nie potrafi to niestety - pozostaje kupno kompaktu, ktory przeroznymi magicznymi kombinacjami w swoim wewnetrznym sofcie robi tak by bylo dobrze, niestety kosztem jakosci (i nie tylko jakosci) zdjec.
    Napisałem przecież, że wtedy korekta ekspozycji na minus i przeważnie wszystko wraca do normy. A jeśli nadal efekt mnie nie satysfakcjonuje to jest jeszcze tryb manualny, a wtedy już wszystko jest dobrze. Nie kupował bym dSLR-a gdybym tego nie wiedział i gdybym czasem nie myślał

darek.k
    Guest

Domyślnie

No macie racje iż aparat nie będzie myślał za mnie...
    Ale jak wiele osób zaczynam swoja zabawe od niedoskonałość które są i będą okupione błędami. Myślałem o jakiej szkole lub cos w tym rodzaju jednak teraz jest mi brak czasu nawet aby wyskoczyć w plener. Ale to już nie długo potrwa i będę miał więcej czasu
    Co do aparatu to jest to Canon 300d (a nie 350d ) i napewno nie robie tych zdjęć przy 300mm. Wiem ze jestem zielony ale nie aż tak...no może troszeczkę .
    Może polecicie mi jak zdobyć wiedze aby dojść do jakiegoś możliwego stylu i umiejętność.

Pozdrawiam DAREK

Domyślnie

Może polecicie mi jak zdobyć wiedze aby dojść do jakiegoś możliwego stylu i umiejętność.
    Przeczytac instrukcje i dużo focić
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

kombinuj-ja do szkoly nie chodzilem(nie ze do zadnej a jakos sie udaje czasem a tak moze troche bardziej serio-daj jakies zdjecia i informacja z exifa
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów