Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Przebijam Tytusa Ja to mam SYFA

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

mam ~12 prawie niezauważalnych paproszków ale to moja wyłącznie wina - a było to tak, posłuchajcie...

przez 46dni jeździłem po Australii samochodem.Zrobiłem ~3000 zdjęć. Aparat w tym czasie bardzo rzadko był w futerale, najczęściej leżał po prostu z tyłu na łóżku (camping) - dla dowcipnych: w międzyczasie robienia zdjęć :P. Jeździłem zarówno na wschodnim wybrzeżu jak i w outbacku gdzie troszkę się kurzy. Jednak z ręką na wątrobie mogę powiedzieć, że ani razu nie dopuściłem żeby się jakoś bardzo okurzył, np. nie robiłem fot w tumanie za przejeżdżającymi 4WD. Raz nawet przewrócił mi się cały statyw i aparat lekko otarł o ziemie (w tej samej chwili chwyciłem go za statyw, ale kontakt leciutki był). W pewnym momencie pod koniec pozdróży zauważyłem paproszek w obiektywie - jak się domyślacie na matówce. Pożyczyłem od kolegi pędzelek (!!! - tak wiem) i lekko zamitołem.. o zgrozo.. jakieś chyba zaciemnienie miałem.. no nic, wstyd i tyle. Później troszkę podmuchałem do środka etc etc...

JEDNAK...

na matrycy mam tylko około 12-15 małych paproszków

które znalazłem tylko przez porównanie dwóch fotek - przy 22 i tak tytułem próby przy 36 (ogniskowa 55mm).

reasumując: matówkę mam do czyszczenia a martycę niemal błyszczącą
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie Re: Przebijam Tytusa Ja to mam SYFA

Cytat Zamieszczone przez vinyl_pl
    Przebijam Tytusa
    Hehe, zaczynam żałować, że nie zrobiłem zdjęcia po tym, jak próbowałem "czyścić" matrycę pędzelkiem. Tego nikt by nie przebił Nie wiem jakim cudem, ale po ostrym przestrzelaniu aparatu mi to zeszło.. ale wyglądało okropnie: to nie były "paprochy", to były rysy!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Rysy? Zeszły? To ciekawe... Może aparat jest yntelygentny i się nauczył, że ma rysy i interpoluje wkoło nich jak wokół hot-pixeli...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podejrzewam, żę od pędzla to nie tyle rysy, to cieniutka warstwa tłuszczu czy czegoś tego typu który osadza się pod dotykiem pędzla, a'la dotknięcie palcem.

Dlatego m.in. trzeba uważać, żeby PecPadów nie dotykać przy montażu przed czyszczeniem.

Apel mały: LUDZIE! Nie używajcie pędzli do czyszczenia matrycy. Tylko gruszka albo SensorSwipe/Eclipse (lub w tym stylu coś).

vinyl: wrażenie robi. Ja raz czyściłem swoją matrycę bo były 3 paprochy po Rajdzie Polskim (a nawet szkła zmieniałem tam). Od tamtego czasu chyba ze dwa się nazbierały. Pamiętajcie - zmiana szkła ma być szybka i aparat skierowany w dół obiektywem coby jak najmniej naleciało. Dla mnie to działa.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori
    Podejrzewam, żę od pędzla to nie tyle rysy, to cieniutka warstwa tłuszczu czy czegoś tego typu który osadza się pod dotykiem pędzla, a'la dotknięcie palcem.

Dlatego m.in. trzeba uważać, żeby PecPadów nie dotykać przy montażu przed czyszczeniem.

Apel mały: LUDZIE! Nie używajcie pędzli do czyszczenia matrycy. Tylko gruszka albo SensorSwipe/Eclipse (lub w tym stylu coś).

vinyl: wrażenie robi. Ja raz czyściłem swoją matrycę bo były 3 paprochy po Rajdzie Polskim (a nawet szkła zmieniałem tam). Od tamtego czasu chyba ze dwa się nazbierały. Pamiętajcie - zmiana szkła ma być szybka i aparat skierowany w dół obiektywem coby jak najmniej naleciało. Dla mnie to działa.
    widzę, że ktoś kumaty to zapytam

można pecpady i Pec-12 używać zamiast SensorSwabs i Eclipse?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja używam PecPady + Eclipse i wszyscy piszą, że można. Firma która je sprzedaje mówi, że nie można, ale IMO to marketing tylko, ponieważ produkuje 10x droższe SensorSwabs. Ja mam "patyczek" SensorSwipe firmy CopperHill (opis ma na pbase) i PecPady+Eclipse do tego. Nikomu jeszcze nic się nie stało.
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Domyślnie

Dobra chłopaki (dziewczyny) spadam stąd.
    Pozdrawiam serdecznie za kilka godzin wspólnie spędzonych. Lece dalej. Szkoda czasu. Pozdrowienia.

P.S. Wyniki sondy olejcie, a moimi paprochami się nie przejmujcie. To śnieg, właśnie zaczął dziś, (20.11.2004) na północy padać.

pozdrawiam serdecznie, do zobaczenia gdzieś na żywo.
    Skłodowski - Fotografie
    Chamonix Digital Fotografie - Francuskie Zakopane
    Masz 10 minut?

kfaz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja
    mam ~12 prawie niezauważalnych paproszków ale to moja wyłącznie wina - a było to tak, posłuchajcie...

przez 46dni jeździłem po Australii samochodem.
    Ja przez siedem dni w Outbacku bez sciagania obiektywu syfa na matryce zlapalem a tez zdjec tumanow kurzu nie robilem

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów