Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 210

Wątek: Zakres tonalny w cyfrze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Zakres tonalny w cyfrze

Witam

Od jakiegoś czasu szperam po sieci w celu poznania jak to jest z zakresem tonalnym w cyfrze i trafiłem na taką dyskusję:

http://forum.nikon.org.pl/viewtopic....er=asc&start=0

Od razu zaznaczam, że tekst jest długi i dyskusja trwa przez 7 stron.
    Co o tym sądzicie?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ojej, nie chce mi się tego czytać, uczciwie przyznam, ale przy pobieżnym przeglądnięciu już widzę błąd. Pada twierdzenie o tym, że do wyświetlania wystarczy, aby matryca rejestrowała 8 bitów, bo karty graficzne, monitor itd. A zupełnie pomijana jest kwestia nieliniowych przekształceń jakie są konieczne do wyświetlenia obrazu. Była o nich mowa tu u nas.

Edit:
    I tak w ogóle, to Canon jest lepszy
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

ehhh wszedzie te wzory i technikalia czy ta wiedzia jest niezbedna do tego aby robic dobre foty? ja sie nad tym mowiac szczerze nie zastanawiam. no nie raz mozna podyskutowac o dualizmie cropa ...no ale to tak dla zasady

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@piast9:
    Zachęcam jednak do przeczytania - wg mnie bardzo interesujące, aczkolwiek raz jeszcze muszę to przeczytać.

BTW:
    Człowiek który napisał ten artykuł to:
    "Jacek Karpiński - polski inżynier, który w latach 1970-73 zaprojektował i wyprodukował pierwszy w kraju minikomputer na światowym poziomie K-202. Urządzenie oparte było o 16-bitowe układy scalone i wg opinii dr hab. Piotra J. Durki przewyższało pod względem szybkości pierwsze IBM PC oraz umożliwiało wielozadaniowość, wielodostępność i wieloprocesorowość."

i wydaje się, że wie o czym pisze

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    ehhh wszedzie te wzory i technikalia czy ta wiedzia jest niezbedna do tego aby robic dobre foty?
    Prawdę mówiąc czasami może się przydać. Z tej wiedzy wynika np. dlaczego lepiej równać histogram do prawej niż lewej itp itd. Niektórym wystarczą proste regułki j.w. a inni chcą wiedzieć dlaczego tak jest. Zwykle to drugie podejście da możliwość lepszego wykorzystania potencjalnych możliwości sprzętu.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Człowiek który napisał ten artykuł to:
    "Jacek Karpiński - polski inżynier, który w latach 1970-73 zaprojektował i wyprodukował pierwszy w kraju minikomputer na światowym poziomie K-202. Urządzenie oparte było o 16-bitowe układy scalone i wg opinii dr hab. Piotra J. Durki przewyższało pod względem szybkości pierwsze IBM PC oraz umożliwiało wielozadaniowość, wielodostępność i wieloprocesorowość."
    Jak dla mnie może być też specjalistą od chorób kobiecych. Obie dziedziny leżą w pewnej odległości od cyfrowej techniki obrazowania.

Edit:
    No przeczytałem pierwszy post i przeszukałem dalszą część wątku pod kątem "log". Nie ma. Wydaje mi się że panowie zapomnieli o tym, że EV to skala logarytmiczna a te 12 bitów z matrycy są liniowe a przekształcanie 12bit->8bit(w obrazie) utożsamiają jedynie z histogramem i krzywymi w PSie.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 28-08-2006 o 09:19
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Autor:
    "prawie 30 lat zajmuję się grafiką komputerową, a sciślej programami do przetwarzania obrazów wektorowych i rastrowych - od lat projektuję i piszę takie programy (no dla ścisłości - nie zawsze sam, czasem z różnymi zespołami współpracowników)"

Cytat Zamieszczone przez piast9
    No przeczytałem pierwszy post i przeszukałem dalszą część wątku pod kątem "log". Nie ma. Wydaje mi się że panowie zapomnieli o tym, że EV to skala logarytmiczna a te 12 bitów z matrycy są liniowe a przekształcanie 12bit->8bit(w obrazie) utożsamiają jedynie z histogramem i krzywymi w PSie.
    Panowie zdaje się wiedzą o tym: EV tworzony jest przez dwukrotny przyrost światła - o tym piszą.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Autor:
    "prawie 30 lat zajmuję się grafiką komputerową, a sciślej programami do przetwarzania obrazów wektorowych i rastrowych - od lat projektuję i piszę takie programy (no dla ścisłości - nie zawsze sam, czasem z różnymi zespołami współpracowników)"
    Dobrze, zajmuje się tym. Nadal nie jest to dziedzina w której trzeba wiedzieć o tym, jak RAW przerobić na obrazek.

I tu na forum i na fotosite.pl są elaboraty na temat liniowości matrycy i logarytmiczności oka. Pan autor ani słowem się na ten temat nie zająknął. A to przecież ważne, bo z tego wynika że 12 bitów to aż nadto w 2 górnych EV zdjęcia, ale w ciemnych partiach już się przydają a często nawet nie wystarczają.

Panowie zdaje się wiedzą o tym: EV tworzony jest przez dwukrotny przyrost światła - o tym piszą.
    Ale nie przenoszą tego na swoje wywody. Moim zdaniem popełniają w ten sposób błąd. Ja jednak nie jestem specjalistą i swoją wiedzę tylko wyczytałem w innych miejscach.

Edit:
    Może jednak przeczytam wszystko przed ostatecznym skrytykowaniem tych wywodów. Ale chyba nie teraz, bo bym zasnął.
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 28-08-2006 o 09:32

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dwie kaweczki i heja

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dwie kaweczki i heja
    Nie mam motywacji. Wszystko mi jedno czy popełniają błąd czy nie. Mam dość silne przekonanie, że to co ja wiem do tej pory na ten temat jest prawdziwe. O liniowości matrycy jest wypracowanie u nas i były artykuły tu, ale coś tam się rozpieprzyło...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ale tu nie chodzi oto, czy matryca jest liniowa czy też nie
    Tam nie dyskutują o liniowości matrycy, a o zakresie tonalnym.

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów