Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 210

Wątek: Zakres tonalny w cyfrze

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie jestem pewien, czy mam ochotę to czytać, jak ktoś używa słów, które nie mają sensu i wprowadza definicje nie pasujące do rzeczywistości. Parę następnych akapitów jeszcze bardziej zaciemnia sprawę. A już taki tekst to zupełne przegięcie:
    Niedzwiedz, a po jaką cholerę mam przepalać o 4EV, jeśli już zdjęcie nie doświetlone o 4EV wykorzystuje pełną przestrzeń 8 bitów monitora, drukarki i JPEGa. Co mi takie prześwietlenie da? W jakim celu zwiększać rozpiętość tonalną, jeśli już ta 12 bitowa matryca Nikona daje kilkanaście razy za dużo informacji? Informacji, które później trzeba stracić. Jeśli i tak musisz stracić ponad 80% informacji o kolorze i różnych szczegółach obrazu, to w jakim celu prześwietlać i tracić jeszcze więcej? Oczywiście sytuacja może się zmienić po następnej rewolucji technologicznej w dziedzinie komputerowych urządzeń do obróbki i prezentacji obrazów, ale nasze puszki raczej tego nie doczekają.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

JK prowadzi w najwazniejszych kwestiach bledny wywod (pomijajac calkowicie poprawnie opisane rzeczy oczywiste). Dodatkowo mocno mnie zniechecil tonem, jakim zaczal prowadzic dalsza dyskusje z Jackiem - totalny brak merytorycznosci.

Nie zgadzam sie z nim w kilku kwestiach, ale zasadniczo (i tak, dla przykladu):
    1) calosc opiera o niemoznosc wykorzystania >8 bitow z matrycy - bo i tak to wszystko pojdzie w 8 bitow (jpeg, monitor, drukarka) - tu sie moge zgodzic jedynie z jpegiem. Zarowno na monitorze mozemy zobaczyc reszte (oczywiscie nie jednoczesnie), jak i zachowac calosc materialu 12-bitowego (np. tiff). Takze w druku widac roznice.
    2) JK rozbroil mnie piszac, iz na matrycy jestem w stanie zarejestrowac scene o _kazdej_ rozpietosci tonalnej (przyklad postawiony w tekscie: ciemna piwnica + slonce). No to ja czekam na takie zdjecie... Przeciez to sa podstawy.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Ano właśnie - jestem za swoim/naszym pojęciem liniowości matrycy, EV itp. Jednak jakoś czuję, że gość może mieć trochę racji - dlatego wczytam się raz jeszcze w to wszystko.

Odnośnie tej rozpiętości tonalnej piwnica-słońce. Jemu chodzi, że jest to rozpiętość tonalna, nie rozdzielczość tonalna - nie wiem, czy są w obiegu obie te wielkości.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 28-08-2006 o 14:41

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Chyba Wam sie nudzi w pracy bo w domu mielibyscie jakies ciekawesze zajecia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

He, he

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Chyba Wam sie nudzi w pracy bo w domu mielibyscie jakies ciekawesze zajecia
    Cóż za celna uwaga...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Cóż za celna uwaga...
    Ja Was poniekad rozumiem ...na szczescie za godzinke spadam do domu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Jednak jakoś czuję, że gość może mieć trochę racji - dlatego wczytam się raz jeszcze w to wszystko.
    Wg mnie nie ma sensu - po ostatnich jego postach nabieram przekonania, ze JK jest z gatunku tych 'wiem, ze mam racje' (obym sie mylil, pieknie zaczal).

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Odnośnie tej rozpiętości tonalnej piwnica-słońce. Jemu chodzi, że jest to rozpiętość tonalna, nie rozdzielczość tonalna - nie wiem, czy są w obiegu obie te wielkości.
    Oczywiscie, mozna definiowac tak lub inaczej, lecz nie nomenklatura tu jest wazna - jezeli mamy scene powiedzmy 20EV, to w zaden sposob nie zdolamy tego zarejestrowac!

Nie chcialbym tu wpadac w czysta teorie, lecz odnosic to choc minimalnie do praktyki - stad pomijanie def. rozpietosci, rozdzielczosci i tego, skad one wynikaja (to ladnie jest przedstawione w w/w watku).
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

O, widze Janusza Body - szkoda że dopiero wieczorkiem zajrzę na forum :/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jako, ze dyskusja "goronca" wtrącę swoje trzy grosze.

Użyteczna rozpietość tonalna matrycy jest ograniczona sposobem zapisu. Z definicji EV większe o 1 oznacza dwa razy wiecej światła. Jak pisałem w T&T siłą rzeczy "górny" EV zabiera połowę z z 4096, że powtórzę:

EV 1 ==> 2,048 poziomy w kanale
    EV 2 ==> 1,024
    EV 3 ==> 512
    EV 4 ==> 256
    EV 5 ==> 128
    ===============> Tu się wg Canona KONCZY użyteczność
    ev 6 ==> 64 poziomy w kanale
    ev 7 ==> 32
    ev 8 ==> 16
    ev 9 ==> 8
    ev 10 ==> 4

wiem, nudny jestem - kazdy potrafi dzielić przez dwa

Ostatnio pojawiło się dużo rewelacji o niesłychanych rozpiętościach tonalnych matrycy. Technicznie to może być te 11EV i więcej ale nie sposób tego zapisac w 12 bitach. Kropka. Koniec. Przypomne tylko, że oko potrafi rozróżnic do ok 120-150 odcieni, stąd dość logicznie Canon określił rozpiętość tonalną na 5EV. Zresztą na filmie jest podobnie - teoretyczna (laboratoryjna) ropiętość tonalna sięga 11EV ale sensownie daje się wykorzystać 5-6.

Zastrzegam się, ze ja się nie znam

EDIT: Do wymienionego w oryginale linku wolę się nie odnosić, musiałbym używać brzydkich wyrazów a za to mozna dostać warna.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-08-2006 o 15:20

Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów