Strona 17 z 21 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 210

Wątek: Zakres tonalny w cyfrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Jeszcze raz chciałbym powiedzieć, iż nie jest problem z zarejestrowaniem sceny z dużym zakresem np. 20EV, bo jak wykazałem wcześniej da się odpowiednio dobierając ekspozycje.
    owszem jest problemem. Dzisiejszymi aparatami jest to niemożliwe. Jesli nie problem - zrób takie zdjęcie i poszukaj na nim szczegółów w światałch i w cieniach. Wolisz się wdawać w matematykę. A ja w praktykę. Idź w teren, zrób krajobraz z zacienionym bokiem budynku i słońcem w kadrze. Nastaw taką ekspozycję, by słońce nie było przepalone i poszukaj szczegółów w tym zdjęciu w cieniach budynku. Wtedy wróć do tej dyskusji i ... będziesz wyjaśniał dlaczego twoja teoria się nie zgadza z praktyką. Nic innego nie zmusi cię do przemyśleń na nie.

minek bardzo dobrze opisuje rzeczywistość. Widze, że wątek robi się kopią mojej dyskusji z forum nikona. Jak zreszta sie teraz popatrzyłem - to ten wątek się od tego zaczął.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Wychodzę najpierw z teorii i ideologii. Chodzi o zrozumienie idei. Będzie kolei i na praktykę - i wyobraź sobie robię zdjęcia, mam kupę krajobrazów w galerii o naprawdę różnym zakresie tonalnym sceny - zapraszam na moją stronę do galerii ;-)

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    owszem jest problemem. Dzisiejszymi aparatami jest to niemożliwe. Jesli nie problem - zrób takie zdjęcie i poszukaj na nim szczegółów w światałch i w cieniach. Wolisz się wdawać w matematykę.
    A czy zobaczysz taką scenę wzrokowo tak jak tego wymagasz od aparatu?
    Przeczytaj raz jeszcze moje poprzednie dwa posty - rozpiętość w EV nic tak naprawdę nie mówi. Bo scena może mieć i 4 EV (np. gradient o 10000 prostokątach odpowiednio oświetlony światłem które daj wynikowo 4 EV). Tylko matryca 14 bitowa zarejestruje wszystkie odcienie, 350D nie zarejestruje.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 24-11-2007 o 10:45

Domyślnie

Świetnie, będzie nam łatwiej. W takm razie poproszę o link do zdjęcia z nie przepalonym słońcem w kadrze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A skąd będziesz wiedział ile EV miała ta scena? Jak to po zdjęciu poznasz? Chyba że masz szklaną kulę, ale... ;-)

Domyślnie

przecież wg ciebie to obojetne. Podobno skoro da sie zarejestrować scenę 20 EV to da sie tez 30 EV. Tak napisałeś.
    Dobrze - spróbujmy inaczej. Odpuśćmy sobie słońce. Poproszę o bok budynku w cieniu. Czas 1/8.000 f=22, iso 100. Mamy szczegóły?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Obawiam się że nie czytasz dokładnie:

"No to w takim razie największą rozpiętość tonalną mają te aparaty które posiadają jak...
    ... najniższe ISO
    ... najkrótszy czas migawki
    ... najmniejszą wartość f/x obiektywu

przy ISO100, 1/8000s i f/32 możemy więc zarejestrować aż 23EV"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zapewniam, że "matematyka" i "praktyka" idą tutaj w parze
    Tomasz, zobacz, ehm, inkryminowane już wyżej zdjęcia na stronie DPR: http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page19.asp.
    To, że scena ma ileś-tam EV ma znaczenie o tyle, że przesłoną i czasem możesz ją zwiększyć/zmniejszyć. A na matrycę scena pada przecież przez określony czas i przy określonym otworze względnym.
    O ile winą za brak szczegółów w cieniach możesz obarczyć rozdzielczość, to przepalenia, to wynik - no właśnie - nasycenia się charakterystyki matrycy (to jak we wzmacniaczu - jak dasz za głośno, dostaniesz "przester" - metalowcy to nazywają 'fuzz tone', ale większości się nie podoba.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Obawiam się że nie czytasz dokładnie:

"No to w takim razie największą rozpiętość tonalną mają te aparaty które posiadają jak...
    ... najniższe ISO
    ... najkrótszy czas migawki
    ... najmniejszą wartość f/x obiektywu

przy ISO100, 1/8000s i f/32 możemy więc zarejestrować aż 23EV"
    no to ja poproszę o takie zdjęcie i chce pooglądać szczegóły w cieniach na takim zdjęciu.
    taka ekspozycja będzie potrzebna jak pojawi sie słońce w kadrze.Ja chcę popatrzeć na szczegóły w cieniach.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Zapewniam, że "matematyka" i "praktyka" idą tutaj w parze
    Napisałem o teorii Tomasza, a ja nie twierdzę, że jego teoria jest w całości prawdziwa. I w tym sęk.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jeszcze raz napiszę: dobieramy ekspozycje tak, aby nie było prześwietlenia jeśli zależy nam aby zarejestrować cały zakres tonalny sceny. Jeśli scena ma więcej niż 23 EV to należy zastosować filtr.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    przepalenia, to wynik - no właśnie - nasycenia się charakterystyki matrycy (to jak we wzmacniaczu - jak dasz za głośno, dostaniesz "przester" - metalowcy to nazywają 'fuzz tone', ale większości się nie podoba.
    Wygląda na to że konstruktorzy matryc chwilowo nie mają w tym temacie żadnych nowości. Patrząc na tryb 'Highlight priotyty' w D80, 40D i 1DMkIII widać że lepszą rozpiętość próbuje się wycisnąć z wyższej rozdzielczości tonalnej matrycy. I ten sposób dobrze pokazuje zależność między tymi dwoma parametrami w aparacie cyfrowym.

Strona 17 z 21 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów