Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Kłopoty z kolorem.

marecki_5
    Guest

Domyślnie

monitorek jest skalibrowany, zdjęcie do labu - nef z D50 wywołany w PS z ręcznym balansem bieli, w labie bez korekcji. Co do wrażeń wzrokowych mi również prawe bardziej odpowiada (lewe jest bardziej "wyprane"). Nie udało mi się zdobyć profilu labu - to ponoć Agfa. Generalnie wszystkie zdjęcia tam wywołane mają tę lekką brązowo-żółtą dominantę - chciałbym się jej pozbyć ale nie wiem jak.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marecki_5
    monitorek jest skalibrowany, zdjęcie do labu - nef z D50 wywołany w PS z ręcznym balansem bieli, w labie bez korekcji. Co do wrażeń wzrokowych mi również prawe bardziej odpowiada (lewe jest bardziej "wyprane"). Nie udało mi się zdobyć profilu labu - to ponoć Agfa. Generalnie wszystkie zdjęcia tam wywołane mają tę lekką brązowo-żółtą dominantę - chciałbym się jej pozbyć ale nie wiem jak.
    Po pierwsze zmień lab ciężko poradzić na który bo nie piszesz gdzie mieszkasz. Znajdz taki lab, który udostepni Ci profil. Idź tam z dwoma trzema zdjeciami przygotowanymi w ich profilu i spróbuj pogadać bezpośrednio z labmanem (oni zwykle nie gryzą - a bufor w postaci blondynki w recepcji jest... no sam wiesz). Poproś o "puszczenie" tego przy Tobie zwróć uwage, zapytaj, czy wszystkie korekty są wyłączone. Pytaj do bólu bo czesto w labach korekta ostrości nie wchodzi w zakres "bez korekty" itp, itd... W zasadzie powinieneś mieć na odbitce dokładnie to samo co w proofie z PSa na monitorze. Tu nie ma zmiłuj - to musi tak być - jak nie jest to zmień lab

Jakby co to pisz na PW.

marecki_5
    Guest

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dziś sprawdziłem ponownie zdjęcie - okazało się że osadziłem profil Adobe - xnview "widzi" profile, stąd ta różnica barw. mea culpa ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Witam ,to ja mam pytanie o fastone image viver,skoro posiada on CMS to dlaczego są rozbieżności w kolorystyce w porównaniu z Ps.i Lrightroomem.Natomiast przegladarka ACDSee Pro 2 też ma zarządzanie profilami i pokazuje znacząco mniejsze rozbieżności kolorystyczne.Pytanie zasadnicze, po co są w przeglądarkach Cms itp.skoro i tak wyświetlają przekłamania kolorystyczne -jedne więcej inne mniej.A publikując zdjęcia w internecie, to już dopiero jest jazda z kolorami ,jak z tego wybrnąć???.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów