jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
Taaaa - to jest na pewno powod nr 1 aby wlasnie ten aparat kupicZamieszczone przez mariuszkom
![]()
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Wybór staje się trudniejszy niż 20D - 350D. 400D, jak się wydaje, ma lepszy AF, zatem ten argument już pada. Ergonomia - w zasadzie bez zmian do 350D, o ile się przezwyczaić do jednego LCD. Myślę, że dystans między trzy i dwucyfrowymi aparatami nieco się zmniejszył.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Aha, zwłaszcza pod względem wygodyZamieszczone przez piast9
Najpierw ucięli drugie kółko, a teraz górny LCD :-P Ciekawe kiedy zostanie tylko pokrętło programów tematycznych, spust i taaaaaaaki LCD na całą tylną ściankę
![]()
Zamiast tego masz wyświetlane ISO, lepszy ekran (kąty widzenia i jasność), histogram RGB. Moim zdaniem plusy przeważają nad minusami. Stąd dystans się zmniejszył.Zamieszczone przez muflon
Jeśli różnica cen miałaby spowodować jakieś oszczędności na szkle, to 400D bez dwu zdań.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
20D - co sie bede rozpisywalZamieszczone przez mariuszkom
![]()
Moim zdaniem odpowiedź jest prosta.Zamieszczone przez mariuszkom
Za 20D w tej chwili przemawia tylko fakt, że ma 5 kl/s. Jeśli ci to nie potrzebne (nie fotografujesz amatorsko głownie sportu) to wybór jest oczywisty.
Mając stałki nie do przecenienia jest fakt automatycznej sprzątaczki. Teraz się ludzie śmieją a jak spróbują to odszczekają.
IMO koledzy mający ze dwa zoomy w torbie nie docenią sprzątaczki.
400D ma srg histogram - nie przepalisz czerwonego.
400D ma picture styles, rewelacja dla kogoś kto nie potrzebuje raw
20D ma kółko, bieda bez niego, to fakt
20D ma 1/8000 sekundy - przydaje się przy jasnych stałkach ale w dzień starcza tylko do f/2.8; niżej przepali ;-)
To ja może skrytykuję dwie niezbyt mądre wypowiedzi
Hm, tylko fakt że 5 kl/s. Zdażały mi się sytuacje gd ratowało mnie to 5 klatek, gdy fotografowałem coś dynamicznego, lub szybko umykającego. Wypowiedź bezpodstawna, gdyż za 20D przemawia znacznie więcej.Zamieszczone przez gietrzy
Oczywiście, z tym że amatorowi jest to w ogóle niepotrzebne, a jeśli od tego zależy kupno cyfrówki w dzisiejszych czasach to ja dziękuję.Zamieszczone przez gietrzy
Ja osobiście robię wyłącznie RAW ale jak komuś zależy na czymś takim to jego sprawa.Zamieszczone przez gietrzy
Tylko z tym przyznam ci racjęZamieszczone przez gietrzy
skoro 20D przepali przy 1/8000 s to co dopiero 400DZamieszczone przez gietrzy
??:
A z 20D będziesz jeszcze bardziej zadowolonyZamieszczone przez alien
Owszem, to niekoniecznie prawda.Zamieszczone przez alien
To jedno z najgłupszych zdań jakie przeczytałem na tym forumZamieszczone przez alien
![]()
Myślisz że komukolwiek bardziej potrzebne jest 50 klatek w serii (ło matko, niby do czego) niż 5 kl/s, które są bardziej przydane podczas fotografowania np. ptaków?
Przydaje się ale żeby nie do przecenienia?Zamieszczone przez alien
Więc nie do przecenienia jest filtr który nie usuwa brudów? :-DZamieszczone przez alien
AF raczej aptekarsko szybszy. Szumy większe niż w 20D, ze szczegółami się zgodze, ale niewielka jest różnica między 8 a 10 mpx, tylko mniej zdjęć na karcie.Zamieszczone przez alien
Cholernie przydatna amatorowi funkcjaZamieszczone przez alien
![]()
Korzyść? ja tyle zapłaciłem za nowy 20D jakieś 4 miesiące temu.Zamieszczone przez alien
oo to na pewno.Zamieszczone przez alien
Ma wpływ bo łatwiej kadrowaćZamieszczone przez alien
Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 27-08-2006 o 19:55
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Raczysz żartować ?Zamieszczone przez gietrzy
O obiektywach wiem prawie wszystko