Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Zestaw do czyszczenia...??

Bywalec Awatar senturion
    Miasto
    Leżajsk-Dębica: Podkarpackie

Domyślnie

ktos kiedyś używał zestaw Hama i i przy czyszczeniu zestaw ten zostawiał smugi, chyba na migawce.
    Ja sie tak zastanawiam jak by sie sprawdziło w tej wersji spręzone powietrze w sprayu takie jak sprzedają do czyszczenia komputerów PC.Np zachowując pewną odległość i ostrożnośc można wszystkie smiecie wydmuchać z wnętrza aparatu.
    co o tym sądzicie?

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senturion Zobacz posta
    ktos kiedyś używał zestaw Hama i i przy czyszczeniu zestaw ten zostawiał smugi, chyba na migawce.
    Na migawce?!

Może na matówce albo na lustrze?

Bywalec Awatar senturion
    Miasto
    Leżajsk-Dębica: Podkarpackie

Domyślnie

nie wiem nie pamiętam już ale wiem że zostawiał smugi.

Dopiero zaczyna Awatar Korean

Domyślnie

Witam, jako ze to moj pierwszy post przedstawie sie, Nazywam sie Mateusz fotografia sie interesuje od 3 lat, od niedawna szesliwy posiadacz 20D (ciezko bylo sie rozstac z eos 300) Wczoraj podczas wypadu nocnego zauwazylem ze na kazdym zdjeciu w tym samym punkcie jest niebiesko fioletowa kropka. w powiekszeniu 800% jest to jakies 9 pixeli. Parametry zdjec to F 3.5 od 10 do 13 sec sec iso 100 RAW.
    Co to takieg ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korean Zobacz posta
    Witam, jako ze to moj pierwszy post przedstawie sie, Nazywam sie Mateusz fotografia sie interesuje od 3 lat, od niedawna szesliwy posiadacz 20D (ciezko bylo sie rozstac z eos 300) Wczoraj podczas wypadu nocnego zauwazylem ze na kazdym zdjeciu w tym samym punkcie jest niebiesko fioletowa kropka. w powiekszeniu 800% jest to jakies 9 pixeli. Parametry zdjec to F 3.5 od 10 do 13 sec sec iso 100 RAW.
    Co to takieg ?
    Pewnie hot pixel
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10080
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11619

Domyślnie

No raczej nie bo nawet program mi tego nie wychwytuje jako Hot pix'a. Może to jakis pyłek na matrycy. Dodam ze przy zdjęciach dziennych nic tam nie zaobserwowałem.

Bywalec Awatar sali128
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Spróbuj zrobić zdjęcie jakiejś gładkiej powierzchni na f/5,f/11,f/20 i zobacz co się dzieje...

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Napewno padnięty pixel bo pyłki to jeszcze chyba nie świecą
    A tak przy okazji to poza powięszkeniem 800% to wogóle go widać na tyle że na odbitce jest widoczny? Bo wiesz, nikt zdrowomyślący nie ogląda zdjęc w takich powiększeniach
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Domyślnie

Jak jest w rawie to widac ostro (co najdziwniesze im wiecej pomniejszam tym mniejszy "błysk" emituje. Po przerobieniu normalnego zdjęcia na JPEG/TIFF znika . (to samo z deklem ^^) Na samych JPEG bezposrednio z aparatu tez wdać kropke. Nie jestem jakims maniakiem jakości ale totalnie nie rozumiem tego zjawiska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korean Zobacz posta
    Jak jest w rawie to widac ostro (co najdziwniesze im wiecej pomniejszam tym mniejszy "błysk" emituje. Po przerobieniu normalnego zdjęcia na JPEG/TIFF znika . (to samo z deklem ^^) Na samych JPEG bezposrednio z aparatu tez wdać kropke. Nie jestem jakims maniakiem jakości ale totalnie nie rozumiem tego zjawiska
    Program konwertujący wyłapuje te "świecące piksele" i je usuwa, uśredniając wartości z sąsiednich pikseli.
    Zanieś aparat do serwisu to Ci zmapują błędne piksele i będzie po problemie.
    Było o tym na forum - poszukaj.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów