A ja wam przytocze moją ulubioną galerie.
http://www.juzaphoto.com/eng/photo_galleries.htm
I mojego faworyta (a raczej faworytke :-) )
http://www.juzaphoto.com/eng/galleri...darin_duck.htm
Sam mam 5d (od niedawna) ale widze że każdym aparatem mozna zrobić dobre zdjęcia.
Bo w końcu to nie aparat robi...
Przykład:
Czyli 350d ruleez :-)
To tak na wyluzowanie :-)
Ostatnio edytowane przez Reason ; 05-09-2006 o 14:21
tp i ja cos napiszę
Tak jak kilka osób na tym forum przesiadłem się z 20D na 5D. Jakość jest nieporównywalnie lepsza.. poziom szumów, ostrość, precyzja AF... spot.., wizjer... mmmmmm bajeczka.. to niewiele z tych wyższości..
Mając 20D narzekalem na ostrość zdjęć a teraz już nie. Ktoś napisał, że 8Mpix to az za dużo.. nie zgodze się!! przy tych 13Mpix obrabianie zdjęć to bajka!! Tego nie da się opisać. To trzeba po prostu zobaczyć.. poczuć. Ktoś napisał, że zdjęcia zależą głównie od fotografa bo przecież to on robi zdjęcia... a ja powiem.. że nie bardzo się z tym zgadzam... Owszem fotograf wybiera kadr itp.. estetykę... niestety do pewnych rzeczy baaardzo przydaje się porzadny aparat... bez niego trudno jest zrobić porządne zdjęcie. przydaje się wiele funkcji których nie mają słabsze aparaty.
Dodam coś jeszcze.. jak miałem 20D to powiedzmy ze 100zdjęć mogłem wybrać ok 10-20 szt.. reszta to odpad a przy 5D ze 100zdjęć wybiorę spokojnie 50-70szt.. a czas jaki poświęcam na obrabianie zdjęć w PS jest o ponad połowę krótszy.
Chyba warto na podsumowanie coś dodać.. Jak kupiłem 20D byłem szczęśliwy jak bym wygrał wtotka.. Naprawdę.. z czasem zauważyłem pewne.."braki" teraz mam 5D i fotografia dostarcza mi jeszcze więcej emocji i przyjemności z fotografowania... Lepszym aparatem łatwiej jest zrobić dobre zdjęcie niż słabszym!! i tego nikt nie podważy.. (co nie znaczy, że słabym się nie da) ale jeszcze raz... zdolności fotografa to nie wszystko!!
Nie raz słyszałem/czytałem opinię "(...) i tak nie wykorzystuję wszystkich możliwości aparatu xxx więc po co mi kupować lepszy (...) " jak by ten ktoś kupił ten lepszy aparat.. wiedziałby po cowiem, że sprzęt foto jest drogi i nie każdy czuje potrzebę posiadania lepszego czy najlepszego aparatu ale komfort pracy i ilość wrażeń eh.. każdy kto zdobył się na 5d wie o czym mówię..
![]()
pozdrawiam
Metus
Kurcze, odnosze to samo wrazenie po zamianie z 350D na 20D. Teraz wszystkie mam ostre. Przy 350D niestety mialem z tym problemy.
Tez tak sadze, tylko wielokrotnie widze, ze 60% ludzi niestety ale NIE WIDZI roznicy pomiedzy jakoscia kompakta (nawet za 1000pln!) a porzadnego dSLR'a + eLka :wink:
Metus napisał w zasadzie to , co ja mógłbym. Z sesji śubnej robionej 5d z 500 zdjęć wychodzi mi 10 z przestrzelona ostrościąNie mówiąc już o swobodzie korzystania z ISO 1600 czy 3200. Jestem z przesiadki z 20d bardzo zadowolony. Na pewno lepiej mieć tę puszkę, niż 20d i kupić dobre szkło. To naprawdę porządne narzędzie.
Fotka z sobotniego ślubu - ISO 3200.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-09-2006 o 23:35
O obiektywach wiem prawie wszystko
Nie wierzyłem, że między 20D/30D a 5D jest duża różnica w jakości zdjęć.
Bardziej z próżnści go kupiłem ale teraz wiem, że był on wart każdej wydanej złotówki.