Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Coś już napisał

Domyślnie

Ustawienia ostrości ma różne w zależności od potrzeb, napisałem już żebym tak jak wszyscy posiadacze nie musiał się później photoshopem bawić, po co szkoda czasu. Aparat ma mi robić dobre zdjęcia, ostre od razu i koniec. Takie mam i ok moim zdaniem oto chodzi. Raw w momencie kiedy robisz jego podgląd na komputerze tesz od razu , zawsze jest softwerowo obrabiany inaczej nic byś nie zobaczył, nawet poszczególne kolory i odcienie są wyliczane przez komputer, wstępna ostrość też. JPG różni się tylko tym, że te obliczenia plus konwersje do jpg w locie robi aparat. Zwróć uwagę, że wiele programów do raw z ustawieniami na sharpness 0 ostrzy różnie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ....pokaż może jakiegoś RAW to zobaczymy jak jest naprawdę z tą ostrością w 5D.
    Ja bym nie ryzykował Jest lepiej niz w 30D. Mnie bardziej chodzi o sposób argumentacji czyli udowadnianie cudów na podstawie niezbyt rzetelnych "dowodów"

RAWy też porównywac trudno. Trzeba by uzyć tego samego obiektywu, w tym samym miejscu itp. itd. Obiektyw ma ogromne znaczenie i to jak rysuje musi miec wpływ na zdjęcie. Mam 28-135 którym w analogu byłem zachwycony, w 20D był naprawde niezły a w 5D... no mam do sprzedania

Coś już napisał

Domyślnie

Tłumaczę ci Janusz jak krowie na rowie trzeci już raz może w końcu zrozumiesz, że nie wrzuciłem miniaturki tylko całe zdjęcie i nie miałem pojęcia, że wam się wyświetli mniejsze.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przecież o to chodzi od samego początku z mr. AndrzejS. Wrzucił miniaturke 1024x667 ostrzoną na maxa w aparacie i na tej podstawie usiłuje wcisnąć "wyższość wyższości" czyli super 5D i g... 20D.

Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"
    Zgadzam się. W/g mnie żaden z podanych przykładów, jak dotąd nie udowodnił niczego. Mnie w każdym razie nie przekonał. Najlepiej porównywać RAW, tylko trzeba się umówić przy jakich parametrach będzie obraz porównywany. Zazwyczaj testerzy przyjmują wartości domyślne. "Mój 30D jest nadal najlepszy", Janusza i Andrzeja 5D".

Coś już napisał

Domyślnie

mark_solo dobry zaogniacz z ciebie pozdrówka. Fajnie chłopaki, że udaje się jeszcze wykrzesać takie żywe dyskusje na tym forum. Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    mark_solo dobry zaogniacz z ciebie pozdrówka. Fajnie chłopaki, że udaje się jeszcze wykrzesać takie żywe dyskusje na tym forum. Pozdrawiam
    Ja również pozdrawiam. Cieszę się, że mogłem zabawić łaskawych Państwa.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Zgadzam się. W/g mnie żaden z podanych przykładów, jak dotąd nie udowodnił niczego. Mnie w każdym razie nie przekonał. Najlepiej porównywać RAW, tylko trzeba się umówić przy jakich parametrach będzie obraz porównywany.
    Uzyskanie identycznego kadru z takimi samymi parametrami może być bardzo trudne z racji na crop i inną GO. Zdjęcia trzeba zrobić różnymi obiektywami i na różnych przysłonach i już w tym momencie nie ma jak porównać, chyba że komuś się chce bawić i ustali jakąś wartość tej samej funkcji MTF dla obydwu szkieł. A na koniec dochodzi różna rozdzielczość matryc i już zupełnie nie wiadomo co i jak porównywać.
    Pytanie tylko po co i komu się chce zajmować takimi bzdurami? Ja od początku tego wątku nie ścigam się na ostrość z 5D, tylko staram pokazać że 30D to wcale nie jest żadne "mydło".

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    Tłumaczę ci Janusz jak krowie na rowie trzeci już raz może w końcu zrozumiesz, że nie wrzuciłem miniaturki tylko całe zdjęcie i nie miałem pojęcia, że wam się wyświetli mniejsze.
    Jako krowa pływająca - nie latająca jak u muflona - zwyczajnie nie wierzę. Tak jak nie wierzę, że "zapomniałeś" o sharpness +6.

Aaaa... i krowy nie gadają więc jako krowa się zamykam. Na pastwisku rozmawiac nie zamierzam - w chlewiku też nie.

Coś już napisał

Domyślnie

Ok moje nie 30d a 20d było mydło sorry i mojego kumla, który w tedy też kupił 20d. O twoim się nie wypowiadam MMM bo nie wiem.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uffff, dobrneliśmy do końca. Zamykać, zamykać

Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów