Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    ... widzisz ja wstawiłem na tą wcześniejszą stronę zdjęcie w całości, tylko niestety do oglądania program je pomniejsza, żeby można na tamtym serwerze oglądać orginal size trzeba zapłacić. Poszukałem więc nowego serwera na którym można oglądać zdjęcie w rozdzielczości w której się zapisało. Sorry na początku nie wiedziałem, że gnojki tak to wykombinowały.
    Wiesz co... zalewasz. Te "gnojki", jak ich nazywasz są całkiem rozumne. 5Mb jako zdjęcie na stronie to....

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS
    ... Dlatego to ty sobie ustaw na +6.
    Na max możesz ustawić +7

Coś już napisał

Domyślnie

A to MM pierwsze słysz bo nawet jak bym na 0 dał i dowalił Amount:300% radius:0.3 treshold:0 to by wyszła kaszana przy iso 500. Może w 20d taki przelicznik. Jak bym chciał ukrywać ustawienia aparatu to bym exifa zmienił i już. Jeszcze raz mówie w 20d możesz sobie ustawiać w aparacie co chcesz i itak do photoshopa marsz. W aparacie ustawiam tak, jak potrzeba, żebym dodatkowej roboty póżniej nie miał, po to te ustawienia zresztą są, to tak jak byś nie korzystał z innych możliwości aparaty np. korekcji ekspozycji jak potrzebna.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zdjęcie które wrzuciłeś na 4shared TEŻ jest obrabiane - tylko w aparacie - obejrzyj sobie RAWa - juz taki ostry nie będzie. Algorytm - ten w aparacie też ostrzy - zajrzyj do menu tam jest opcja jak ma być ostrzone i przeczytaj instrukcje jak jest ostrzony jpeg w ustawieniach 0,0,0 - bo jest ostrzony przez soft aparatu.
    Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.

Coś już napisał

Domyślnie

Do oglądania na stronie ok, ale jak chcesz mieć możliwość oglądania orginału który tam już i tak jest zapisany musisz zapłacić.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

panowie proponuje zakonczyc ten watek - bo pozostalo juz nie wiele niedlugo dojdziemy do porownywania monitorow itd...

jak to by powiedzial wujek z hameryki - inaf

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.

A instrukcje od RSP Ty czytał? W CameraRaw, RSP/RSE, C1 itp. można wyłączyć ostrzenie zupełnie - zarówno do podglądu jak i do wywołania.

EDIT: Chyba już przerabialiśmy ten temat wspólnie gdzieś wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-09-2006 o 22:48

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A instrukcje od RSP Ty czytał? W CameraRaw, RSP/RSE, C1 itp. można wyłączyć ostrzenie zupełnie - zarówno do podglądu jak i do wywołania.
    Oczywiście, że czytałem. Chodzi mi tylko o metodologię oceny ostrości. Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    W aparacie ustawiam tak, jak potrzeba, żebym dodatkowej roboty póżniej nie miał, po to te ustawienia zresztą są, to tak jak byś nie korzystał z innych możliwości aparaty np. korekcji ekspozycji jak potrzebna.
    Ustawienie ostrości na + skutkuje programowym filtrem wyostrzania robionym na zdjęciu przez aparat. Możesz sobie ustawić ostrość jak chcesz i nie ma to żadnego wpływu na sposób wykonywania zdjęcia, dopiero na końcu aparat zrobi programową obróbkę według parametrów PictureStyle. Zapisz zdjęcie w RAW i otwórz sobie DPP, suwak 'sharpness' będzie działał dokładnie tak jak byś ustawiał ostrość w stylach aparatu, chociaż zdjęcie już zostało wykonane.
    Wszystkie pokazane przez ciebie zdjęcia były po programowym wyostrzaniu, pokaż może jakiegoś RAW to zobaczymy jak jest naprawdę z tą ostrością w 5D.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    ....Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.
    Przecież o to chodzi od samego początku z mr. AndrzejS. Wrzucił miniaturke 1024x667 ostrzoną na maxa w aparacie i na tej podstawie usiłuje wcisnąć "wyższość wyższości" czyli super 5D i g... 20D.

Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"
    Ale tu nie ma czego bronić. 5D robi ostrzejsze i z lepszą plastyką zdjęcia niż 20D. Proponuję tylko Andrzejowi zaznajomić się z zasadą działania funkcji "Sharpness" zanim użyje stwierdzenia "niewyostrzane zdjęcia z 5D".

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów