A to MM pierwsze słysz bo nawet jak bym na 0 dał i dowalił Amount:300% radius:0.3 treshold:0 to by wyszła kaszana przy iso 500. Może w 20d taki przelicznik. Jak bym chciał ukrywać ustawienia aparatu to bym exifa zmienił i już. Jeszcze raz mówie w 20d możesz sobie ustawiać w aparacie co chcesz i itak do photoshopa marsz. W aparacie ustawiam tak, jak potrzeba, żebym dodatkowej roboty póżniej nie miał, po to te ustawienia zresztą są, to tak jak byś nie korzystał z innych możliwości aparaty np. korekcji ekspozycji jak potrzebna.
Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.Zamieszczone przez Janusz Body
Do oglądania na stronie ok, ale jak chcesz mieć możliwość oglądania orginału który tam już i tak jest zapisany musisz zapłacić.
panowie proponuje zakonczyc ten watek - bo pozostalo juz nie wiele niedlugo dojdziemy do porownywania monitorow itd...
jak to by powiedzial wujek z hameryki - inaf![]()
Oczywiście, że czytałem. Chodzi mi tylko o metodologię oceny ostrości. Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.
Ustawienie ostrości na + skutkuje programowym filtrem wyostrzania robionym na zdjęciu przez aparat. Możesz sobie ustawić ostrość jak chcesz i nie ma to żadnego wpływu na sposób wykonywania zdjęcia, dopiero na końcu aparat zrobi programową obróbkę według parametrów PictureStyle. Zapisz zdjęcie w RAW i otwórz sobie DPP, suwak 'sharpness' będzie działał dokładnie tak jak byś ustawiał ostrość w stylach aparatu, chociaż zdjęcie już zostało wykonane.
Wszystkie pokazane przez ciebie zdjęcia były po programowym wyostrzaniu, pokaż może jakiegoś RAW to zobaczymy jak jest naprawdę z tą ostrością w 5D.
Przecież o to chodzi od samego początku z mr. AndrzejS. Wrzucił miniaturke 1024x667 ostrzoną na maxa w aparacie i na tej podstawie usiłuje wcisnąć "wyższość wyższości" czyli super 5D i g... 20D.
Aaaa... żeby nie było, że jestem stronniczy i bronię 20D to miałem 20D teraz mam 5D. Dalej wyznaje tę samą zasadę. Dzieciom na pytanie który samochód (aparat) jest najlepszy odpowiadam "mój"![]()