Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

swiat sie zmienia, zmieniaja sie techniki i zmieniaja sie narzedzia... kiedys byla inna fotografia wiele ujec bylo dla niej nieosiagalnych postep w dziedzinie sprzetu przelozyl sie na znaczy postep w dziedzinie fotografi, wazne zeby pamietac ze jest to tylko narzedzie a walsciwie rozne narzedzia do roznych rzeczy ;-)

EDIT: a gdzie ja napisalem ze sie nie da? napisalem ze nie kazdy sie nadaje a to jest dosc znaczaca roznica - dla mnie to mozesz zima chodzic w trampkach (bo sie da) a latem w korzuchu - bo tez sie da - tylko ja sie pytam po co sie meczyc?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A tak z ciekawosci... to robil ktos na CB porownanie fotek 5D z 1D Mark II N?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    A tak z ciekawosci... to robil ktos na CB porownanie fotek 5D z 1D Mark II N?
    Lepiej nie, bo jeszcze okaże się że 5D to.... mydło

Coś już napisał

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie [ot]

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    [OT]
    Wiesz, pomijając inne rzeczy ocena ostrości na obrazku 1024x667 po kolosalnej obróbce jest ciut niepoważna. Śmiem twierdzić, że podobne zdjęcie można zrobić kompaktem za 999 PLN i po umiejętnej obróbce będzie nie do odróżnienia od 5D. W każdym razie moze byc bardzo trudne do odróżnienia.
    [/OT]

Cała dyskusja jest dyskusją o "wyższości nad wyższością". Zdjęcie powstaje w procesie:

1. inteligentna przystawka do spustu (fotograf)
    2. światło
    3. szkiełko
    4. aparat

Kolejność w/w rzeczy jest dokładnie taka jak wyżej.

Jak dla mnie to ogólna jakość zdjęć z 5D jest o epoke do przodu od 20D co zupełnie nie oznacza, że 5D jest lepszy od 20D a FF jest lepszy od APS-C. Jak moje dzieci były małe to pytały, który samochód jest najlepszy. Zawsze odpowiadałem 'mój'. Jeździłem wtedy Syrenką czyli Skarpetą...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    [OT]
    Wiesz, pomijając inne rzeczy ocena ostrości na obrazku 1024x667 po kolosalnej obróbce jest ciut niepoważna. Śmiem twierdzić, że podobne zdjęcie można zrobić kompaktem za 999 PLN i po umiejętnej obróbce będzie nie do odróżnienia od 5D. W każdym razie moze byc bardzo trudne do odróżnienia.
    [/OT]

Cała dyskusja jest dyskusją o "wyższości nad wyższością". Zdjęcie powstaje w procesie:

1. inteligentna przystawka do spustu (fotograf)
    2. światło
    3. szkiełko
    4. aparat

Kolejność w/w rzeczy jest dokładnie taka jak wyżej.

Jak dla mnie to ogólna jakość zdjęć z 5D jest o epoke do przodu od 20D co zupełnie nie oznacza, że 5D jest lepszy od 20D a FF jest lepszy od APS-C. Jak moje dzieci były małe to pytały, który samochód jest najlepszy. Zawsze odpowiadałem 'mój'. Jeździłem wtedy Syrenką czyli Skarpetą...
    Brawo
    Nie umiałem tego wyrazić tak ładnie i delikatnie

janusz.szymanski
    Guest

Wink

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    [OT]
    Jak moje dzieci były małe to pytały, który samochód jest najlepszy. Zawsze odpowiadałem 'mój'. Jeździłem wtedy Syrenką czyli Skarpetą...
    Też tak odpowiadałem: 'mój', ale ostanio koledzy wyprowadzili mnie z błędu.
    Prawidłowa odpowiedź brzmi: 'służbowy'

Coś już napisał

Domyślnie

No z obróbką ostrości to akurat pudło. Zdjęcie jest niestety trochę skompresowane, no i nie mam gdzie wstawić full rozdzielczości.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

mozna wystawiac cala paczke ;-) na www.rapidshare.de (max 100mb) albo cropy max 1mb na imageshack.us

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Czytając was mozna dojść do wniosku że niektóre gatunmi fotografii powstały kilka - kilkadziesiąt lat temu. A wszystko wczesniej to była fotografia widokowa. No bo jak oni bez tych AFów , klatek i Bóg wie czego jeszcze dawali rade Prezcierz jak to coponiektórzy twierdzą że "tego się ABSOUTNIE , ale to pod zadnym pozoram nie da wykonać sprzętam z niższej półki"
    do pewnego momentu sie z Toba zgodze. masz sporo racji z teza, ze sprzet stal sie dobra wymowka dla braku wprawy, pomyslu, czy umiejetnosci na zrobienie czegos tam.

ale jest pewien moment, gdy to sie rozsypuje. pelnoklatkowe DSLR Canona ze swoimi niskimi szumami (nie, nie jestem szumofobem) wprowadzily fotografie w swietle zastanym na nowy poziom. tam, gdzie jeszcze jej nie bylo. na gladkie, uzyteczne w wielkoformatowym druku zdjecia nocne chociazby.

zeby najprosciej unaocznic: jesli zobaczysz zrobione z powietrza zdjecie nocne miasta, to to bedzie chyba najlepszy dowod, ze pewna fotografia sie narodzila dopiero teraz. ze aparaty i zdjecia dotarly tam, gdzie ich nie bylo.

tak, wiem, ze nie kazdy robi zdjecia miast nocnych z powietrza. ale te mozliwosci przekladaja sie tez w duzym stopniu na mozliwosci zwyklych fotografow. i to jest fajne. moc zrobic zdjecia, jakich jeszcze nie bylo
    www albo tez flickr

Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów