Ja ze swojej strony kończe ten wątek, chciałem podzielić się swoimi odczuciami i spostrzeżeniami co do jakości 5d i 20d głównie powtarzam dla tych, którzy mają pieniądze a się zastanawiają na wyborem. Nie mam zamiaru przekonywać tych którzy wydali już nie mało kasy i szukają dowodów, że zrobili dil życia bo 5d niejest wart swoich pieniędzy, ale jak już pisałem po co nosić tyle gratów jeśli jakość techniczna (nie mylmy z tematem i wartością artystyczną) zdjęć z 20d nie odbiega prawie od dobrego kompaktu. Pamiętam jak 2 lata temu byliśmy z kumplami w USA ja kupiłem 20d i jeszcze jeden kumpel, a trzeci kupił kompakta Canona PowerShot Pro 1, jakie było zaskoczenie, nie ukrywam wkurzenie nasze kiedy się okazało, że nie dość że zakres ogniskowych kompakt miał lepszy to waga i wymiary nie porównywalne, a jakość no 20d ciut lepsze w szczególności w kiepskich warunkach oświetleniowych, ale w warunkach w miarę, zdjęcia były prawie nie do odróżnienia nawet mydło w kompakcie trochę mniejsze. Prenumeruje taki magazyn wydawany u angoli EOSmagazine fajne pisemko, nawet w nim zaczeli się rozpisywać jak to trzeba wyostrzać zdjęcia w 20d a w kompaktach nie bo filtr przed matrycą w 20d jest taki mocny. Ukazała się piątka od tego czasu nie było ani jednego artykułu na temat konieczności wyostrzania zdjęć z 5d. Ogólnie polecam pisemko opis szczegółowy sprzętu canona kwartalnik, można wejść na ich stronę www i zamówić. Kończąc pozdrawiam wszystkich na forum