Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
wiesz... dla mnie ocenianie zdjęć na podstawie cropów, wycinków mając monitor 30 cm przed nosem nie ma najmnieszego sensu.... wyłapywanie z lupą pewnych różnic także...
wiesz tutaj jest chyba kwestia taka ze jedyna mozliwosc porownania duzej ilosci zdjec i powiedzmy wstepnej oceny to tylko monitor, jesli mialbym porownywac wszystkie zdjecia na odbitkach to chyba bym zbankrutowal co nie przeszkadza mi wcale miec nawet odbitke na scianie 90x60 (durst lamda)

dociąganie zdjęć do kolorów w stylu "biel MUSI być biała" a niebo MUSI być błękitne nie ma także najmniejszego sensu (obejrzyj sobie film "Dziewczyna z perłą" to może zrozumiesz).
co do ustawiania kolorow - to niestety taki proces i tak sie odybwa w cyfrowej fotografii, tylko jest pytanie czy chcesz zeby to dosc nieudolna wtym zakresie automatyka aparatu ustawiala czy chcesz to kontrolowac - twoja sprawa ja zawsze usatwiam WB na swoje oko a nie na algorytmy aparatu
ja dokladnie rozumiem co to jest WB wiec nie wiem dlaczego sugerujesz ze nie rozumiem ? pozatym opis filmu jakos nie bardzo mi cokolwiek wyjasnil wiec moze sprecyzujesz o co chodzi ;-)

Nigdy nie sugeruję się ocena wyrobioną na podstawie tego co mi pokazuje monitor.... zawsze sugeruję się oceną wyrobioną na podstawie zdjęcia na papierze, zdjęcia oglądanego w świetle dziennym rozproszonym... mam wrażenie, że 80 % jakichkolwiek zdjeć cyfrowych pozostaje na zawsze jedynie na monitorze.....
tak jak pisalem - nie mam ochoty i kasy robic odbitek kazdego zdjecia jakie bede chcial porownac w sieci - rozumiem ze ty nie oceniasz zdjec w sieci i ich nie komentujesz?