Pisząc o jakości 5d w porównaniu z 20d głównie z tym bo taki kiedyś posiadałem miałem na celu ostrzec ludzi czytających to forum a zastanawiających się cały czas co kupić. Nie adresuje więc tego do posiadaczy 20d oni już wybrali tak jak ja kiedyś. I to był mój największy błąd bo wydałem nie mało kasy i dostałem aparat z którego jakości nie byłem zadowolony, dlaczego pisałem dokładnie we wcześniejszych postach. Była to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, wcześniej głównie slajdy i canon 5 analog. Jak kupowałem 20d piątki na rynku jaszcze nie było. Większość posiadaczy 20d na forum miał zastrzeżenia głównie do ostrości, wyrazistości obrazu, pojawiły się zdania, iż zdjęć nie należy oglądać na 100% czyli 1:1 bo zawsze będzie do ****. Furorę zrobiły wtyczki wyostrzające powiedzmy sobie szczerze fałszujące bo sztucznie podwyższające kontrast krawędzi. Ogólnie wszyscy zaczeli się godzić że tak już w cyfrowych aparatach musi być. A tu nagle wyszła piątka i totalna zmiana zero konieczności wyostrzania zdjęć, oglądanie zdjęć 1:1 to czysta przyjemność bo widać detale i to ostre, brak po powiększeniu takiej mgiełki 20d. Decyzja moja była natychmiastowa trudno stracę na sprzedaży 20d i kupuje 5d i tak zrobiłem ja jestem zadowolony. Ale musiałem stracić bo wcześniej kupiłem 20d ale 5d jeszcze nie było, ci ludzie których stać na 5d nie muszą tracić na kupowaniu badziewia typu 20d, 30d bo mają wybór, a jak wiadomo chytry dwa razy traci. Ci zaś których nie stać na 5d albo muszą poczekać aż stanieje albo są zmuszeni do kupna 20d ale wtedy stracą dodatkowo na jego sprzedaży. Rozumie po części obecnych posiadaczy 20d, 30d wydali już pieniądze są zdegustowani może nie tak jak ja kiedyś, ale sami podświadomie zaczynają walczyć i udowadniać sobie i innym że to bardzo dobry aparat dorównujący 5d. Jak was to uspokaja to dobrze, ja będąc posiadaczem wcześniej 20d nie podchodziłem do tego w ten sposób widziałem że jakość zdjęć jest do **** i tyle. Niektórzy chcą dowodów przykładów, zdjęć znaleźć można mnóstwo, ale najlepiej prześledzić posty na temat ostrości 20d zobaczycie ile tego jest, widać jak ludzie się miotali. A 5d zero problemów dlaczego, 99% ludzi zadowolonych i już. Zresztą ja to forum znalazłem w internecie bo zacząłem tak jak inni szukać w necie czy istnieje jakiś sposób na poprawienie jakości zdjęć z 20d, może się czegoś dowiem przecież to chyba niemożliwe taki aparat, mój ukochany canon nie wypuścił chyba takiego badziewia i nie zrobił mnie w konia.