Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    stwierdzam jedynie jako dawny posiadacz 20d a obecny posiadacz 5d, że różnica w jakości zdjęć jest bardzo duża, moim zdaniem warta tych pieniędzy. 20d dlamnie to poprostu mydło w porównaniu do piątki. A jeżeli posiadasz głównie zainteresowania portretowe to 5 da ci skok o rząd wielkości albo lepiej. I nie jest to chyba tylko kwestia megapikseli ale również filtrów przed matrycą.
    Zgadzam sie w calej rozciaglosci. Jako posiadacz dwoch 1dmkII oraz 20D, a obecnie 5D z czystym sumieniem, bez znajomosci podstaw fizyki i tych technicznych bzdur (cyfrowych) oswiadczam, ze pliki uzyskiwane z 5D sa o NIEBO lepsze - jakkolwiek sobie to przelozyc na jezyk fotograficzny - niz kazde inne dotychczas przeze mnie robione, wliczajac w to D2H.

Plastyka - to chyba najlepsze slowo.

A wszelkie dodatki typu fps i ETTLII to juz kierunkuja jedynie aparat pod wyspecjalizowanego klienta.

Dla mnie jakosc obrazu z 5D to obecnie najlepsze rozwiazanie spośrod 35mm lustrzanek.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Kolejny raz pragne panom przypomniec, ze Canon wypuszczajac nastepcow NIE PODNOSI CEN w stosunku do starego modelu. To, ze na poczatku pierwsze egzemplarze na allegro maja chore ceny bo "importerzy" sobie chca dorobic na zapalencach to tylko drobny wyjatek od reguly.
    ...

Początki nałogu

Domyślnie

Prawie wszyscy tutaj zachwalają jakosc zdjec w canonie 5d - jego plastyke ostrosc itd. wiec moze niech ktos wrzuci kilka zdjec - zrobi porównanie z polowe tanszym 30d i wszyscy będą zadowoleni =)
    Bo opierajac sie tylko o testy w siecii tego po prostu nie widać....

Osobiscie nie wydalbym na canona 5d az tyle kasy bo nie bardzo potrafie doszukac sie faktu dlaczego kosztuje prawie 2 razy drozej niz swietny eos 30d....i kłóciłbym sie czy na odbitce byłoby widac róznice w jakosci...
    Moim zdaniem jest za drogi i tyle....=)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien Zobacz posta

Osobiscie nie wydalbym na canona 5d az tyle kasy bo nie bardzo potrafie doszukac sie faktu dlaczego kosztuje prawie 2 razy drozej niz swietny eos 30d....
    Bo tyle sobie canon za niego życzy. Bez uzasadnien "wydaliśmy 2 $ więcej na to a 3 $ na tamnto"

No i poza tym musisz wiedzieć że od pewnego pułapu po to żeby dostać 20 % lepszy sprzęt trzeba wywalić 100 % więcej kasy.

Czy 70-400/2.8 jest 2 X lepszy od /4 ?? A przecierz tyle kosztuje

Początki nałogu

Domyślnie

Dzieki za wyjasnienie....powoli zaczynam chwytać , mimo wszystko nie zmienia to faktu ze cena jest troche zawyżona =)
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien Zobacz posta
    Prawie wszyscy tutaj zachwalają jakosc zdjec w canonie 5d - jego plastyke ostrosc itd. wiec moze niech ktos wrzuci kilka zdjec - zrobi porównanie z polowe tanszym 30d i wszyscy będą zadowoleni =)
    Bo opierajac sie tylko o testy w siecii tego po prostu nie widać....

Osobiscie nie wydalbym na canona 5d az tyle kasy bo nie bardzo potrafie doszukac sie faktu dlaczego kosztuje prawie 2 razy drozej niz swietny eos 30d....i kłóciłbym sie czy na odbitce byłoby widac róznice w jakosci...
    Moim zdaniem jest za drogi i tyle....=)
    O jakich testach w sieci piszesz? Ja, podobnie jak wielu innych w tym wątku, podzieliłem się swoimi wrażeniami - osobistymi, a nie tymi opartymi na oglądami testów w sieci i chyba o to chodziło... Jeśli chodzi o różnice na odbitce - to owszem - widać... A skoro mowa o cenie, to owszem 5D jest drogi, za drogi, ale to samo w takim razie musiałbym powiedzieć o 20 i 30 D, bo w moim przekonaniu stosunek cen tych aparatów do 5D oddaje mniej więcej różnicę w końcowym efekcie. Jeśli więc 5D miałby kosztować np. nie więcej niż 5 tys., to uważam, że 30D nie powinien przekroczyć 2 tys.

Coś już napisał

Domyślnie

Wielkość matrycy niestety robi dużą różnice w cenie chociażby z uwagi na ilość odpadów oraz ilość sztuk z jednego wafla. niestety matryca 2x większa koszt 4 razy większy. Każdy posiadacz cropa cieszy się że ma więcej pikseli na milimetr kwadratowy, ich wielkość w 400D to już tylko 5,4 mikromerta, tylko nie zastanowi się nad tym że jego obiektyw nie przenosi już takich detali. W sumie gęstość ma większą tylko informacji różnych mniej. To tak jak jak bym sobie powielił tych samych pikseli w photoshopie rozdzielczość mogę mieć jak diabli tylko detali nie przybędzie - niestety.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

5D ma jeszcze jedną zaletę, że w przyzwoitej cenie można mieć dobry szeroki kąt. Bo ceny i jakość obiektywów poniżej 24 (zwłaszcza zoomów) to koszmar.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-09-2006 o 01:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja nie widze koniecznosci udowadniania czegokolwiek i pokazywania przykladowych zdjec przez posiadaczy 5D.

Jesli kogos zdaniem nie widac roznicy pomiedzy fotami z 5D i 30D no to powinien kupic sobie 30D, a to ze ktos wydal 2x wiecej na 5'tke nie powinno go interesowac - to nie jego kasa!

BTW, w salonach VisionExpress badania wzroku robia za darmo - moze warto by sie przejsc?

Domyślnie

widzialem testy foto nie szybkosci i jak lezy w dloni i takie tam , w koncu chodzi o foto ( niestety nie moge znalesc linku moze ktos ma - byl misiek pluszowy i jakis ogrod i inne i ta trawa z 5 co w porownaniu do 1d mark2 wymiatala go )

wiec 1 ds i 5 d jesli chodzi o jakosc fotek kontrast odworowanie np byly najlepsze za ds mozna miec 3x5d.
    Wiec jakosc z 5d doganie 1ds (czytaj prawie , nie ma takiej przepascia jak z 1dmark 2 vs 1ds mark2).

Pozdrawiam Dariusz
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Strona 4 z 21 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów