Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paprochwbody
    Ja widzę przede wszystkim to że rzadziej trafiają się tak tragicznie przepalone światła na zdjęciach z 5D. Czy to kwestia "większej rozpiętości tonalnej" większej matrycy? Czy raczej umiejętności fociarza.
    Umiejętności fociarza. Na dpreview nawet twierdzą że 20D ma większą rozpiętość tonalną od 5D, ale jak ktoś wydał 2x więcej forsy to nie przetłumaczysz, 5D lepszy we wszystkim i już
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page22.asp

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS
    Nie kolego nie masz racji to są zupełnie nie porównywalne aparaty wszystko co do jakości jest lepsze w 5d.
    Zgadzam się

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS
    20d czy 30d nie ma najmniejszych szans, no wygrywa z piątką tylko jednym - ceną.
    A 5fps ?

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

No tak zapomniałem faktycznie o 5fps. No i co z tego ,że wydałem 2x więcej niż na 20d. Miałem 20d zrobiłem nim dość dużo zdjęć. Przez pewien czas miałem dwa aparaty 5d i 20d. Osobiście uważam, że przesiadka był bardzo opłacalna teraz wiem że bym dał 3x tyle co za 20d.
    1. Koniec konieczności wyostrzania zdjęć - nie mam żadnych problemów z ostrością, zdjęcia z 5d bez jakiejkolwiek obróbki są znacznie ostrzejsze od zdjęć z 20d po mozolnym obrabianiu. - może ktoś jest fascynatem obrabiania każdego zdjęcia, ale mnie to denerwowało.
    2. Szerokie kąty, mój 17-40L mm teraz to wspaniały obiektyw do krajobrazów wprost nieoceniony, a wcześniej zwykły znacznie nudniejszy zoom.
    3. Praca AF znacznie dokładniejsza niż w 20d. Mój 70-200 2.8 IS L to istna żyleta - zamieszczałem kiedyś zresztą na tym forum zamieściłem kiedyś zdjęcie hipcia. Niestety 20d w porównaniu do 5d to mydło.
    4. Nie jestem fotografem sportowym ale robie zdjęcia w ruch i stwierdzam, że różnica 5fps i 3fps nie sprawia mi problemu. Jak dla mnie 3fps mi całkowicie wystarcza, mało tego zauważyłem że większy pożytek jest z tego, że bufor w 5d się nie zapcha tak jak w 20d i z 5 klatek wielka kicha najczęściej w najbardziej potrzebnym momencie.
    5. Powiększenia do A3 super jakość, znacznie większe możliwości kadrowania z jednego zdjęcia można stworzyć dosłownie kilka różny zdjęć przy możliwości wykonania w dalszym ciągu dużych powiększeń bez widocznej straty jakości.
    Kolega MMM sugeruje, że jak wydałem 2x tyle na 5d co na 20d to dlatego chwale tak 5d. Kupując 5d miałem możliwość jego wcześniejszego przetestowania i jednocześnie byłem posiadaczem 20d. Załamany byłem i owszem jak kupiłem 20d spodziewałem się znacznie lepszej jakości zdjęć w porównaniu chociażby do kompaktów, a tu guzik człowiek nosił tylko kilka kilogramów. Teraz jestem szczęśliwy bo już go nie mam.
    MMM jak kupisz sobie 5d porobisz nim trochę zdjęć, porównasz z 20d, 30d, 350d, to sam zrozumiesz o co chodzi, to po prostu inna półka jakości zdjęć – no chyba że jesteś niewidomy.
    Ale oczywiście każdy kieruje się swoimi racjami ja tylko przedstawiłem swoją opinię – po prostu jestem szczęśliwym, zadowolonym użytkownikiem 5d i nie żałuje wydanych pieniędzy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    4. Nie jestem fotografem sportowym ale robie zdjęcia w ruch i stwierdzam, że różnica 5fps i 3fps nie sprawia mi problemu. Jak dla mnie 3fps mi całkowicie wystarcza, mało tego zauważyłem że większy pożytek jest z tego, że bufor w 5d się nie zapcha tak jak w 20d i z 5 klatek wielka kicha najczęściej w najbardziej potrzebnym momencie.
    W 30D bufor jest dwa razy większy, a poza tym nie ma przymusu i można sobie włączyć 3fps jeśli 5 to za dużo.

Kolega MMM sugeruje, że jak wydałem 2x tyle na 5d co na 20d to dlatego chwale tak 5d. Kupując 5d miałem możliwość jego wcześniejszego przetestowania i jednocześnie byłem posiadaczem 20d. Załamany byłem i owszem jak kupiłem 20d spodziewałem się znacznie lepszej jakości zdjęć w porównaniu chociażby do kompaktów, a tu guzik człowiek nosił tylko kilka kilogramów. Teraz jestem szczęśliwy bo już go nie mam.
    MMM jak kupisz sobie 5d porobisz nim trochę zdjęć, porównasz z 20d, 30d, 350d, to sam zrozumiesz o co chodzi, to po prostu inna półka jakości zdjęć – no chyba że jesteś niewidomy.
    Jak mówi stare przysłowie "lepsze jest wrogiem dobrego" i to właśnie chciałem zasugrować. Absolutnie nie twierdzę że 30D robi równie dobre jakościowo zdjęcia co 5D ale nie zgadzam się z uogólnieniem typu "5D lepszy we wszystkim". Dla jednych ważniejszy jest szeroki kąt a dla innych tele i dopóki bo zrobieniu cropa x1.6 z 12mpix nie otrzyma się takiej rozdzielczości jak 8mpix w 30D to stwierdzenie "5D lepszy we wszystkim" uważam za trochę przesadzone.
    Kupiłem 30tkę jak przejściowy aparat w drodze do FF i jak pare rzeczy w 5D poprawią/dodadzą jak choćby AutoISO dla trybu M, rozsuną punkty AF od środkowego i dadzą lepsze synchro z błyskiem, a do tego cena trochę spadnie to aparat zmienię. Fotografią zajmuję się hobbystycznie i nie mam jakiegoś strasznego "ciśnienia" na lepszy sprzęt, mogę poczekać. Oczywiście zmiana tylko w zestawie ze 135/2L, bo moja 85 będzie za krótka na moje potrzeby portretowe

Coś już napisał

Domyślnie

Tak naprawde w 95% używam tylko środkowego AF także rozsuwanie nie jest mi potrzebne. Jestem wręcz przeciwnikiem stosowania auto iso, wole mieć pełną kontrole za to uważam, że iso powinno wyświetlać się w wizjerze cały czas, a nie tylko podczas zmiany - to bym napewno zmienił. Posiadam również analoga 5 który ma taki sam czas synchronizacji co 5d i nigdy mi 1/200 nie przeszkadzała, czy uważasz że 1/50 tyle ci da wątpie nie miałem sytuacji kiedy niezbędna byłaby 1/250 jak potrzebuje krótszego czasu to z lampą 580 mam bez problemu. Ponadto to bardzo podroży aparat. Mając większą klatkę (full frame) migawka jest większa a tym samym cięższa. Przy tak krótkich czasach występują bardzo duże przeciążenia, materiały z których wykonana jest migaka muszą być coraz lżejsze a zarazem wytrzymalsze co niestety podraża wbrew pozorom dość znacznie rozwiązanie, dlatego jest stosowane tylko w najdroższych aparatach eos 1ds i 1d. Co do tego tele to wole mieć ciut mniejsze tele ale i tak więcej szczegółów bo ostro. Też jestem amatorem i nie wyznaje zasady czekania do śmierci na zestaw, który wreszcie spełni moje wszystkie "potrzeby". Pisząc wcześniejszego posta nie mówiłem, że 5d to najlepszy aparat na świecie pozbawiony jakichkolwiek wad, stwierdzam jedynie jako dawny posiadacz 20d a obecny posiadacz 5d, że różnica w jakości zdjęć jest bardzo duża, moim zdaniem warta tych pieniędzy. 20d dlamnie to poprostu mydło w porównaniu do piątki. A jeżeli posiadasz głównie zainteresowania portretowe to 5 da ci skok o rząd wielkości albo lepiej. I nie jest to chyba tylko kwestia megapikseli ale również filtrów przed matrycą.
    Powodzenia w zbieraniu kasy i czekaniu na wyśniony model aparatu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jeżeli posiadasz głównie zainteresowania portretowe to 5 da ci skok o rząd wielkości albo lepiej. I nie jest to chyba tylko kwestia megapikseli ale również filtrów przed matrycą.
    Powodzenia w zbieraniu kasy i czekaniu na wyśniony model aparatu.
    Andrzeju co chcesz udowodnić? że 5D robi lepsze jakościowo zdjęcia od 30D? Chyba nie ma takiej potrzeby
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

spoko niedlugo bedzie nastepca 5D
    a co do 3 kl/s vs. 5kl/s vs. 8,5 kl/s to kazdy z przeskokow jest kolosalny, jesli fotografuje sie "akcje" wiadomo bufor tez ma znaczenie, ale mozna sie nauczyc go uzywac i wtedy jest o wiele lepiej, z wiekszym buforem ma sie poprostu wiekszy margines bledu, z mniejszym mniejszy.... a roznica w predkosci to jest naprawde duzo ale jak we wszystkim trzeba miec szczescie

nie ulega watpliwosci ze 5d jest ogolnie lepsze od 20d ale w specyficznych okolicznosciach (jak np sport, lub ptaki ) 20d moze okazac lepiej dobrane ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Umiejętności fociarza. Na dpreview nawet twierdzą że 20D ma większą rozpiętość tonalną od 5D, ale jak ktoś wydał 2x więcej forsy to nie przetłumaczysz, 5D lepszy we wszystkim i już
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page22.asp
    Ja doskonale rozumiem "AndrzejaS". Miałem 20 teraz mam 5 - zostawiając wszelkie dyskusje techniczne na boku - przewaga w jakości otrzymywanego obrazu jest tak znacząca, że w moim przekonaniu zachwyt "AnrzejaS" jest w pełni uzasadniony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Widząc to, co dzieje się na rynku nie liczyłbym na to, że lustrzanki FF stanieją. Pewnie wskoczy następca 5d w cenie ok 11 k, 5d wypadnie z rynku i co najwyżej następca dobije w doł do ceny poprzednika.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Widząc to, co dzieje się na rynku nie liczyłbym na to, że lustrzanki FF stanieją. Pewnie wskoczy następca 5d w cenie ok 11 k, 5d wypadnie z rynku i co najwyżej następca dobije w doł do ceny poprzednika.
    Chyba, ze nastepca 1D Mark II N tez bedzie FF. Wtedy nastepca 5D bedzie musial zejsc ponizej magicznego 9000pln.

Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów