Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
4. Nie jestem fotografem sportowym ale robie zdjęcia w ruch i stwierdzam, że różnica 5fps i 3fps nie sprawia mi problemu. Jak dla mnie 3fps mi całkowicie wystarcza, mało tego zauważyłem że większy pożytek jest z tego, że bufor w 5d się nie zapcha tak jak w 20d i z 5 klatek wielka kicha najczęściej w najbardziej potrzebnym momencie.
W 30D bufor jest dwa razy większy, a poza tym nie ma przymusu i można sobie włączyć 3fps jeśli 5 to za dużo.

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
Kolega MMM sugeruje, że jak wydałem 2x tyle na 5d co na 20d to dlatego chwale tak 5d. Kupując 5d miałem możliwość jego wcześniejszego przetestowania i jednocześnie byłem posiadaczem 20d. Załamany byłem i owszem jak kupiłem 20d spodziewałem się znacznie lepszej jakości zdjęć w porównaniu chociażby do kompaktów, a tu guzik człowiek nosił tylko kilka kilogramów. Teraz jestem szczęśliwy bo już go nie mam.
MMM jak kupisz sobie 5d porobisz nim trochę zdjęć, porównasz z 20d, 30d, 350d, to sam zrozumiesz o co chodzi, to po prostu inna półka jakości zdjęć – no chyba że jesteś niewidomy.
Jak mówi stare przysłowie "lepsze jest wrogiem dobrego" i to właśnie chciałem zasugrować. Absolutnie nie twierdzę że 30D robi równie dobre jakościowo zdjęcia co 5D ale nie zgadzam się z uogólnieniem typu "5D lepszy we wszystkim". Dla jednych ważniejszy jest szeroki kąt a dla innych tele i dopóki bo zrobieniu cropa x1.6 z 12mpix nie otrzyma się takiej rozdzielczości jak 8mpix w 30D to stwierdzenie "5D lepszy we wszystkim" uważam za trochę przesadzone.
Kupiłem 30tkę jak przejściowy aparat w drodze do FF i jak pare rzeczy w 5D poprawią/dodadzą jak choćby AutoISO dla trybu M, rozsuną punkty AF od środkowego i dadzą lepsze synchro z błyskiem, a do tego cena trochę spadnie to aparat zmienię. Fotografią zajmuję się hobbystycznie i nie mam jakiegoś strasznego "ciśnienia" na lepszy sprzęt, mogę poczekać. Oczywiście zmiana tylko w zestawie ze 135/2L, bo moja 85 będzie za krótka na moje potrzeby portretowe