No tak zapomniałem faktycznie o 5fps. No i co z tego ,że wydałem 2x więcej niż na 20d. Miałem 20d zrobiłem nim dość dużo zdjęć. Przez pewien czas miałem dwa aparaty 5d i 20d. Osobiście uważam, że przesiadka był bardzo opłacalna teraz wiem że bym dał 3x tyle co za 20d.
1. Koniec konieczności wyostrzania zdjęć - nie mam żadnych problemów z ostrością, zdjęcia z 5d bez jakiejkolwiek obróbki są znacznie ostrzejsze od zdjęć z 20d po mozolnym obrabianiu. - może ktoś jest fascynatem obrabiania każdego zdjęcia, ale mnie to denerwowało.
2. Szerokie kąty, mój 17-40L mm teraz to wspaniały obiektyw do krajobrazów wprost nieoceniony, a wcześniej zwykły znacznie nudniejszy zoom.
3. Praca AF znacznie dokładniejsza niż w 20d. Mój 70-200 2.8 IS L to istna żyleta - zamieszczałem kiedyś zresztą na tym forum zamieściłem kiedyś zdjęcie hipcia. Niestety 20d w porównaniu do 5d to mydło.
4. Nie jestem fotografem sportowym ale robie zdjęcia w ruch i stwierdzam, że różnica 5fps i 3fps nie sprawia mi problemu. Jak dla mnie 3fps mi całkowicie wystarcza, mało tego zauważyłem że większy pożytek jest z tego, że bufor w 5d się nie zapcha tak jak w 20d i z 5 klatek wielka kicha najczęściej w najbardziej potrzebnym momencie.
5. Powiększenia do A3 super jakość, znacznie większe możliwości kadrowania z jednego zdjęcia można stworzyć dosłownie kilka różny zdjęć przy możliwości wykonania w dalszym ciągu dużych powiększeń bez widocznej straty jakości.
Kolega MMM sugeruje, że jak wydałem 2x tyle na 5d co na 20d to dlatego chwale tak 5d. Kupując 5d miałem możliwość jego wcześniejszego przetestowania i jednocześnie byłem posiadaczem 20d. Załamany byłem i owszem jak kupiłem 20d spodziewałem się znacznie lepszej jakości zdjęć w porównaniu chociażby do kompaktów, a tu guzik człowiek nosił tylko kilka kilogramów. Teraz jestem szczęśliwy bo już go nie mam.
MMM jak kupisz sobie 5d porobisz nim trochę zdjęć, porównasz z 20d, 30d, 350d, to sam zrozumiesz o co chodzi, to po prostu inna półka jakości zdjęć – no chyba że jesteś niewidomy.
Ale oczywiście każdy kieruje się swoimi racjami ja tylko przedstawiłem swoją opinię – po prostu jestem szczęśliwym, zadowolonym użytkownikiem 5d i nie żałuje wydanych pieniędzy.