Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Coś już napisał

Domyślnie

Pisząc o jakości 5d w porównaniu z 20d głównie z tym bo taki kiedyś posiadałem miałem na celu ostrzec ludzi czytających to forum a zastanawiających się cały czas co kupić. Nie adresuje więc tego do posiadaczy 20d oni już wybrali tak jak ja kiedyś. I to był mój największy błąd bo wydałem nie mało kasy i dostałem aparat z którego jakości nie byłem zadowolony, dlaczego pisałem dokładnie we wcześniejszych postach. Była to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, wcześniej głównie slajdy i canon 5 analog. Jak kupowałem 20d piątki na rynku jaszcze nie było. Większość posiadaczy 20d na forum miał zastrzeżenia głównie do ostrości, wyrazistości obrazu, pojawiły się zdania, iż zdjęć nie należy oglądać na 100% czyli 1:1 bo zawsze będzie do ****. Furorę zrobiły wtyczki wyostrzające powiedzmy sobie szczerze fałszujące bo sztucznie podwyższające kontrast krawędzi. Ogólnie wszyscy zaczeli się godzić że tak już w cyfrowych aparatach musi być. A tu nagle wyszła piątka i totalna zmiana zero konieczności wyostrzania zdjęć, oglądanie zdjęć 1:1 to czysta przyjemność bo widać detale i to ostre, brak po powiększeniu takiej mgiełki 20d. Decyzja moja była natychmiastowa trudno stracę na sprzedaży 20d i kupuje 5d i tak zrobiłem ja jestem zadowolony. Ale musiałem stracić bo wcześniej kupiłem 20d ale 5d jeszcze nie było, ci ludzie których stać na 5d nie muszą tracić na kupowaniu badziewia typu 20d, 30d bo mają wybór, a jak wiadomo chytry dwa razy traci. Ci zaś których nie stać na 5d albo muszą poczekać aż stanieje albo są zmuszeni do kupna 20d ale wtedy stracą dodatkowo na jego sprzedaży. Rozumie po części obecnych posiadaczy 20d, 30d wydali już pieniądze są zdegustowani może nie tak jak ja kiedyś, ale sami podświadomie zaczynają walczyć i udowadniać sobie i innym że to bardzo dobry aparat dorównujący 5d. Jak was to uspokaja to dobrze, ja będąc posiadaczem wcześniej 20d nie podchodziłem do tego w ten sposób widziałem że jakość zdjęć jest do **** i tyle. Niektórzy chcą dowodów przykładów, zdjęć znaleźć można mnóstwo, ale najlepiej prześledzić posty na temat ostrości 20d zobaczycie ile tego jest, widać jak ludzie się miotali. A 5d zero problemów dlaczego, 99% ludzi zadowolonych i już. Zresztą ja to forum znalazłem w internecie bo zacząłem tak jak inni szukać w necie czy istnieje jakiś sposób na poprawienie jakości zdjęć z 20d, może się czegoś dowiem przecież to chyba niemożliwe taki aparat, mój ukochany canon nie wypuścił chyba takiego badziewia i nie zrobił mnie w konia.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To i owo wydzielone na śmietnik: http://canon-board.info/showthread.php?t=14154

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    Ci zaś których nie stać na 5d albo muszą poczekać aż stanieje albo są zmuszeni do kupna 20d ale wtedy stracą dodatkowo na jego sprzedaży. Rozumie po części obecnych posiadaczy 20d, 30d wydali już pieniądze są zdegustowani .
    A ja sobie może kiedyś kupię to wspaniałe 5D... jako zapasowe body do szerokich kątów :-P Ludzie, naprawdę każdy ma inne potrzeby! I jestem w stanie sobie w zupełności wyobrazić to, że dla kogoś 20D może być lepsze. Mi samemu się zdarza czasem, mając do wyboru wyjąć z plecaka 1D albo 20D, brać to drugie. Każdemu według potrzeb.

Dopiero zaczyna Awatar mrSaint
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    A ja nie widze koniecznosci udowadniania czegokolwiek i pokazywania przykladowych zdjec przez posiadaczy 5D.
    nie chodzi mi o udowadnianie, mam ten aparat i znam jego wartosc, moje zapytanie o zdjecia z nowego apratu dotycza tylko autora watku i sa konsekwencja mojego zdzwienia sposobem jakim przekazuje swoje opinie.

Jesli kogos zdaniem nie widac roznicy pomiedzy fotami z 5D i 30D no to powinien kupic sobie 30D, a to ze ktos wydal 2x wiecej na 5'tke nie powinno go interesowac - to nie jego kasa!

przepraszm ale nic nie napisalem na temat jakosci zdjec i nie odnosilem sie do konkretnych aparatow, guzik mnie tez obchodzi na co kto wydaje swoje pieniadze!!! przeczytaj jeszcze raz uwaznie moj post. powtorze moje zapytanie o zdjecia z nowego apratu dotycza tylko autora watku i sa konsekwencja mojego zdzwienia sposobem jakim przekazuje swoje opinie....

BTWmam 20d, i roznica w stosunku do 5d jest kolosalna

BTW, w salonach VisionExpress badania wzroku robia za darmo - moze warto by sie przejsc?

Czy wyrazenie mojej subiektywnej opinii jest powodem zeby kpic ze mnie??

jestes moderatorem, dajesz przyklad innym..........

pzdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja rozumiem że jesteś zadowolony z 5D, no ale nie można mówić że wszystko co ma numerek poniżej 5 jest złe. Tak jak powiedział muflon, każdemu według potrzeb. Ja osobiście bardzo bym chciał 5D (o kupnie nie ma mowy bo mnie nie stać, ew. mogę dostać w prezencie ;-) ale tak to tylko w ...), wtedy bym go sprzedał i sobie kupił hmmm... 1, nie D tylko V

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przesiadłem się z 350d na 5d i nie żałuję ani jednej złotówki, którą na niego wydałem. Oczywiście zastanawiałem się również nad 1DsMk2 i pewnie też bym żadnej złotówki nie żałował - ale przeraziła mnie waga, bo zdjęcia wychodzą niesamowite. Różnica pomiędzy 1DsMk2 a 5D to taka (mniej więcej) jak pomiędzy 5D a 20D - takie przynajmniej odniosłem wrażenie
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

To prawda. Jedynki (NAWET STARE JAK 1Ds) mają matrycę o nieporównywalnie lepszym oddaniu szczegółów nawet od piątki. Wiem bo robiłem długo 1Ds-em.... a teraz robię piątką. Niestety oprócz matrycy, która była tam rewelacyjna wszystko inne już nie - leżał tam balans bieli, leżała praca z lampą błyskową i kilka innych spraw, ale sama matryce była i jest rewelacyjna). Ktoś wspomniał wcześniej o wadze 1DsmkII.... według gustów, ale uważam, że jeśli coś ma wytrzymywać najgorsze warunki zewnętrzne to nie moze być zrobione z byle tworzywa.... a aparaty kiedys naprawde ważyły dużo więcej...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przy przesiadce z 350D na 5D waga dawała mi trochę popalić ale się już przyzwyczaiłem - może już dojrzałem do Jedynki - ale jeszcze wymiary. Zdaję sobie sprawę, że aby mieć pancerny aparat to trzeba się nadźwigać. Ale wtedy już by mi nikt zdjęcia nie zrobił - już teraz żona nie chce brać 5-tki do ręki, że za ciężka i zdjęć się nie da robić - achhhh.
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Początki nałogu

Domyślnie

Andrzej czytajac Twoje posty odnosze wrażenie ,że kupiłeś 5d tylko po to zeby oglądać cropy 1:1 na monitorze....jesli faktycznie jestes takim onanistą sprzętowym to gratuluje zakupu , jednak znakomita część fotoamatorów i tak będzie robić lepsze zdjęcia od Ciebie swoimi trzydziestkami...bo to nie aparat robi zdjecia tylko TY =)
    Bez obrazy...ale mam wrażenie ,że bardziej usprawiedliwiasz swój zakup....niż faktycznie jestes z niego taki zadowolony...jesli jednak jest inaczej to ciesze sie razem z Tobą =]
    Ja np. nie odważyłbym sie na zakup 5d tylko po to ,żeby oglądac cropy 1:1..ale to już Twoja sprawa....
    Znam osoby ktore za pomocą eosa 20d robią świetne zdjecia które pózniej prezentuja na wystawach lub albumach i nikogo nie interesuje jak takie zdjecie prezentuje sie w skali 1:1 na monitorze....

p.s może pokaż nam kilka cropów ze swoich zdjęć...z przyjemnoscią rzuce okiem ;-)
    Ostatnio edytowane przez alien ; 02-09-2006 o 14:06
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Zgadzam się z alienem.... nie aparat robi zdjęcia a człowiek.... cyfra niestety nie uczy fotografii... obraz jest zbyt łatwy do osiągnięcia, efekty widoczne zbyt szybko, koszta nauki zbyt niskie..... to nie przyczynia sie do zbytniego wysiłku przy tworzeniu dobrej fotografii....to moje zdanie
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

a ja tam ciesze sie czytajac posty posiadaczy 5D i lepszych - po prostu przyjemnie sie czyta ze ktos ma aparat z ktorego jest zadowolony
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów