Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 203

Wątek: Jednak Canon 5D.

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to ja klepne nowy watek, a tu po fakcie jakis muflon posprzata

EDIT: aqui, por favor, ustedes: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=215575
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-09-2006 o 21:04
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Całe prosto z aparatu bez żadnej obróbki tylko czy zadziała http://dc20.4shared.com/download/347...WO4HufiS3a8Nal to niby potężnie wostrzane jak twierdził Janusz, no i można każdym kompaktem takie zrobić za 999 PLN. Powiec tylko, którym to zamienie i nie będę musiał nosić tego ciężaru.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS Zobacz posta
    Całe prosto z aparatu bez żadnej obróbki tylko czy zadziała http://dc20.4shared.com/download/347...WO4HufiS3a8Nal
    Prosto z aparatu tzn. zrobione w jpg na ustawieniach standard?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Całe prosto z aparatu bez żadnej obróbki tylko czy zadziała http://dc20.4shared.com/download/347...WO4HufiS3a8Nal to niby potężnie wostrzane jak twierdził Janusz, no i można każdym kompaktem takie zrobić za 999 PLN. Powiec tylko, którym to zamienie i nie będę musiał nosić tego ciężaru.

Czytaj ze zrozumieniem - please - bo wykrecasz, przekręcasz i przeinaczasz. Pisałem, że po zmniejszeniu do 1024x667 trudno rozpoznac czym to było robione i ocena ostrości dotyczy tego zmniejszonego jpega a nie aparatu. I nie mów, że zdjęcie w trakcie lub po zmniejszaniu nie było wyostrzane. To sie poprostu nie da - bicubic sharper czy bicubic smoother to interpolacja, która skutkuje ostrzeniem

Zdjęcie które wrzuciłeś na 4shared TEŻ jest obrabiane - tylko w aparacie - obejrzyj sobie RAWa - juz taki ostry nie będzie. Algorytm - ten w aparacie też ostrzy - zajrzyj do menu tam jest opcja jak ma być ostrzone i przeczytaj instrukcje jak jest ostrzony jpeg w ustawieniach 0,0,0 - bo jest ostrzony przez soft aparatu.

Przeczytaj proszę mój post #115 bo chyba jednak nie rozumiesz tego co piszę.

Bez urazy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-09-2006 o 22:20

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Zdjęcie które wrzuciłeś na 4shared TEŻ jest obrabiane - tylko w aparacie - obejrzyj sobie RAWa - juz taki ostry nie będzie. Algorytm - ten w aparacie też ostrzy - zajrzyj do menu tam jest opcja jak ma być ostrzone i przeczytaj instrukcje jak jest ostrzony jpeg w ustawieniach 0,0,0 - bo jest ostrzony przez soft aparatu.
    Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo Zobacz posta
    Janusz. A czym oglądać RAW-y. Jakim programem i przy jakich parametrach wyostrzania, aby się o tym przekonać. Przykładowo RSP przy sharpness = 0 też wyostrza.

A instrukcje od RSP Ty czytał? W CameraRaw, RSP/RSE, C1 itp. można wyłączyć ostrzenie zupełnie - zarówno do podglądu jak i do wywołania.

EDIT: Chyba już przerabialiśmy ten temat wspólnie gdzieś wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-09-2006 o 22:48

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    A instrukcje od RSP Ty czytał? W CameraRaw, RSP/RSE, C1 itp. można wyłączyć ostrzenie zupełnie - zarówno do podglądu jak i do wywołania.
    Oczywiście, że czytałem. Chodzi mi tylko o metodologię oceny ostrości. Trzeba się po prostu umówić jakie nastawy muszą mieć odpowiednie programy, abyśmy mogli stwierdzić, co jest ostre a co nie. Porównałem sobie niektóre zdjęcia przy domyślnych wartościach i stwierdziłem, że w każdym z nich na ekranie wygląda tak samo. Tak samo na wydruku A4. Czy tak jest dobrze, czy też nie w/g Ciebie.

Coś już napisał

Domyślnie

Tak jpg picture style standard. ISO 500 Obiektyw 70-200 f/2.8 IS, czas 1/400 przysłona f6.3 ogniskowa 200.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak jpg picture style standard. ISO 500 Obiektyw 70-200 f/2.8 IS, czas 1/400 przysłona f6.3 ogniskowa 200.
    Andrzeju i po co te wszystkie bajki o ostrych zdjęciach bez wyostrzania?

File name
    20060903_091.jpg
    Camera Model Name
    Canon EOS 5D
    Shooting Date/Time
    2006-09-03 14:44:45
    Tv(Shutter Speed)
    1/400Sec.
    Av(Aperture Value)
    F6.3
    Metering Modes
    Evaluative metering
    Exposure Compensation
    0
    ISO Speed
    500
    Lens
    EF70-200mm f/2.8L IS USM
    Focal Length
    200,0 mm
    Image size
    4368 x 2912
    Image Quality
    Fine
    Flash
    Off
    White Balance
    Auto
    AF mode
    AI Servo AF
    Picture Style
    User Setting1(Standard)
    Parameters
    Tone Curve : Standard
    Sharpness level : -
    Pattern Sharpness : -
    Contrast : 0
    Sharpness : 6
    Color saturation : 1
    Color tone : 0
    Color matrix
    -
    Color Space
    sRGB
    File Size
    5982 KB
    Drive Mode
    Continuous shooting
    Owner's Name
    -
    Camera Body No.
    930600832

-------------------------------------------

W oryginalnym PictureStyle "Standard" wyostrzanie jest ustawione na +3 a ty sobie dodatkowo przestawiłeś na +6 i to niby ma nam dać pogląd na ostrość niewyostrzanych zdjęc z 5D?

Przestaw sobie na ZERO bo +3 to już jest wyostrzanie przez aparat i porównaj ostrość z samplem oka które umieściłem wcześniej.

Niżej masz próbkę jak wygląda ostrość +6 na 30D
    http://img397.imageshack.us/img397/527/aniapi7.jpg

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... widzisz ja wstawiłem na tą wcześniejszą stronę zdjęcie w całości, tylko niestety do oglądania program je pomniejsza, żeby można na tamtym serwerze oglądać orginal size trzeba zapłacić. Poszukałem więc nowego serwera na którym można oglądać zdjęcie w rozdzielczości w której się zapisało. Sorry na początku nie wiedziałem, że gnojki tak to wykombinowały.
    Wiesz co... zalewasz. Te "gnojki", jak ich nazywasz są całkiem rozumne. 5Mb jako zdjęcie na stronie to....

Cytat Zamieszczone przez AndrzejS
    ... Dlatego to ty sobie ustaw na +6.
    Na max możesz ustawić +7

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów